«H χώρα χρειάζεται μια συνολική πολιτική ανασύνταξη και οι μόνοι που μπορούν να την επιβάλλουν είναι οι πολίτες με την ψήφο τους», τονίζει ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Προσθέτει ότι η αυτοδυναμία μετατράπηκε σε απόλυτη αδυναμία να προστατευτεί η ζωή των πολιτών και χρειάζεται αλλαγή σελίδας, προτείνοντας ένα διαφορετικό πρότυπο διακυβέρνησης από της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο θα έχει ισχυρούς θεσμούς, πραγματικά ανεξάρτητες αρχές, που θα έχουν τη δύναμη να ελέγξουν, να προστατεύσουν, να σταθούν ανάχωμα σε όσους θυσιάζουν τα πάντα για τα ιδιωτικά τους συμφέροντα.
Ο κ. Κατρίνης υπογραμμίζει πώς προϋπόθεση για τη συμμετοχή μετεκλογικά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε ένα κυβερνητικό σχήμα είναι το περιεχόμενο που θα έχει η νέα κυβέρνηση. «Σε μια κυβέρνηση που θα συνεχίσει να ασκεί μια πολιτική που σπρώχνει στο περιθώριο τους πολλούς και αδιαφορεί για τους μη προνομιούχους Έλληνες, δεν μπορεί να συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ. Όπως δεν μπορεί να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση που δεν σέβεται τους θεσμούς, που διακατέχεται από σύνδρομα ελέγχου των αρμών της εξουσίας», αναφέρει συγκεκριμένα.
Διαβεβαιώνει ότι ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν μπαίνει στο παιχνίδι της έντασης και της τοξικότητας που επιδιώκουν η Κυβέρνηση και η Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θεωρεί ότι οι ευθύνες του Πρωθυπουργού είναι αυταπόδεικτες και δε χωρούν δικαιολογίες. Επικρίνει έντονα τον κ. Μητσοτάκη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όταν οι ευθύνες, πολιτικές ή μη, μπορεί να αγγίξουν τον Πρωθυπουργό η κυβέρνηση επιλέγει την συγκάλυψη, τον αποπροσανατολισμό και το συμψηφισμό ευθυνών. Το δυσάρεστο για τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι με το δυστύχημα στα Τέμπη, έγινε κομμάτια και θρύψαλα η βιτρίνα του επιτελικού και ψηφιακού κράτους και αποδείχθηκε ότι πίσω από αυτή τη βιτρίνα δεν υπήρχε απολύτως τίποτα».
Επίσης σημειώνει ότι οι πολίτες περιμένουν από τη Δικαιοσύνη να κινηθεί ταχύτατα και να αποδώσει ευθύνες και να αποκαλύψει την αλήθεια.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Μιχάλη Μιχαήλ:
ΕΡ: Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κ. Κατρίνη, καταλογίζει στη κυβέρνηση σημαντικές ευθύνες με αφορμή τη τραγωδία στα Τέμπη. Γιατί; Ποιες είναι αυτές;
ΑΠ: Οι ευθύνες είναι αυταπόδεικτες και δε χωρούν δικαιολογίες. Η κυβέρνηση κυβερνά εδώ και 4 χρόνια και η ευθύνη της είναι μεγάλη, κύρια και κεντρική. Η κυβέρνηση είναι αυτή που επί 4 χρόνια δεν έκανε αυτό που όφειλε.
Λίγες εβδομάδες πριν ολοκληρωθεί η τετραετής διακυβέρνηση Μητσοτάκη, το ευρωπαϊκό σύστημα διαχείρισης της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας ERTMS, το οποίο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2020, δεν έχει ακόμα εγκατασταθεί και αναπτυχθεί.
Ποιος προχώρησε στην κατάργηση της λειτουργίας του κέντρου ελέγχου κυκλοφορίας των σιδηροδρόμων, που μέχρι τέλους του 2020, λειτουργούσε στην οδό Καρόλου, στον ΟΣΕ, στην Αθήνα;
Γιατί δεν άκουγε τους εκπροσώπους των εργαζομένων που είχαν επισημάνει εγγράφως τους κινδύνους και τα κενά ασφαλείας;
Η εικόνα ενός Πρωθυπουργού που συμπεριφέρεται ως ξένος και επισκέπτης στη χώρα, ενώ κυβερνά εδώ και 4 χρόνια, είναι κατώτερη των περιστάσεων. Δείχνει την ψυχική απόσταση που χωρίζει αυτή την κυβέρνηση και αυτόν τον Πρωθυπουργό από τους πολίτες και την καθημερινότητά τους.
ΕΡ: Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης με την παραίτηση του τέως υπουργού Μεταφορών και η συγνώμη του Πρωθυπουργού δεν σηματοδοτούν την παραδοχή της ευθύνης τους;
ΑΠ: Η λογική της κυβέρνησης, αρχικά, ήταν ότι με τον καταλογισμό της ευθύνης στο σταθμάρχη και την παραίτηση του κ. Καραμανλή το θέμα θα έκλεινε. Είναι η ίδια λογική με την οποία η κυβέρνηση θέλησε να κλείσει το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Όταν οι ευθύνες, πολιτικές ή μη, μπορεί να αγγίξουν τον Πρωθυπουργό η κυβέρνηση επιλέγει την συγκάλυψη, τον αποπροσανατολισμό και το συμψηφισμό ευθυνών.
Έχουμε μια κυβέρνηση που παρακολουθούσε τους πάντες με το Predator, αλλά δεν μπορούσε να παρακολουθεί την πορεία των τρένων, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Υπάρχουν 4 χρόνια παραλείψεων, ολιγωρίας, αδράνειας και αδιαφορίας που συνεπάγονται ευθύνες για την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό. Και οι ευθύνες αυτές δεν περιορίζονται στον σταθμάρχη, στους υπαλλήλους και στον κ. Καραμανλή.
Ο Πρωθυπουργός όφειλε να μην εφησυχάζει, να ακούει τα μηνύματα των εργαζομένων και να γνωρίζει την τραγική κατάσταση των σιδηροδρόμων.
ΕΡ: Τι απαντάτε στη ΝΔ πώς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις συνετέλεσαν από αδυναμία ή αδιαφορία στη συσσώρευση των μεγάλων προβλημάτων στον ΟΣΕ που τώρα αποκαλύπτονται;
ΑΠ: Ευθύνες σίγουρα υπάρχουν και στο παρελθόν για την γενικότερη κατάσταση του δικτύου, αλλά και του ελληνικού σιδηροδρόμου. Το παρελθόν, όμως, δεν μπορεί να χρησιμεύει ως άλλοθι αδράνειας, αδιαφορίας και απραξίας. Για το ατύχημα, στα Τέμπη η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση.
Είναι εμφανής, όπως σας είπα, η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιχειρήσει συμψηφισμό και διάχυση των ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα. Οι πολίτες όμως έχουν κρίση, έχουν σχηματίσει αντίληψη και όλη αυτή η μεθόδευση τους εξοργίζει. Το δυσάρεστο για τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι με το δυστύχημα στα Τέμπη, έγινε κομμάτια και θρύψαλα η βιτρίνα του επιτελικού και ψηφιακού κράτους και αποδείχθηκε ότι πίσω από αυτή τη βιτρίνα δεν υπήρχε απολύτως τίποτα.
ΕΡ: Τί περιμένετε από την έρευνα της δικαιοσύνης και των οικονομικών εισαγγελέων;
ΑΠ: Ό,τι περιμένει κάθε πολίτης αυτής της χώρας. Ένας από τους πυλώνες της δημοκρατίας είναι η ανεξαρτησία και η αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης.
Οι πολίτες περιμένουν από τη δικαιοσύνη να κινηθεί ταχύτατα και να αποδώσει ευθύνες, να αποκαλύψει την αλήθεια.
Η δικαιοσύνη σε αυτή τη χώρα δεν πρέπει να είναι ζητούμενο, πρέπει να είναι δεδομένη και απόλυτη. Να απολαμβάνει του σεβασμού και της εμπιστοσύνης των πολιτών.
ΕΡ: Πριν το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, κ.Κατρίνη, στον πολιτικό διάλογο προς τις εκλογές επικρατούσε η όξυνση και η οξύτητα. Μετά το σοκ και τα δεδομένα που προκάλεσε άλλαξε ή όχι το περιεχόμενο της πολιτικής αντιπαράθεσης και πώς θα συμβάλει το κόμμα σας;
ΑΠ: Η οξύτητα και η τοξικότητα αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν επιλογή της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν περιμένω ότι θα αλλάξει αυτή η επιλογή τους, είναι ο μοναδικός τρόπος που έχουν για να εγκλωβίσουν τους πολίτες σε ένα σαθρό δικομματικό παιχνίδι, που μόνο δεινά επιφέρει στη χώρα.
Το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει τέτοιου είδους αντιπαράθεση, απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, δεν διχάζει, δεν αποπροσανατολίζει, μιλά με προτάσεις.
Είναι το μοναδικό κόμμα που έχει καταθέσει συγκεκριμένες προγραμματικές προτάσεις και δεσμεύσεις.
Θα ήταν ανεύθυνο να μετατραπεί η συζήτηση για ένα τραγικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή 57 ανθρώπων, σε μια χαμηλού επιπέδου αντιπαράθεση όπως αυτή που μας έχουν συνηθίσει Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΠΑΣΟΚ δεν μπαίνει σε αυτό το παιχνίδι, αλλά προτείνει ένα νέο πρότυπο διακυβέρνησης, κοιτάζοντας στο μέλλον.
ΕΡ: Τα βασικά σημεία τα οποία το κόμμα σας προτείνει τους πολίτες για τη πρόοδο της χώρας ποια είναι; Το αφήγημά σας τι λέει;
ΑΠ: Η χώρα χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο ανασύνταξης. Όπως είπα και στη Βουλή, εμείς στο ΠΑΣΟΚ, δεν συμβιβαζόμαστε με την Ελλάδα του “πάμε και ό,τι γίνει”.
Η χώρα χρειάζεται μια συνολική πολιτική ανασύνταξη και οι μόνοι που μπορούν να την επιβάλλουν είναι οι πολίτες με την ψήφο τους.
Αρκετά πληρώσαμε μια αυτοδυναμία που μετατράπηκε σε απόλυτη αδυναμία να προστατευτεί η ζωή των πολιτών. Η χώρα χρειάζεται αλλαγή σελίδας, με ισχυρούς θεσμούς, με πραγματικά ανεξάρτητες αρχές, που θα έχουν τη δύναμη να ελέγξουν, να προστατεύσουν, να σταθούν ανάχωμα σε όσους θυσιάζουν τα πάντα για τα ιδιωτικά τους συμφέροντα.
ΕΡ: Πηγαίνοντας προς τις εκλογές ζητούσατε ισχυρό ποσοστό για να προκύψει κυβέρνηση από τη πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Ποιoς είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπό τις νέες συνθήκες;
ΑΠ: Ο στόχος αυτός δεν έχει αλλάξει, αντίθετα ενισχύεται ακόμα περισσότερο με τα νέα δεδομένα. Κάποιοι θέλουν στη καρδιά του καλοκαιριού να μας οδηγήσουν σε διπλές και τριπλές εκλογές, ενώ θα ήθελαν το ΠΑΣΟΚ στο ρόλο του βολικού και μικρού κυβερνητικού εταίρου. Δεν θα γίνει ούτε το ένα ούτε το άλλο.
Η χώρα δεν θα βυθιστεί στην ακυβερνησία, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εκβιάσει τους πολίτες και να ακυρώσει την ψήφο τους.
Μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές και προϋπόθεση για αυτό είναι ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ.
Έχοντας ισχυρή εντολή από τους πολίτες, το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να καταθέσει μια συνολική προγραμματική πρόταση που μπορεί να αποτελέσει πεδίο προγραμματικής σύγκλισης και συμφωνίας για ένα άλλο περιεχόμενο διακυβέρνησης. Για μια άλλη κυβέρνηση που θα σέβεται τον πολίτη, θα δρα για τους πολλούς και όχι τους λίγους, θα επαναφέρει και θα εγγυηθεί την εφαρμογή των κανόνων του Κράτους Δικαίου.
ΕΡ: Επιμένετε στη εκτίμηση ότι η αυτοδυναμία της ΝΔ δεν είναι εφικτή; Τι σημαίνει κυβέρνηση προγραμματικής συνεννόησης και συναίνεσης κι όχι συγκυβέρνηση, που ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης; Ποια κόμματα αφορά;
ΑΠ: Νομίζω ότι ακόμα και ο πιο φανατικός οπαδός της Νέας Δημοκρατίας δεν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει αυτοδυναμία. Άλλωστε, οι παντοδύναμοι πρωθυπουργοί είδαμε ότι το μόνο που εγγυώνται είναι την απόλυτη αδυναμία του κράτους να προστατεύσει τους πολίτες του. Η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση δεν εξαρτάται από τον αριθμό των υπουργείων που μοιράζονται τα κόμματα μεταξύ τους. Αυτό δεν μας ενδιαφέρει. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή μας σε ένα κυβερνητικό σχήμα είναι το περιεχόμενο που θα έχει η νέα κυβέρνηση. Σε μια κυβέρνηση που θα συνεχίσει να ασκεί μια πολιτική που σπρώχνει στο περιθώριο τους πολλούς και αδιαφορεί για τους μη προνομιούχους Έλληνες, δεν μπορεί να συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ. Όπως δεν μπορεί να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση που δεν σέβεται τους θεσμούς, που διακατέχεται από σύνδρομα ελέγχου των αρμών της εξουσίας. Αυτά τελείωσαν, είδαμε όλοι που οδηγούν. Σε όλη την Ευρώπη, υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας που στηρίζονται όχι στη νομή της εξουσίας χωρίς κανένα έλεγχο αλλά σε προγραμματικές συγκλίσεις που γίνονται δημόσια και ανοιχτά μπροστά στο λαό.