today-is-a-good-day
10.3 C
Athens

Πούτιν: Οι δισεκατομμυριούχοι να βάλουν τον πατριωτισμό πάνω από τα κέρδη

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε σήμερα τους δισεκατομμυριούχους της Ρωσίας να βάλουν τον πατριωτισμό πάνω από τα κέρδη, λέγοντάς τους να επενδύσουν στην πατρίδα ώστε να στηρίξουν την οικονομία απέναντι στις δυτικές κυρώσεις.

Απευθυνόμενος κατ΄ιδίαν στην επιχειρηματική ελίτ της Ρωσίας για πρώτη φορά από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, όταν έστειλε τους στρατιώτες του στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου πέρυσι, ο Πούτιν τους είπε πως ο ρόλος τους δεν είναι απλώς να βγάζουν χρήματα αλλά να υποστηρίζουν την κοινωνία.

“Ένας υπεύθυνος επιχειρηματίας είναι ένας πραγματικός πολίτης της Ρωσίας, της χώρας του, ένας πολίτης που αντιλαμβάνεται και ενεργεί προς τα συμφέροντά του”, είπε ο Πούτιν.

“Δεν κρύβει περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, αλλά καταχωρεί επιχειρήσεις εδώ, στη χώρα μας, και δεν γίνεται εξαρτώμενος από ξένες αρχές”.

Χαιρέτισε την “υψηλή αποστολή” των επιχειρηματιών που φρόντισαν τους εργαζομένους και κατηύθυναν τα ταλέντα τους όχι μόνο προς την αποκόμιση κέρδους αλλά και για το κοινό καλό.

Οι δισεκατομμυριούχοι Όλεγκ Ντεριπάσκα, Βλαντίμιρ Ποτάνιν, Αλεξέι Μορντάσοφ, Γκέρμαν Χαν, Βίκτορ Βέκσελμπεργκ, Βίκτορ Ράσνικοφ, Αντρέι Μελιντσένκο και Ντμίτρι Μαζεπίν –τα συμφέροντα των οποίων κυμαίνονται από τα μέταλλα και τις τράπεζες μέχρι τα λιπάσματα– περιλαμβάνονταν μεταξύ των συμμετεχόντων στη συνάντηση.

Ο Πούτιν είπε πως ήθελε να ακούσει τη γνώμη τους για το πώς θα οικοδομηθεί μια πιο δυναμική οικονομία που θα οδηγήσει σε “αισθητή βελτίωση στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων σε όλη τη χώρα”.

Αν και τον υποδέχθηκαν χειροκροτώντας όρθιοι, έστελνε ένα αυστηρό μήνυμα στους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας: ότι πρέπει να σκέπτονται περισσότερο τις ανάγκες της χώρας και λιγότερο το δικό τους κέρδος.

Όταν συναντήθηκε μαζί τους κατά την έναρξη του πολέμου, ο Πούτιν τους είπε πως δεν του είχε μείνει άλλη επιλογή από το να εξαπολύσει την “ειδική στρατιωτική επιχείρησή” του — αναγκάζοντάς τους ουσιαστικά σε μια δημόσια επίδειξη συναίνεσης.

Πολλοί από τους μεγιστάνες, γνωστοί ως ολιγάρχες, τέθηκαν στη συνέχεια σε καθεστώς κυρώσεων από τη Δύση — κάτι που ο Πούτιν έχει χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα πως οι επενδύσεις στη Ρωσία είναι ασφαλέστερες. Τον περασμένο μήνα είπε στους επικεφαλής των επιχειρήσεων πως οι απλοί Ρώσοι πολίτες δεν τρέφουν καμία συμπάθεια για την κατάσχεση των θαλαμηγών και των μεγάρων τους.

Η οικονομία αντιστέκεται στις κυρώσεις

Ο πρόεδρος είπε σήμερα πως η προσπάθεια να καταστραφεί η οικονομία της Ρωσίας, όπως είπε, με τις κυρώσεις απέτυχε. Όμως άφησε και μια νότα επείγοντος λέγοντας πως η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να χαλαρώσει.

“Καταλαβαίνω πολύ καλά τις απειλές που λαμβάνουν χώρα και τι μας λένε οι μάντεις κακών, λέγοντας πως η Ρωσία θα έχει προβλήματα μεσοπρόθεσμα. Ναι, αυτή είναι μια απειλή που πρέπει να έχουμε στο μυαλό”, είπε.

“Σας καλώ να μην περιμένετε να έρθουν αυτές οι αρνητικές συνέπειες μεσοπρόθεσμα… Πρέπει να ενεργήσετε τώρα.”

Στην πιο σαφή ένδειξη των αυξανόμενων απαιτήσεων από μεγάλες επιχειρήσεις, η κυβέρνηση — αντιμέτωπη με τη διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος– σχεδιάζει να αντλήσει περίπου 300 δισ. ρούβλια (3,9 δισ. δολάρια ΗΠΑ) από έναν φόρο επί των υπερβολικών κερδών, αν και αυτό δεν θα επηρεάσει τις εταιρίες πετρελαίου, αερίου και άνθρακα.

Ο υπουργός Οικονομίας Άντον Σιλουάνοφ δήλωσε πως ο φόρος θα τεθεί γύρω στο 5% των υπερβολικών κερδών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η εισφορά θα επιβληθεί νομικά από το 2024, όμως το υπουργείο Οικονομικών αναμένει οι εταιρίες να καταβάλουν πληρωμές και φέτος, είπε.

Η Ρωσία ελπίζει πως θα καταγράψει αύξηση του ΑΕΠ φέτος, έπειτα από υποχώρηση 2,1% το 2022. Ο υπουργός Οικονομίας Μαξίμ Ρεσέτνικοφ δήλωσε πως το ΑΕΠ και οι επενδύσεις θα αυξηθούν φέτος, αλλά απέφυγε να κάνει εκτιμήσεις.

Η οικονομία αποδείχθηκε αναπάντεχα ανθεκτική απέναντι στις κυρώσεις πέρυσι, όμως η επιστροφή στα προ του πολέμου επίπεδα μπορεί να είναι πολύ μακριά καθώς περισσότερες κυβερνητικές δαπάνες κατευθύνονται προς τον στρατό.

Ο Πούτιν έθεσε ουσιαστικά μεγάλα τμήματα της οικονομίας σε πολεμική βάση, με τις αμυντικές βιομηχανίες να εργάζονται 24ωρες το 24ωρο για την παραγωγή όπλων, πυρομαχικών και εξοπλισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ