today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Ανεβαίνει στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο από την ερχόμενη Δευτέρα. Το παρασκήνιο με Κώστα Καραμανλη

Ξεκίνησε το πολιτικό μπρα-ντε-φερ Κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ με την εκατέρωθεν κατάθεση αιτήματος σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την πορεία των συμβάσεων, αναφορικά με τις υποδομές και την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου.

Του Κώστα Πασίση 

Η συνεδρίαση αποφασίστηκε να διεξαχθεί στις 11 το πρωί την ερχόμενη Δευτέρα, όπου αναμένεται η εθνική τραγωδία να αλλάξει «πίστα» και να «εργαλειοποιηθεί» πολιτικά, προκειμένου να χυθεί άπλετο …φως για το ποιος έχει την ευθύνη της.

Το πιθανότερο σενάριο πάντως είναι το ένα κόμμα να αποδώσει στο άλλο την ευθύνη του πολύνεκρου δυστυχήματος, όπως άλλωστε έγινε πολλάκις στο παρελθόν σε αντίστοιχα διαχρονικά και σύνθετα προβλήματα και η Δικαιοσύνη να κληθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, προσωποποιώντας τις ευθύνες σε μη πολιτικά πρόσωπα.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ κατέθεσε αίτημα, προκειμένου να ενημερώσουν για την επίμαχη σύμβαση «717» οι πρώην υπουργοί Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χρήστος Σπίρτζης, Κώστας Αχ. Καραμανλής και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στην προκειμένη περίπτωση η κυβέρνηση κινήθηκε θεσμικά, θεωρώντας ότι η «σύμβαση 717» αφορά όχι μόνο τη σημερινή αλλά και τις προηγούμενες και όπως έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή οι ευθύνες αυτές θα αναδειχθούν, είτε θέλουν κάποιοι, είτε όχι…

Προηγουμένως, η Κουμουνδούρου, επιδιώκοντας τη σύγκρουση ενδεχομένως και μια νέα πόλωση, ζήτησε τη σύγκληση της Επιτροπής, με στόχο να …φέρει τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή στο Κοινοβούλιο, θεωρώντας ότι είναι ο «αδύναμος κρίκος» αυτής της υπόθεσης και αφήνοντας έξω από το κάδρο τον «δικό» της Χρήστο Σπίρτζη.

Η κυβέρνηση έστειλε την υπόθεση στη Βουλή για να μιλήσουν οι αρμόδιοι υπουργοί, να γίνει συζήτηση και η κοινή γνώμη να κρίνει ποιος έχει την ουσιαστική πολιτική ευθύνη, με δεδομένο ότι ο πρώην υπουργός μεταφορών παραιτήθηκε, αναλαμβάνοντας αντικειμενικά το μερίδιο που του αναλογεί…

Το …κέρδος από τις κινήσεις τακτικής των δυο μεγάλων κομμάτων ήταν η λύση του «γρίφου» για το αν και πότε θα μιλήσει ο Κώστας Καραμανλής.

Ο πρώην υπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση της Βουλής.

Μια ημέρα νωρίτερα πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε δηλώσει πως  είναι  αυτονόητο ότι όλοι οι άνθρωποι, και πρωτίστως οι πολιτικοί, που έχουν οποιοδήποτε ρόλο στην υπόθεση, οφείλουν να είναι στη διάθεση αυτών που κάνουν τις έρευνες.

Και αυτό για  να μείνει έκθετος ο ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να προστατεύσει τον Χρήστο Σπίρτζη ο οποίος ακόμη δεν έχει διευκρινίσει αν μεταβεί στη Βουλή

Ωστόσο, ο κ. Οικονόμου πήρε αποστάσεις από τον κ. Καραμανλή, λέγοντας ότι η εικόνα χάους στο σιδηροδρομικό δίκτυο δεν είχε φθάσει στο Μαξίμου, αλλά οι αρμόδιοι οφείλαν να ξέρουν…

Υπό το πρίσμα αυτό παραμένει η εκκρεμότητα με τη συμμετοχή του πρώην υπουργό στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Ένα θέμα που μετατρέπεται σε δισεπίλυτη εξίσωση καθώς εντός της  ΝΔ υπάρχουν δυο απόψεις.

Με την πρώτη να υποστηρίζει ότι οι πολιτικοί κρίνονται από το λαό και η δεύτερη να λέει ότι ο κ. Καραμανλής θα πρέπει να διευκολύνει τον Πρωθυπουργό στις αποφάσεις του.

Στη δεύτερη περίπτωση πάντως,  για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, δεν θα υπάρχει το όνομα Καραμανλής και έρχονται εκλογές…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ