Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει σήμερα στο Κούτρο, κοντά στην περιοχή όπου στα τέλη Φεβρουαρίου σημειώθηκε ένα τραγικό ναυάγιο στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 72 μετανάστες, μια συμβολική κίνηση της ακροδεξιάς κυβέρνησή της που δέχεται επικρίσεις ότι εμποδίζει το έργο των διασωστών.
Αυτό το υπουργικό συμβούλιο στην Καλαβρία είναι το πρώτο που οργανώνει η κυβέρνηση Μελόνι εκτός Ρώμης και θα της επιτρέψει να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα του ναυαγίου.
Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου θα ληφθούν μέτρα για την αύξηση των ποινών των διακινητών αλλά και για την αύξηση των νόμιμων οδών εισόδου στην Ιταλία, κυρίως μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων.
Η κυβέρνηση Μελόνι, που είχε αναγάγει την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης σε προτεραιότητά της στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, δέχεται μετά το ναυάγιο αυτό –που σημειώθηκε τη νύκτα της 25ης προς την 26η Φεβρουαρίου– επικρίσεις από την αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών.
Σε ανοικτή του επιστολή ο δήμαρχος της Κροτόνε, της πόλης που βρίσκεται πιο κοντά στο σημείο της τραγωδίας και όπου μεταφέρθηκαν τα πτώματα των μεταναστών, επέκρινε την κυβέρνηση για την απουσία της μετά το ναυάγιο. «Η κοινότητα της Κροτόνε, που επλήγη από τεράστιο πόνο, ανέμενε από εσάς ένα μήνυμα, μια αναφορά, μια χειρονομία, κάτι που δεν συνέβη», κατήγγειλε ο Βιντσέντζο Βότσε.
Η Μελόνι απέρριψε τις επικρίσεις εκτιμώντας ότι η κυβέρνησή της δεν φέρει καμία ευθύνη για το ναυάγιο. «Η κατάσταση είναι απλή αλλά και τραγική: δεν λάβαμε κανένα σήμα από τη Frontex», δήλωσε.
Η ιταλική δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα για την καθυστερημένη αντίδραση των αρχών. Σύμφωνα με τη Frontex, ένα από τα αεροσκάφη της εντόπισε το βράδυ της 25ης Φεβρουαρίου το υπερπλήρες πλοίο, το οποίο είχε αναχωρήσει μια εβδομάδα νωρίτερα από την Τουρκία, και ενημέρωσε τις ιταλικές αρχές.
Η αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτηση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι, που τηρεί σκληρή στάση έναντι των μη κυβερνητικών οργανώσεων που βοηθούν τους μετανάστες που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση στη Μεσόγειο, από τις δηλώσεις του οποίου μετά την τραγωδία έλειπε και η παραμικρή συμπόνια.
Θετικός απολογισμός
Ο υπουργός, που πρόσκειται στον Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής του αντιμεταναστευτικού κόμματος Λέγκα, υπερασπίστηκε την Τρίτη τον εαυτό του ενώπιον των βουλευτών, παρουσιάζοντας βήμα βήμα τις συνθήκες υπό τις οποίες εκτυλίχθηκε η τραγωδία.
Ο Πιαντεντόζι επίσης δήλωσε ότι η Frontex δεν ενημέρωσε τη Ρώμη ότι υπήρχε πρόβλημα με το σκάφος που μετέφερε τους μετανάστες.
Κατηγόρησε τους τέσσερις φερόμενους ως διακινητές, ο τελευταίος από τους οποίους συνελήφθη χθες Τετάρτη στην Αυστρία, ότι ευθύνονται για την τραγωδία διότι πέρασαν ώρες στια ακτές για να μην γίνουν αντιληπτοί από τις ιταλικές δυνάμεις της τάξης και στη διάρκεια ενός επικίνδυνου ελιγμού έπεσαν σε έναν ύφαλο, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά στο σκάφος το οποίο άρχισε να βάζει νερά.
Ο Πιαντεντόζι μάλιστα δήλωσε ότι ο απολογισμός του στο υπουργείο σε ό,τι αφορά τις διασώσεις μεταναστών είναι θετικός, εξηγώντας ότι από τα τέλη Οκτωβρίου και ως τις 27 Φεβρουαρίου έχουν διασωθεί στη θάλασσα σχεδόν 36.500 άνθρωποι.
Το μεταναστευτικό είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα στην Ιταλία, χώρα όπου κάθε χρόνο φτάνουν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες. Η Ρώμη επικρίνει τους εταίρους της στην ΕΕ ότι δεν της δείχνουν αλληλεγγύη.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε, σε επιστολή που έστειλε τη Δευτέρα στη Μελόνι, ότι «είναι ξεκάθαρο ότι η μετανάστευση είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση η οποία απαιτεί μια ευρωπαϊκή απάντηση». Παράλληλα υπογράμμισε «το ηθικό καθήκον να ενεργούμε ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες τραγωδίες».