Πολιτικές προσωπικότητες από κράτη-μέλη της ΕΕ θα προτείνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά την επικείμενη συνάντησή τους, σχετικά με περαιτέρω εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, εάν διαπιστώσει ότι υπάρχει η πολιτική βούληση από πλευράς ΕΕ, όπως ανέφερε σήμερα ο κ. Χριστοδουλίδης.
Κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στους δημοσιογράφους, μετά την επίσκεψη του στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτηθείς για τη χθεσινή συνομιλία του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και κληθείς να αναφερθεί στην απάντηση του κ. Μισέλ στην πρότασή του για περαιτέρω εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, σημείωσε: «Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χωρίς να είναι σωστό να μιλήσω εκ μέρους του, αλλά μπορώ να σας πω ότι, στη βάση της συζήτησης που είχαμε, βλέπει θετικά την περαιτέρω εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για «σπάσιμο» του αδιεξόδου και επανέναρξης των συνομιλιών.
Εξάλλου, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, θα συνεχίσει να είναι και μετά από μία ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού. Αυτό που έχουμε συμφωνήσει είναι να μεταβώ στις Βρυξέλλες πριν την καθορισμένη ημερομηνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου -το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι στις 23 Μαρτίου, θα μεταβώ την προηγούμενη- για να έχω συνάντηση με τον κ. Μισέλ, για να συζητήσουμε πιο συγκεκριμένα την προσέγγισή μας, όπως επίσης και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Άρα, θα γίνει συγκεκριμένη συζήτηση, έχουμε κάποιες ιδέες, είχα την ευκαιρία χθες να αναφέρω και κάποια παραδείγματα για το πώς η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει στο “σπάσιμο” του αδιεξόδου και αυτό θα πράξουμε.
Γνωρίζω αρκετά καλά το Κυπριακό, δεν είναι εύκολα τα πράγματα, σίγουρα είναι δύσκολα, αλλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε τις προσπάθειες ή να “κρυφτούμε” πίσω από την τουρκική αδιαλλαξία. Η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού και από δικής μας πλευράς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες».
Ερωτηθείς εάν θα προτείνει ονόματα προς τον κ. Μισέλ, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: «Ναι, έχω στο μυαλό μου συγκεκριμένα ονόματα, τα οποία με κάποια από αυτά έχω συζητήσει και ο ίδιος και στη συζήτηση με τον κ. Μισέλ και εφόσον δω ότι υπάρχει η πολιτική βούληση θα μιλήσω συγκεκριμένα και για ονόματα».
Σε ερώτηση εάν αυτά τα άτομα προέρχονται από χώρες-μέλη της ΕΕ, ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε πως «ναι, προέρχονται από κράτη-μέλη της ΕΕ», ενώ κληθείς να διευκρινίσει είπε ότι είναι «πολιτικές προσωπικότητες από τον ευρωπαϊκό χώρο».
Αναφορικά με την άφιξη της κ. Ντι Κάρλο, επεσήμανε ότι «προσβλέπω στη συνάντηση με την κ. Ντι Κάρλο, θεωρώ ότι είναι θετικό ότι έρχεται στην Κύπρο, ειδικότερα πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στη συνέχεια θα μεταβεί και η ίδια στις Βρυξέλλες για να συνοδεύσει τον γγ των ΗΕ που θα βρίσκεται εκεί. Η προσπάθειά μας εντός της ΕΕ γίνεται πάντα εντός του πλαισίου των ΗΕ, θέλω να το ξεκαθαρίσω, να μην υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία για το συγκεκριμένο θέμα».
Για τη συνάντηση με τον κ. Μισέλ, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε: «Θα είναι η πρώτη μου συνάντηση, θα μεταφέρω πώς βλέπουμε την εμπλοκή της ΕΕ να λειτουργεί ενισχυτικά προς την κατεύθυνση των ΗΕ που επιθυμούν την επανέναρξη των συνομιλιών. Θα έχω πριν τη συνάντηση με την κ. Ντι Κάρλο συνάντηση, ήδη έχει καθοριστεί, με τον κ. Στιούαρτ ακριβώς για να συζητήσουμε τα θέματα αυτά».
Ερωτηθείς εάν επιτρέπεται αισιοδοξία, ο Πρόεδρος της Κυρπαικής Δημοκρατίας απάντησε πως «εκείνο που επιτρέπεται είναι αγώνας, προσπάθεια για να δημιουργηθεί αισιοδοξία».