today-is-a-good-day
10.6 C
Athens

ΔΕΕΣ: Ο Ερυθρός Σταυρός ανησυχεί για ενδεχόμενη μείωση κατά 1/4 του προϋπολογισμού του για το 2023

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανησυχεί για το ενδεχόμενο ο προϋπολογισμός της για το 2023 να υπολείπεται κατά ένα τέταρτο του προβλεπόμενου, κάτι το οποίο εγκυμονεί τον κίνδυνο περικοπών σε επιχειρήσεις του, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Ρομπέρ Μαρντίνι.

Ελλείψει επαρκών δωρεών, ο προϋπολογισμός των 2,79 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (περίπου το ίδιο σε ευρώ) της ΔΕΕΣ μπορεί να είναι μειωμένος κατά 500 με 700 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα φέτος, εξήγησε ο Μαρντίνι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλείται η εφημερίδα le Temps.

“Αν επιβεβαιωθεί αυτό, δεν θα έχουμε πια τα μέσα να βοηθήσουμε τους πληθυσμούς στους τόπους στους οποίους είναι δυσκολότερη η πρόσβαση και στους οποίους η παρουσία μας είναι η πιο σημαντική”, υπογράμμισε.

“Υπάρχουν προφανώς λιγότερες δωρεές για ανθρωπιστική βοήθεια γενικότερα. Η τάση αυτή μεγαλώνει τώρα με την σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία”, εξήγησε στον δημόσιο ραδιοσταθμό RTS, προσθέτοντας ότι “οι κοινότητες που επηρεάζονται από αυτές τις κρίσεις καταλήγουν να ξεχνιούνται από τη διεθνή κοινότητα, η οποία δεν έρχεται στο ραντεβού για τις προκλήσεις”.

Στις 10 πιο σημαντικές επιχειρήσεις της ΔΕΕΣ, που συμπληρώνει φέτος 160 χρόνια από την ίδρυσή της, μόνον η Ουκρανία εμφανίζει θετικές προοπτικές χρηματοδότησης.

Όλες οι άλλες επιχειρήσεις της (Αφγανιστάν, Συρία, Υεμένη, Νότιο Σουδάν, Σομαλία, Ιράκ, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Αιθιοπία, Νιγηρία) υποχρηματοδοτούνται, εξηγεί ο επικεφαλής της ΔΕΕΣ.

Το φαινόμενο αυτό δεν αντιμετωπίζει μόνον ο Ερυθρός Σταυρός, αλλά διαπιστώνεται και από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ που έχουν ανθρωπιστικές δραστηριότητες.

Πέραν της Ουκρανίας, η οποία μονοπωλεί τους σημαντικούς πόρους των μεγάλων δωρητριών χωρών, κι άλλοι παράγοντες εξηγούν την έλλειψη πόρων: μια κάποια κόπωση απέναντι στις συγκρούσεις που διαρκούν χρόνια, όπως έδειξε πρόσφατο αίτημα για συγκέντρωση πόρων για την Υεμένη, για την οποία έχουν συλλεγεί μέχρι στιγμής μόλις πάνω από το ένα τέταρτο των κεφαλαίων που κρίνονται απαραίτητα. Επίσης ο καλπάζων πληθωρισμός καθιστά τις παρεμβάσεις πολύ πιο δαπανηρές.

“Οι ερχόμενοι μήνες θα έχουν αποφασιστική σημασία. Οφείλουμε, αν οι δωρητές δεν έρθουν στο ραντεβού, να αναθεωρήσουμε προς τα κάτω τις φιλοδοξίες μας”, αναγνώρισε ο Μαρντίνι.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που το αίτημα της ΔΕΕΣ διατυπώνεται στις αρχές της χρονιάς ώστε να μπορέσει να εκτιμήσει την ανταπόκριση των δωρητών. “Και στη συνέχεια, βάσει αυτής της απάντησης, θα κάνουμε αυτό που οφείλουμε να κάνουμε για να έχουμε οικονομική ισορροπία”, κατέληξε ο διευθυντής της ΔΕΕΣ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ