today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Α.Μπλίνκεν: Το ΣΑ του ΟΗΕ να μην ξεγελαστεί από εκκλήσεις για προσωρινή και άνευ όρων εκεχειρία στην Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι δεν πρέπει να ξεγελαστεί από εκκλήσεις για μια προσωρινή ή άνευ όρων κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, λέγοντας ότι μια «δίκαιη και διαρκής» ειρήνη δεν μπορεί να επιτρέψει στη Ρωσία να ξεκουραστεί και να επανεξοπλιστεί.

Το ΣΑ συνεδρίασε για να τιμήσει την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Πέρσι την ίδια μέρα το 15μελές σώμα συνεδρίαζε στη Νέα Υόρκη λόγω των δυτικών ανησυχιών ότι η Μόσχα σχεδίαζε μια τέτοια κίνηση.

Η προειδοποίηση του Μπλίνκεν στο Συμβούλιο ήρθε λίγες ώρες αφότου η Κίνα παρουσίασε σήμερα ένα σχέδιο 12 σημείων για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία.

«Οποιαδήποτε ειρήνη που νομιμοποιεί την κατάληψη γης από τη Ρωσία με τη βία θα αποδυναμώσει τον Χάρτη (ΟΗΕ) και θα στείλει ένα μήνυμα σε επίδοξους επιτιθέμενους παντού ότι μπορούν να εισβάλουν σε χώρες και να γλυτώσουν από αυτό», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ των 193 κρατών μελών απομόνωσε συντριπτικά τη Ρωσία χθες Πέμπτη, καλώντας για μια «συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη» σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και ζητώντας εκ νέου από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της και να σταματήσει τις μάχες.

«Κανένα μέλος αυτού του Συμβουλίου δεν πρέπει να ζητά ειρήνη ενώ υποστηρίζει τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τον Χάρτη του ΟΗΕ», τόνισε ο Μπλίνκεν, ο οποίος κατηγόρησε την Κίνα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία και προειδοποίησε το Πεκίνο ενάντια σε μια τέτοια κίνηση.

Δυτικές δυνάμεις έχουν προσφέρει στην Ουκρανία όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από τότε που εισέβαλε η Ρωσία. Η Κίνα ανέφερε χθες στη Γενική Συνέλευση ότι «η αποστολή όπλων δεν θα φέρει ειρήνη» στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι οποιεσδήποτε νέες ειρηνευτικές προτάσεις θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις απαιτήσεις της Γενικής Συνέλευσης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας πραγματοποίησε δεκάδες συνεδριάσεις για την Ουκρανία τον περασμένο χρόνο, αλλά δεν μπόρεσε να λάβει καμία ουσιαστική δράση, επειδή η Ρωσία είναι σε θέση να ασκήσει βέτο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ