Στην ευρωπαϊκή στρατηγική για την Ουκρανία, καθώς και για τη διαφθορά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς αναφέρεται ο ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς σε συνέντευξη τους στην εφημερίδα «L’ Opinion».
Όπως αναφέρει ο Ρέιντερς, “στην Ουκρανία έχουν ήδη απαγγελθεί πάνω από είκοσι καταδίκες για εγκλήματα πολέμου. Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), σύντομα θα ληφθούν οι πρώτες αποφάσεις. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε θέση να δικάζουμε εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του πολέμου. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά”.
Σχετικά με το σκάνδαλο Qatargate, ο Επίτροπος κάνει λόγο για “πλήρη απόρριψη των συμπεριφορών που βλάπτουν όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα” σημειώνοντας, παράλληλα, ότι “μπορείς να έχεις όλους τους μηχανισμούς διαφάνειας που θέλεις, όμως κανείς δεν θα απαντήσει αυθόρμητα ότι είναι διεφθαρμένος και ότι έχει λάβει χρήματα σε μετρητά. Αλλά αυτή η υπόθεση είναι το παράδειγμα ότι η ανεξάρτητη δικαιοσύνη λειτουργεί. Αποκαλύφθηκε χάρη στη συνεργασία πολλών υπηρεσιών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών, και στη συνέχεια χάρη στην έρευνα της βελγικής ομοσπονδιακής εισαγγελίας”.
Σε σχέση με τη δημιουργία ενός οργάνου “ηθικού ελέγχου” που προτείνει η Κομισιόν, ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι “οι Βρυξέλλες είναι, με την Ουάσιγκτον, το μέρος όπου υπάρχουν τα περισσότερα λόμπι στον κόσμο. Η επαφή μαζί τους δεν συνιστά πρόβλημα από μόνη της, το όλο θέμα έγκειται στο να γνωστοποιείται”.