today-is-a-good-day
9.6 C
Athens

Μ.Βαρβιτσιώτης: Η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν πρέπει να βασίζεται μόνο σε τραγωδίες

«Η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν πρέπει να βασίζεται μόνο σε τραγωδίες, αλλά να είναι διαρκής επιδίωξη και των δύο πλευρών», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μετά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας αρμόδιο για ευρωπαϊκές σχέσεις Arkadiusz Mularczyk, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα.

«Είναι γεγονός ότι ο τραγικός αυτός σεισμός, ο απολογισμός των θυμάτων και το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής, έχει οδηγήσει και την τουρκική πλευρά να αντιληφθεί ότι μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι αυτό πρέπει να γίνει μέσα από συγκεκριμένα βήματα, πρέπει να αρθούν οι τουρκικές επιφυλάξεις για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία και τη Σουηδία.

«Η οποιαδήποτε νέα σελίδα γραφτεί θα πρέπει να είναι σελίδα σεβασμού και στις σχέσεις καλής γειτονίας και στην κυριαρχία των δύο κρατών και στο διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε, ενώ ανέφερε πως είναι σημαντικό ότι σήμερα η ίδια ηγεσία του τουρκικού ΥΠΕΞ δείχνει τη διάθεση για αλλαγή αυτής της σχέσης.

«Θέλουμε η Τουρκία να έρθει πιο κοντά στην ΕΕ από ό,τι ήταν τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά και αξιακά», τόνισε. «Για εμάς η ΕΕ δεν είναι ένας οργανισμός μόνο οικονομικής συνεργασίας, αλλά βασίζεται σε κοινές αξίες και σεβασμό κοινών κανόνων δικαίου -και αυτό θέλουμε και η Τουρκία να το αγκαλιάσει».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ευχαρίστησε τα στελέχη της ΕΜΑΚ που βρέθηκαν στην Τουρκία, τις ΜΚΟ και τους χιλιάδες Έλληνες πολίτες που συγκεντρώνουν υλικό για να ανακουφιστούν οι συνάνθρωποί μας που έχουν πληγεί σε Τουρκία και Συρία. Σημείωσε δε πως είναι θετικές οι δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου και πως ο θερμός εναγκαλισμός του με τον κ. Δένδια έχει «υψηλή συμβολική αξία».

«Είναι σημαντικό η νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις να γίνει με σεβασμό όχι μόνο στον ανθρώπινο πόνο που επιδεικνύει σύσσωμος ο ελληνικός λαός αλλά και με σεβασμό στις αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου».

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε πως είναι σημαντικό ότι η Πολωνία έχει ξαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα. «Πιστεύουμε στην αποκατάσταση της δικαιοσύνης και ότι αυτή η απαράγραπτη απαίτηση του ελληνικού λαού είναι ένα ανοικτό θέμα και για τις εκατοντάδες χιλιάδες των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας αλλά και για το οριστικό κλείσιμο του κεφαλαίου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που αποτελεί μελανό σημείο στην ιστορία της Ευρώπης».

«Για την κυβέρνηση είναι ένα θέμα που παραμένει στην ατζέντα», τόνισε. «Έχει τεθεί στις αλλεπάλληλες επισκέψεις των Γερμανών καγκελαρίων στην Αθήνα και θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε προσπάθειες για την ανάδειξη αυτού του θέματος».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση από την αρχή στάθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας με την παροχή στρατιωτικής βοήθειας και τη στάση της στα ευρωπαϊκά συμβούλια. Σημείωσε δε πως στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία. «Η Πολωνία πάντοτε μιλούσε για τον κίνδυνο της ρωσικής εισβολής και του ρωσικού επεκτατισμού, πολλές φορές χωρίς να εισακούεται. Δυστυχώς οι πολωνικές προβλέψεις και εκτιμήσεις δικαιώθηκαν», τόνισε.

Συζητήθηκαν ακόμη τα θέματα της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης, τα θέματα μετανάστευσης. Η Ελλάδα και η Πολωνία έχουν θέσεις που ταυτίζονται, σημείωσε. «Είναι σημαντικό Ελλάδα και Πολωνία να τηρούν ανοιχτό το δίαυλο των πολιτικών σχέσεων και να αντιληφθούμε ότι ως χώρες που έχουν εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, πρέπει να εμβαθύνουμε στην αντίληψη των προκλήσεων ασφάλειας αλλά και στην καλλιέργεια ενός διαδρόμου που θα ενώνει τις δύο χώρες», κατέληξε.

 

Πολωνός ΥΦΥΠΕΞ: «Οι διαφορές μεταξύ γειτονικών χωρών να λύνονται με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στην εδαφική ακεραιότητα»

«Πολωνία και Ελλάδα έχουμε την ίδια άποψη για τη λειτουργία μας στην ΕΕ και βλέπουμε τα θέματα με το ίδιο μάτι», ανέφερε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Arkadiusz Mularczyk.

Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογράμμισε πως «οι διαφορές μεταξύ γειτονικών χωρών πρέπει να λύνονται μέσω διαπραγματεύσεων με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στην εδαφική ακεραιότητα». «Μόνο η αμοιβαία κατανόηση μέσω του διαλόγου θα δώσει τη βάση για μία τόσο αναγκαία διαρκή κατανόηση, θα διευκολύνει τη γόνιμη συνεργασία στην περιοχή προς όφελος όλων των χωρών», σημείωσε.

Τόνισε δε πως εντυπωσιάστηκε από τη βοήθεια της Ελλάδας προς την Τουρκία στους σεισμούς. «Σε δύσκολους καιρούς οι χώρες της περιοχής μπορεί να βασίζονται η μία στην άλλη και να δείχνουν αλληλεγγύη», ανέφερε.

Εντυπωσιάστηκε επίσης, όπως ανέφερε, από τα εξαιρετικά αποτελεσματικά βήματα της Ελλάδας για την απεξάρτηση από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους και υπογράμμισε πως «η Ελλάδα γίνεται ένας ενεργειακός κόμβος».

Αναφερόμενος στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, σημείωσε πως «στο μέλλον θα υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, γιατί σίγουρα η Πολωνία και η Ελλάδα είναι οι χώρες που αδικήθηκαν και η δικαιοσύνη και ο αγώνας για αξιοπρέπεια είναι σημαντικά για εμάς».

Σημείωσε πως οι δύο χώρες είναι καλοί φίλοι στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ οι ελληνο-πολωνικές συναλλαγές αυξάνονται και υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης και στον τουρισμό. Η Ελλάδα είναι από τους αγαπημένους προορισμούς διακοπών των Πολωνών, με σχεδόν ένα εκατομμύριο να την επισκέπτονται, ανέφερε.

«Μαζί με την Ελλάδα και τους δυτικούς συμμάχους μας επιδιώξαμε να παρέχουμε στους Ουκρανούς την απαραίτητη βοήθεια», σημείωσε. «Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στη Ρωσία ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος». «Οι κυρώσεις αποδυναμώνουν τη ρωσική οικονομία και της στερούν τις κρίσιμες τεχνολογίες που χρειάζεται ο Πούτιν για τον πόλεμο», ανέφερε.

Σημείωσε δε πως πολλοί Ουκρανοί πρόσφυγες έλαβαν βοήθεια στην Πολωνία και πολλά παιδιά από την Ουκρανία πηγαίνουν στα σχολεία της Πολωνίας, ενώ εξέφρασε τη χαρά του που οι Ουκρανοί έγιναν τόσο θερμά δεκτοί και στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, υπογράμμισε την ανάγκη να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση και να υπάρκξει αποτελεσματική πολιτική επιστροφών.

Τέλος, όσον αφορά τη διεύρυνση της ΕΕ επεσήμανε πως και οι δύο χώρες στηρίζουν τη διαδικασίας ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. «Το μέλλον και η ευημερία αυτής της περιοχής είναι στενά συνδεδεμένα με αυτό», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ