Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο πως όποιος πάει σε αρχαιολογικό χώρο ή μουσείο πρέπει να μπορεί να βρει νερό και αναψυκτικό, κι όμως δεν είναι. Η κακή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και η αδιαφορία της στο να νομοθετήσει σωστά, ταλαιπωρεί ακόμα το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς κατά πλειονότητα τα 75 αναψυκτήρια είναι κλειστά. Αυτή την παθογένεια προσπαθεί να διορθώσει ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ).
Ο ΟΔΑΠ δημοσίευσε τη διακήρυξη για τη διενέργεια Δημόσιου Ανοιχτού Πλειοδοτικού Διαγωνισμού ώστε να επιλεγούν ανάδοχοι (μισθωτές), σε 59 αναψυκτήρια και εστιατόρια, σε επιλεγμένους Αρχαιολογικούς Χώρους, Μνημεία και Μουσεία. Με τη θετική έκβαση της διαγωνιστικής διαδικασίας, που σε αυτή την έκταση επιχειρείται για πρώτη φορά από συστάσεως του π.ΤΑΠ, ο αριθμός των αναψυκτηρίων, ανέρχεται συνολικά σε 75 (υπάρχουν κάποια που έχουν ήδη αναδόχους).
Παράλληλα, με τον διαγωνισμό προβλέπεται να εγκατασταθούν 38 αυτόματοι πωλητές νερού–αναψυκτικών, στους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, αλλά και σε κάποιους χώρους, που δεν διαθέτουν αναψυκτήριο.
Αυτό σημαίνει ότι το καλοκαίρι θα έχουμε παντού αναψυκτήρια; Ρωτήσαμε την πρόεδρο του ΟΔΑΠ Νικολέττα Διβάρη- Βαλάκου. «Αυτός είναι ο σχεδιασμός και η προσπάθεια» απάντησε. «Να έχουμε αξιόπιστους επιχειρηματίες ως αναδόχους,, και να λειτουργούν όλα σωστά. Θέλουμε στάνταρντ ποιότητα, στάνταρντ επίπεδο.»
Η κα Βαλάκου σημειώνει: «Είναι βέβαιο ότι ο Ανοικτός Πλειοδοτικός Διαγωνισμός για τα αναψυκτήρια του ΟΔΑΠ, αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα και πολυπλοκότερα εγχειρήματα του Οργανισμού. Στόχος μας, είναι η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, με την προσέλκυση αξιόλογων οικονομικών φορέων, που θέλουν να επενδύσουν στην ευπρόσωπη και ομαλή λειτουργία των αναψυκτηρίων, για την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των επισκεπτών των Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Μουσείων της χώρας. Ταυτόχρονα, ενδιαφέρει η παρουσίαση και η προβολή των τοπικών γεύσεων κάθε περιοχής, σημαντικό τμήμα της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αλλά και η αύξηση των εσόδων του Οργανισμού».
Τονίζει ακόμη πως, ειδικά σε μικρότερα μουσεία και χώρους, θα εργαστούν άνθρωποι από τις τοπικές κοινωνίες. Και πως αυτά, ίσως να μην έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα, αλλά θα ισοφαριστούν με τα «μεγάλα» αναψυκτήρια. Κάθε επιχείρηση θα αναλαμβάνει και μικρά και μεγάλα, προκειμένου να υπάρξει ισορροπία.
Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «Η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο της οικονομίας των εμπειριών. Τα προηγούμενα χρόνια, ακόμη και σε μείζονες αρχαιολογικούς χώρους, δεν υπήρχε διαθέσιμο ούτε νερό. Το ΥΠΠΟΑ και ο ΟΔΑΠ δουλέψαν μεθοδικά και συστηματικά, ώστε ο Οργανισμός να αξιοποιήσει την αναπτυξιακή του δυναμική, εφαρμόζοντας σύγχρονο τρόπο λειτουργίας και βελτιώνοντας συνεχώς το επίπεδο των προσφερομένων υπηρεσιών του, προς τους επισκέπτες. Ταυτόχρονα, στόχος μας είναι η προβολή και η αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας με την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε περιοχής, αποτελώντας ένα σημαντικό αναπτυξιακό πόρο για τις τοπικές κοινωνίες»
Το Β’ Πρόγραμμα Αξιοποίησης Αναψυκτηρίων εγκρίθηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κατόπιν θετικής γνωμοδότησης του ΚΑΣ. Η εκμίσθωση από αναδόχους αποσκοπεί στη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των αναψυκτηρίων και εστιατορίων, καθώς και της βέλτιστης εξυπηρέτησης των επισκεπτών των Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Μουσείων, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της προβολής τους και την αύξηση της επισκεψιμότητάς τους.
Ο Διαγωνισμός για την εκμίσθωση των 59 αναψυκτηρίων υποδιαιρείται γεωγραφικά σε τρεις (3) ομάδες. Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι έξι (6) έτη, με δυνατότητα παράτασης για χρονικό διάστημα κατά ανώτατο όριο έξι (6) επιπλέον ετών. Ως κριτήριο ανάθεσης ορίζεται αποκλειστικά η τιμή και, συγκεκριμένα, η υψηλότερη ετήσια τιμή του προσφερόμενου μισθώματος συνολικά ανά ομάδα.
Το πλήρες σώμα της διακήρυξης έχει δημοσιευτεί στη σελίδα του Οργανισμού, www.odap.gr