Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που το χαρτί, οι εφημερίδες, ήταν αυτές που μας ενημέρωναν, καθόριζαν την πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις για πολιτικό διάλογο.
Έχουν περάσει ακόμα περισσότερα χρόνια από τότε που η πολιτική πραγματικότητα συζητούνταν στα καφενεία και στις διαφόρων ειδών μαζώξεις. Πλέον η πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα, συζητιέται κατά κύριο λόγο στα social media τα οποία και παρακολουθούνται στενά από τους ειδικούς πολιτικούς αναλυτές.
Της Αλίκης Τσίκα
Κάθε τι που συμβαίνει γύρω μας, πρώτα ανεβαίνει στα social και μετά μεταδίδεται από τα ειδησεογραφικά sites, τις εφημερίδες και τα δελτία ειδήσεων. Με την ταχύτητα όμως αναπαραγωγής και διασποράς που χαρακτηρίζει τα social, ουκ ολίγες φορές η «είδηση» δεν είναι τίποτα άλλο από μια κατασκευασμένη φούσκα, ένα ψέμα το οποίο πολλοί καταπίνουν αμάσητο και με βάσει αυτό διαμορφώνουν άποψη και ξεκινάνε το… ξεκατίνιασμα.
Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει και δεν έχει και την αρμοδιότητα να το κάνει, το τι αναρτά ο οποιοσδήποτε και ποιες είναι οι πηγές του. Στην πλειονότητα δε των περιπτώσεων, ειδικά στο twitter οι περισσότεροι χρήστες εμφανίζονται με ψευδώνυμα, κάτι που καθιστά σχεδόν ακατόρθωτο το να ελέγξεις την εγκυρότητα και σοβαρότητα των λεγομένων του. Μια ανάρτηση όμως φτάνει για να πυροδοτήσει πληθώρα αντιδράσεων, συζητήσεων και πολλές φορές εκρήξεων, στη βάση των οποίων μπορεί να υπάρχει ένα τεράστιο ψέμα (ηθελημένο ή αθέλητο).
Οι λεγόμενοι καθοδηγητές γνώμης, γνωστοί και ως influencers στις μέρες μας, δεν περιορίζονται μόνο στην αυτοπροβολή τους ή το new age telemarketing που γίνεται μέσα από τα social, αλλά πλέον έχουν τη δύναμη να διαμορφώσουν εικόνες, πεποιθήσεις, στάσεις ζωής και συμπεριφοράς για πολλούς.
Εν όψει και των επερχόμενων εκλογών έχει ξεκινήσει ένα ξέφρενο πάρτι, που πάει αγκαζέ με κάθε είδους λασπολογία και ύβρεις προς πάσα κατεύθυνση στα social media, με αποδέκτες πολλές φορές ανθρώπους που απλώς εκφράζουν τη γνώμη τους.
Καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ότι στις μέρες μας η εγκυρότητα αυτών που αναπαράγονται στο διαδίκτυο είναι αμφιλεγόμενη αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να επιδεικνύουμε το δέοντα σεβασμό στην άποψη του οποιουδήποτε είτε αυτή μας βρίσκει σύμφωνους, είτε όχι. Ο δημόσιος διάλογος θα πρέπει να γίνεται πάντα με επιχειρήματα.