today-is-a-good-day
9.3 C
Athens

Ζελένσκι: Το «κλειδί» είναι η ταχύτητα και ο όγκος των παραδόσεων των αρμάτων μάχης

Η Ουκρανία ελπίζει να παραλάβει όσο το δυνατόν νωρίτερα τα βαρέα άρματα μάχης που της υποσχέθηκαν η Γερμανία και οι ΗΠΑ, καθώς η ταχύτητα της παράδοσής τους είναι κρίσιμης σημασίας για την αντιμετώπιση της ρωσικής επίθεσης, σύμφωνα με το Κίεβο.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την απόφαση των Δυτικών και έβαλε τον πήχυ ακόμη ψηλότερα ζητώντας τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικά αεροπλάνα.

«Το κλειδί είναι τώρα η ταχύτητα και ο όγκος» των παραδόσεων των αρμάτων μάχης, υπογράμμισε. Η παράδοση αυτών των τεθωρακισμένων συνιστά «έναν σημαντικό σταθμό για την τελική νίκη», πρόσθεσε ο Βολοντίμιρ Ζελοένσκι χθες, Τετάρτη, το βράδυ στην καθημερινή ομιλία του.

«Σήμερα ο ελεύθερος κόσμος είναι ενωμένος όπως ποτέ άλλοτε με ένα κοινό στόχο: την απελευθέρωση της Ουκρανίας», επέμεινε.

Έπειτα από εβδομάδες δισταγμών, οι ΗΠΑ και η Γερμανία ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, την παράδοση βαρέων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, αυξάνοντας περαιτέρω τη δυτική υποστήριξη προς το Κίεβο με προοπτική μια ενδεχόμενη αντεπίθεση στη ρωσική εισβολή.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την αποστολή 31 Abrams ενώ ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποσχέθηκε Leopard 2, τεθωρακισμένα τα οποία ζητούσε από καιρό το Κίεβο για να αντιμετωπίσει το ρωσικό οδοστρωτήρα.

«Δεν πρόκειται για μια επιθετική απειλή εναντίον της Ρωσίας», θέλησε να διαβεβαιώσει ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Το Βερολίνο πρόκειται να παράσχει στο Κίεβο 14 Leopard 2 τύπου 2A6 προερχόμενα από τα αποθέματα του στρατού του, της Bundeswehr, και αποφάσισε να επιτρέψει στους δυτικούς συμμάχους του, που διαθέτουν αυτά τα γερμανικής κατασκευής τεθωρακισμένα, να πράξουν το ίδιο.

«Κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο και δυνατό για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, όμως ταυτόχρονα εμποδίζουμε μια κλιμάκωση του πολέμου προς ένα πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο Σολτς ενώπιον της Μπούντεσταγκ, της κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου.

– Ρωσική οργή –

«Είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη απόφαση που θα οδηγήσει τη σύγκρουση σ’ ένα νέο επίπεδο αντιπαράθεσης», αντέδρασε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Βερολίνο Σεργκέι Νετσάγεφ.

«Αυτό μας πείθει για μια φορά ακόμη ότι η Γερμανία, όπως και οι πιο στενοί σύμμαχοί της, δεν θέλει μια διπλωματική λύση στην ουκρανική κρίση και ότι θέλει μια διαρκή κλιμάκωση», δήλωσε.

Σύμφωνα με ειδικούς, ο φόβος μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης με τη Μόσχα έπαιξε σε μεγάλο βαθμό ρόλο στους δισταγμούς του δυτικού στρατοπέδου να παράσχει βαρέα άρματα μάχης στο Κίεβο.

Ο γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους εκτιμά ότι τα πρώτα προερχόμενα από τη Γερμανία άρματα μάχης μπορεί να βρίσκονται στην Ουκρανία μέσα σε τρεις μήνες.

Η Νορβηγία υποσχέθηκε επίσης στην Ουκρανία Leopard 2. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, ο συνασπισμός των χωρών που είναι έτοιμες να παράσχουν τέτοια τεθωρακισμένα περιλαμβάνει επίσης τη Δανία και την Ολλανδία, επιπλέον της Πολωνίας και της Φινλανδίας. Η Ισπανία επιβεβαίωσε πως είναι «διατεθεμένη» να παραδώσει επίσης άρματα μάχης.

Τα Leopard θα «ενισχύσουν την αμυντική ικανότητα» της Ουκρανίας, εκτιμά το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δεσμεύθηκε να παραδώσει 14 βαρέα άρματα μάχης Challenger 2.

Για τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, «σε μια κρίσιμη στιγμή για τον πόλεμο που εξαπολύθηκε από τη Ρωσία», τα βαρέα άρματα μάχης που στέλνονται στο Κίεβο «μπορούν να βοηθήσουν την Ουκρανία να αμυνθεί, να νικήσει και να τον κερδίσει ως ανεξάρτητο κράτος».

– Βόμβες διασποράς –

Ένας ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί ούτε να αναφερθεί η χώρα του, δήλωσε εξάλλου πως η κυβέρνησή του επιδιώκει να στείλει στην Ουκρανία βόμβες διασποράς.

Αυτού του τύπου οι βόμβες είναι απαγορευμένες από μια συνθήκη που υπογράφηκε το 2008 από τις περισσότερες δυτικές χώρες, αλλά όχι από τη Ρωσία, η οποία έχει κατηγορηθεί ότι τις χρησιμοποιεί στην Ουκρανία.

«Οι Ουκρανοί τις ζητούν. Πρόκειται για θεμιτά όπλα. Οι παράπλευρες ζημιές δεν είναι πια τόσο σημαντικές. Ήταν εξαιρετικά σημαντικές στα χρόνια του 40 και του 50· σήμερα είναι μάλλον ελεγχόμενες», δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος στη διάρκεια επίσκεψης στην Ουάσινγκτον.

«Οι Ρώσοι έχουν χρησιμοποιήσει κάθε είδους όπλα που είναι 100 φορές χειρότερα από τις βόμβες διασποράς», υποστήριξε διαβεβαιώνοντας πως η Ουκρανία «οφείλει να κερδίσει τον πόλεμο». Πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του έχει εγκρίνει την παράδοση και επιδιώκει να έχει τη συμφωνία της Γερμανίας, που εμπλέκεται στην παραγωγή.

Ο ουκρανικός στρατός παραδέχθηκε εξάλλου χθες, Τετάρτη, πως αποχώρησε από τη Σολεντάρ, μια πόλη κοντά στο Μπαχμούτ, δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της κατάληψής της από τη Μόσχα.

Εξάλλου η Ουκρανία έκανε λόγο για «διπλωματική νίκη» αφού το ιστορικό κέντρο της Οδησσού περιελήφθη χθες στον κατάλογο της Unesco με την παγκόσμια κληρονομιά που κινδυνεύει, εξαιτίας «απειλών καταστροφής» που πλανώνται πάνω από το χώρο αυτό από την αρχή της ρωσικής εισβολής.

Πρόκειται για μια «πολιτική» απόφαση που ελήφθη «βιαστικά», επέκρινε από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Εξαιτίας της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ελήφθη εξάλλου απόφαση να μην προσκληθούν αντιπρόσωποι της Ρωσίας στους εορτασμούς της 78ης επετείου της απελευθέρωσης από τον Κόκκινο Στρατό του ναζιστικού στρατοπέδου θανάτου του Άουσβιτς-Μπιρκενάου, ανακοίνωσε το μουσείο που βρίσκεται στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ