today-is-a-good-day
10.2 C
Athens

Αποκαλύψεις του Μάικ Πομπέο για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία

Στο νέο του βιβλίο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο περιγράφει άγνωστα περιστατικά στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας.

Όπως αποκαλύπτεται ο κ. Πομπέο προσπάθησε να «σπάσει» μια κλειδωμένη πόρτα στο προεδρικό συγκρότημα στην Άγκυρα για να φτάσει στον τότε αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ο οποίος είχε ένα περισσότερο από αναμενόμενο τετ-α-τετ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στα απομνημονεύματά του με τίτλο «Never Give an Inch: Fighting for the America I Love,» (Ποτέ μην κάνεις πίσω ούτε μια ίντσα- Πολεμώντας για την Αμερική που αγαπώ) που κυκλοφόρησαν την Τρίτη 24 Ιανουαρίου, ο Πομπέο εξηγεί πώς η κυβέρνηση Τραμπ τον Οκτώβριο του 2019 έπεισε τον Ερντογάν να υπογράψει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη βόρεια Συρία μετά από  τουρκική στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη περιοχών που προηγουμένως ελέγχονταν από τα αμερικανικά στρατεύματα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την αποχώρηση από τη Συρία, αφού πείσθηκε από τον Ερντογάν ότι η οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) είχε ηττηθεί και η Τουρκία μπορούσε να φυλάξει τις περιοχές που είχαν εκκενωθεί από τους Αμερικανούς.

Ωστόσο, η επίθεση του τουρκικού στρατού εξόργισε την αμερικανική κοινή γνώμη, μαζί με το Πεντάγωνο και τις ελίτ ασφαλείας των ΗΠΑ, που ώθησαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να στείλει τον Πενς και τον Πομπέο στην Άγκυρα για να συζητήσουν μια λύση.

«Όταν φτάσαμε στο παλάτι του Ερντογάν, εκείνος ζήτησε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον αντιπρόεδρο (Μάικ Πενς) για «λίγα λεπτά». Μετά από περίπου μισή ώρα, είπα στους οικοδεσπότες μας ότι έπρεπε να δω τον αντιπρόεδρο. Καμία τύχη», γράφει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Πέρασαν άλλα είκοσι λεπτά και τώρα ήμουν αποφασισμένος. Χωρίς άδεια, περπάτησα στον διάδρομο και προσπάθησα να σπρώξω να ανοίξω την πόρτα του δωματίου όπου βρίσκονταν ο Ερντογάν και ο αντιπρόεδρος. Ήταν κλειδωμένη. Τότε είπα στον ομόλογό μου να σπάσουμε την πόρτα να μπούμε».

Ο Πομπέο λέει ότι είχε ανησυχήσει μήπως ο Πενς είχε αναγκαστεί να παρακολουθήσει το ίδιο τρίωρο βίντεο της απόπειρας τουρκικού πραξικοπήματος το 2016 που ο ίδιος είχε αναγκαστεί να παρακολουθήσει στην πρώτη του επίσκεψη στην Τουρκία ως διευθυντής της CIA το 2017.

«Το βίντεο ήταν τόσο μεγάλο και τόσο αντιπαθητικό που το θεώρησα πρόβλημα ψυχικής υγείας!» λέει. Η πραγματική προσπάθεια του Πομπέο να σπάσει το εμπόδιο τρόμαξε την ομάδα ασφαλείας του που πίστευε ότι οι Τούρκοι φρουροί θα αντιδρούσαν επιθετικά. Αλλά η τουρκική ασφάλεια τον άφησε γρήγορα να περάσει και Αμερικανοί αξιωματούχοι συμμετείχαν στη συνάντηση του Ερντογάν με τον Πενς.

Ο Πομπέο, στο βιβλίο, εμβαθύνει επίσης στις διαπραγματεύσεις του 2017 μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και ανώτερων Τούρκων αξιωματούχων για τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για την κατάληψη της Ράκα της βορειοανατολικής Συρίας από το ΙΚ. Ο Πομπέο λέει ότι η Ουάσιγκτον είχε δύο επιλογές: να συνεργαστεί με τους Κούρδους συμμάχους των ΗΠΑ, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ή να συνεργαστεί με τον τουρκικό στρατό. Η Άγκυρα θεωρεί τις SDF ως μέρος του PKK, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Τουρκία.

Τα απομνημονεύματα του Πομπέο  συζητούν επίσης τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στις ΗΠΑ το 2020, τον οποίο ο Πομπέο συγκρίνει με πίνακα του Ρέμπραντ, και τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, η οποία ο Πομπέο ισχυρίζεται ότι ήταν μια κρίση που απέκτησε υπερβολική δημοσιότητα.

Ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, ο Μάικ Πομπέο, διατείνεται στο βιβλίο του πως η Ινδία και το Πακιστάν είχαν φθάσει στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου το 2019 και ότι η κλιμάκωση αποφεύχθηκε χάρη στις προσπάθειες της Ουάσιγκτον.

«Δεν νομίζω πως ο κόσμος συνειδητοποιεί πως η αντιπαλότητα της Ινδίας και του Πακιστάν είχε φθάσει τόσο κοντά σε πυρηνικό πόλεμο τον Φεβρουάριο του 2019», αναφέρει ο κ. Πομπέο στο βιβλίο του υπό τον τίτλο Never Give an Inch («Μη δίνεις ποτέ ούτε εκατοστό»).

Τον Φεβρουάριο του 2019, η Ινδία εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα στο έδαφος του Πακιστάν, σε αντίποινα για την επίθεση καμικάζι η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 41 παραστρατιωτικούς στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ. Το Πακιστάν κατέρριψε ινδικό αεροσκάφος και αιχμαλώτισε τον πιλότο.

Ο κ. Πομπέο, ο οποίος βρισκόταν στο Ανόι, για τη σύνοδο κορυφής του τότε προέδρου Τραμπ με τον βορειοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Γιονγκ Ουν, αφηγείται πως τον ξύπνησε επείγον τηλεφώνημα ανώτερου ινδού αξιωματούχου.

«Πίστευε πως οι Πακιστανοί είχαν αρχίσει να ετοιμάζουν τα πυρηνικά τους όπλα για να προχωρήσουν σε πλήγμα. Η Ινδία, με πληροφόρησε, εξέταζε τα αντίποινα στα οποία θα προχωρούσε», συνεχίζει αυτός που υπήρξε επίσης διευθυντής της CIA επί προεδρίας Τραμπ.

«Του ζήτησα να μη γίνει τίποτα και να μας δώσει λίγο χρόνο για να προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα».

Πάντα σύμφωνα με τον κ. Πομπέο, αμερικανοί διπλωμάτες κατάφεραν κατόπιν να πείσουν Ισλαμαμπάντ και Νέο Δελχί πως δεν γινόταν προετοιμασία για πυρηνική επίθεση ούτε από τη μια πλευρά, ούτε από την άλλη.

«Καμία άλλη χώρα δεν θα μπορούσε να κάνει αυτό που κάναμε εμείς», διαβεβαιώνει.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας την εποχή είχε υποστηρίξει δημόσια το δικαίωμα της Ινδίας να αμύνεται.

Η Ινδία και κατόπιν το Πακιστάν προχώρησαν σε δοκιμές πυρηνικών όπλων το 1998, ωθώντας τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον να δηλώσει πως το Κασμίρ ήταν «το πιο επικίνδυνο μέρος του κόσμου».

Η περιοχή αυτή των Ιμαλαΐων, που διεκδικούν η Ινδία και το Πακιστάν, υπήρξε θέατρο ένοπλων συρράξεων μετά τον πολυαίμακτο χωρισμό της αποικίας των Ινδιών της βρετανικής αυτοκρατορίας το 1947.

Στο βιβλίο του κ. Πομπέο αναφέρεται εξάλλου επί μακρόν στις σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα και στην προετοιμασία των τριών συνόδων κορυφής των κ.κ. Τραμπ και Κιμ.

Αφηγείται πως συναντήθηκε μυστικά με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στην Πιονγκγιάνγκ τον Μάρτιο του 2018, όταν ήταν ακόμα διευθυντής της CIA.

«Δεν πίστευα πως θα ερχόσασταν. Ξέρω πως προσπαθείτε να με δολοφονήσετε», γράφει πως του είχε πει ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας.

Αποφασίζοντας να «κάνει λίγο χιούμορ», αναφέρει πως του απάντησε «κ. Πρόεδρε, προσπαθώ πάντα να σας δολοφονήσω».

Ο κ. Πομπέο διατείνεται επιπλέον πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν του είπε πως ανησυχούσε για τις κινεζικές βλέψεις, σε βαθμό που είχε «ανάγκη τους Αμερικανούς στη Νότια Κορέα για να προστατευτεί» από το ΚΚ της Κίνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ