today-is-a-good-day
10.5 C
Athens

Εκλογές στην Τουρκία: Είναι εφικτή μια νίκη του Ερντογάν; – Γράφει η Ιωάννα Μουμτζίδου

Σε επίσημη προεκλογική τροχιά έχει εισέλθει η Τουρκία, αφού ο Πρόεδρός της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε, ότι στις 14 Μαΐου, θα διεξαχθούν οι Προεδρικές και Βουλευτικές εκλογές. Βέβαια, η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας, μόνο τυχαία δεν είναι, αφού, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε σε ομιλία του πως το 2023 θα πετύχουμε «το δρόμο που άνοιξε ο Μεντερές στις 14 Μαΐου 1950, λέγοντας “φτάνει, ο κόσμος έχει το λόγο”». Να σημειωθεί, ότι ο Αντνάν Μεντερές, ήταν πρώην πρωθυπουργός της γείτονος χώρας, ο οποίος ανετράπη σε στρατιωτικό πραξικόπημα το 1960.

Της Ιωάννας Μουμτζίδου

Οι επικείμενες εκλογές, για τον Ερντογάν, είναι ζωτικής σημασίας για δυο λόγους. Αφενός, για να παρατείνει την 20ετή διακυβέρνησή του και αφετέρου, επειδή, θεωρεί μια εκλογική νίκη κατά τη διάρκεια της εκατονταετηρίδας, ως ένα σημαντικό μήνυμα που θέλει να στείλει στην παγκόσμια κοινότητα αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, ότι η «Νέα Τουρκία», σε αντίθεση με την παλιά που δημιούργησε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, έχει πλέον εδραιωθεί και ήρθε για να μείνει.

Έτσι, λοιπόν, ο Ερντογάν, προκειμένου να ανεβάσει τα ποσοστά του, είχε προβεί, το προηγούμενο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα, τον περασμένο Σεπτέμβριο σε ανακοινώσεις για ένα πακέτο ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο αφορούσε τη λεγόμενη «κοινωνική στέγαση». Όπως, είχε χαρακτηριστικά υπογραμμίσει: «Ο στόχος είναι να ανεγερθούν περί τις 500.000 νέες εργατικές κατοικίες την περίοδο μεταξύ 2023 και 2028 στις οποίες θα εγκατασταθούν χαμηλού εισοδήματος οικογένειες που θα μπορούν να αποπληρώσουν εν συνεχεία αυτά τα ακίνητα με ευνοϊκούς όρους: σε πολλές δόσεις και λαμβάνοντας ένα σχετικό “επίδομα” από το τουρκικό κράτος». Βέβαια, σύμφωνα, με τις κυβερνητικές πηγές με τις οποίες είχαν έρθει σε επαφή οι Financial Times, προ λίγου καιρού, ότι, ο Πρόεδρος προγραμμάτιζε να εξαγγείλει και άλλα προεκλογικά «δώρα» για τους συνταξιούχους, ενίσχυση των σπουδαστών, αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και στους μισθούς του δημοσίου, δάνεια με ευνοϊκούς όρους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις κ.ά.

Επιπλέον, ως ιδιαίτερης σημασίας, κρίνεται το γεγονός, ότι ο πληθωρισμός, αν η λίρα δεν υποτιμηθεί περαιτέρω και στηριχθεί με επάρκεια από τα υφιστάμενα συναλλαγματικά διαθέσιμα, συμφωνά πάντα με τη γνώμη κορυφαίων αναλυτών, να διαμορφωθεί σε 35%-45%, σε αντίθεση με τον περασμένο Νοέμβριο που βρισκόταν σε ποσοστό 88%.  Να προστεθεί, επίσης, ότι, δυστυχώς, η ανεργία έχει διαμορφωθεί σε 10,2%, σύμφωνα με το τουρκικό στατιστικό ινστιτούτο, ενώ 22% των νέων είναι άνεργοι και περίπου 6 εκατομμύρια νέοι ψηφοφόροι.

Όσον αφορά το στρατιωτικό κομμάτι, ο Ερντογάν έχει καταφέρει να αναπτύξει στρατιωτική ισχύ στη Μέση Ανατολή και πέρα από αυτήν, εξαπολύοντας τέσσερις επιθέσεις στη Συρία, πραγματοποιώντας επίθεση εναντίον Κούρδων μαχητών εντός του Ιράκ και στέλνοντας στρατιωτική υποστήριξη στη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν. Εντούτοις, η αγορά ρωσικών συστημάτων αεράμυνας από τον Ερντογάν, είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει «τριγμό» στις σχέσεις Τουρκίας- ΗΠΑ, και επιβολή κυρώσεων  από την βιομηχανία όπλων των ΗΠΑ κατά της γείτονος χώρας. Επί πρόσθετα, αξίζει να υπογραμμιστεί και η  συνάντηση που έλαβε χώρα μεταξύ των Υπουργών Τουρκίας και ΗΠΑ. Οι δυο Υπουργοί, συζήτησαν θέματα τα οποία σχετιζόταν με τη συνεργασία των δύο χωρών αλλά και ευρύτερα θέματα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και των ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, το θετικό σχόλιο, όπου περίμενε διακαώς, η τουρκική πλευρά για την αναβάθμιση των F-16, από τα χείλη του κυρίου Άντονι Μπλίνκεν, Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, δεν λέχθηκε. Αυτό είχε ως συνέπεια, ο κύριος Τσαβούσογλου, να δείξει έντονα τη δυσαρέσκεια του, τονίζοντας, ότι «Αν η διοίκηση των ΗΠΑ δείξει αποφασιστικότητα, το ζήτημα θα λυθεί». Βέβαια, δεν δίστασε να επιτεθεί και για άλλη μια φορά στη χώρα μας με τις παρακάτω δηλώσεις: «τους είπαμε πως κάθε υποστήριξη που δίνουν στην Ελλάδα σημαίνει τη συνέχιση της προκλητικής πολιτικής της Ελλάδας και δώσαμε παραδείγματα για τις προβοκάτσιες της Ελλάδας όπως το κλείδωμα στα ραντάρ των μαχητικών μας που πετούσαν στα πλαίσια της δράσης του ΝΑΤΟ με τους S-300».

Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση της χώρας, επιδιώκει ένα αντί-εργαντονικό μέτωπο. Ωστόσο, δεν έχει καταφέρει να έλθει σε συμφωνία για το ποιος θα λάβει το χρίσμα του υποψηφίου της για της εκλογές.

Η παγκόσμια κοινότητα, θα έχει «έχει στέψει τα μάτια της», τη 14η Μαΐου στην Τουρκία. Θα περιμένει το αποτέλεσμα των εκλογών. Θα περιμένει να δει, αν τελικά η Τουρκία «αλλάξει σελίδα» ή αν θα συνεχίσει ο Ερντογάν να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του τουρκικού λαού.

ΟΨΟΜΕΘΑ…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ