Στον «αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και στο ρόλο των ΜΚΟ», αναφέρθηκε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, κατά την παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που πραγματοποιείται στο Στρασβούργο, παρουσία της αρμόδιας επιτρόπου, Ίλβα Γιόχανσον.
Η ευρωβουλευτής, τακτικό μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ και αρμόδια για θέματα μετανάστευσης και ασύλου από την ευρωομάδα της ΝΔ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα προστατεύει αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. με προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και τον χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων, έχοντας διασώσει τα τελευταία χρόνια πάνω από 240.000 υπηκόους τρίτων χωρών που κινδύνευσαν στη θάλασσα».
«Για μια ακόμη φορά συγκεκριμένη πολιτική ομάδα φέρνει προς συζήτηση με επιμονή ένα θέμα, το οποίο ούτε υπάρχει ούτε χαρακτηρίζει τα κράτη μέλη ως προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος», τόνισε, στην αρχή της παρέμβασής της, προσθέτοντας, όπως είπε, ότι «αναφορικά με τη χώρα μου την Ελλάδα είναι δεδομένο και αποδεδειγμένο μεταξύ άλλων ότι: η Ελλάδα προστατεύει αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και τον χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα είναι ασφαλές λιμάνι για πάνω από 1 εκατ. ανθρώπους που ήρθαν στο έδαφός της. Ότι μεταξύ 2015-2022 οι άνδρες και οι γυναίκες του λιμενικού σώματος διέσωσαν με αυτοθυσία πάνω από 240.000 υπηκόους τρίτων χωρών που κινδύνευσαν στη θάλασσα».
«Πρέπει να τονιστεί επίσης», συμπλήρωσε η κ. Βόζεμπεργκ, «ότι στο κορυφαίο ζήτημα καταπολέμησης των διακινητών η Ελλάδα έμεινε μόνη της, διότι η Τουρκία παραβιάζει την υποχρέωσή της να ελέγξει την οργανωμένη διακίνηση από τα παράλιά της, όπως έχει καθήκον βάσει της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016», υπογραμμίζοντας ότι «αντί λοιπόν να επικρίνουμε την Τουρκία για τη στάση της και για το γεγονός ότι εργαλειοποιεί συστηματικά απελπισμένους ανθρώπους για να μας εκβιάζει, θέτουμε θέμα αμφισβήτησης της νόμιμης φύλαξης των συνόρων, χωρίς καμιά απολύτως τεκμηρίωση ή απόδειξη».
«Το έργο των ΜΚΟ που έχουν συνδράμει στην έρευνα και διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα έχει αναγνωριστεί από τις επίσημες αρχές της Ελλάδος», σημείωσε και αμέσως πρόσθεσε: «Δεν θα δεχθούμε όμως περιπτώσεις ΜΚΟ που εμπλέκονται στη διευκόλυνση παράνομης διέλευσης από τα σύνορά μας.
Για τέτοιες περιπτώσεις τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Αυτό θα πει σεβασμός στο κράτος δικαίου. Πρέπει να δοθεί πλέον ένα τέλος στην υιοθέτηση ψευδών ειδήσεων που προφανώς εξυπηρετούν σκοπιμότητες. Όλοι βρισκόμαστε ενώπιον των ευθυνών μας και κατά μείζονα λόγο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως ο ύψιστος δημοκρατικός θεσμός της ΕΕ».