Ο ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφία Syria Indicator με τη συνεργασία δημοσιογράφων της ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta Europe δημοσίευσε εκτενή έρευνα για την ρωσική στρατιωτική βάση Χμεϊμίμ στην Συρία, από την οποία μεταφέρονται στην Ουκρανία μισθοφόροι της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner.
Σύμφωνα με την έρευνα, η βάση Χμεϊμίμ χρησιμοποιείται για την μεταφορά μισθοφόρων της Ιδιωτικής Στρατιωτικής Εταιρείας Wagner στην Συρία. τη Λιβύη, το Σουδάν , την Κεντρική Αφρική και την Ουκρανία. Την μεταφορά των μισθοφόρων της Wagner έχει αναλάβει η συριακή εταιρεία Cham Wings Airlines. Από τις αρχές του 2017 πραγματοποίησε περισσότερες από 50 πτήσεις από το αεροδρόμιο του Ροστόφ «Πλάτοφ» στην Λατάκια και την Δαμασκό. Στο διάστημα αυτό έχει μεταφέρει περίπου 9.000 άτομα.
Στην έρευνα επισημαίνεται ότι από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2022 από την Συρία στην Ουκρανία έχουν μεταφερθεί περίπου 300 μισθοφόροι της Wagner. Οι συγγενείς των μαχητών αυτών ανέφεραν ότι τους έχουν ενημερώσει για τον θάνατο τους, αλλά δεν τους έχουν δώσει κάποια επίσημα έγγραφα που να τον πιστοποιούν, ούτε τους έχουν παραδώσει τις σορούς τους.
Το 2015 η Ρωσία και η Συρία υπέγραψαν συμφωνία για την δημιουργία στρατιωτικής βάσης. Δύο χρόνια αργότερα αποφάσισαν να παρατείνουν την συμφωνία για μίσθωση της βάσης για 49 χρόνια. Η έκταση , στην οποία κατασκευάσθηκε το αεροδρόμιο Χμεϊμίμ, για αυτό το διάστημα έγινε ιδιοκτησία της Ρωσίας.
Οι Σύροι και Ρώσοι δημοσιογράφοι παρουσιάζουν στοιχεία που δείχνουν ότι η ρωσική βάση δεν πληρώνει για το νερό ούτε για το ρεύμα που χρησιμοποιεί.
Παράλληλα αναφέρουν ότι στις προσκείμενες στην βάση κατοικημένες περιοχές οι κάτοικοι υποφέρουν από τους θορύβους που προκαλούν διαρκώς οι συνεχείς απογειώσεις αεροσκαφών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των δημοσιογράφων, ο μέσος όρος των απογειώσεων αν ημέρα τα τελευταία έξι χρόνια , είναι 457 απογειώσεις ημερησίως.
Οι κάτοικοι ανέφεραν ότι σε μερικά σπίτια έχουν εμφανισθεί ρωγμές, τα παιδιά τους φοβούνται από τους θορύβους που κάνουν τα αεροπλάνα και πολλοί αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής.
Επίσης ο 36χρονος Αχμέτ Αλί ( ψευδώνυμο) ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι σε πολλά φυλάκια που βρίσκονται γύρω από την βάση οι στρατιώτες ζητούν χρήματα από τους κατοίκους , τους υποχρεώνουν να πληρώνουν για να περάσουν απ’ τον δρόμο και απαιτούν να τους φέρνουν τσιγάρα και ποτό.