«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό βάζουν οι καταγγελίες της κυρίας Διαμαντή, γραμματέας του Χρήστου Καλογρίτσα στο ειδικό δικαστήριο για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, η περιβόητη πλέον γνωμάτευση Ντογιάκου για ΑΔΑΕ και παρακολουθήσεις και ο εσωτερικός διάλογος στη ΝΔ για τη κηδεία του τέως βασιλιά, που τείνει να μετατραπεί στην ελληνική εκδοχή του σήριαλ «The Crown».
Του Κώστα Πασίση
Σήμα κατατεθέν της καυτής επικαιρότητας είναι ότι όλοι είναι εναντίον όλων.
Η κυβέρνηση καλεί σε εξηγήσεις το ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα φοβερά και τρομερά, περί μαύρου χρήματος, κατέθεσε η κυρία Ευθαλία Διαμαντή.
Η Κουμουνδούρου επικεντρώνει τα πυρά της στις παρακολουθήσεις και η Χαριλάου Τρικούπη, πυροβολεί Μητσοτάκη και Τσίπρα, αναζητώντας τον ορθό πολιτικά αντιπολιτευτικό βηματισμό της για να καταστεί ο ρυθμιστής των μετεκλογικών εξελίξεων.
Το φυτίλι της «μπαρουταποθήκης» άναψε η μάρτυρας κυρία Διαμαντή η οποία μεταξύ άλλων είπε ότι έφευγαν φάκελοι και τσάντες με χρήματα από το γραφείο του κ. Καλογρίτσα, τα οποία ήταν χρήματα για βοήθεια προς το κόμμα και ότι ο Νίκος Παππάς επισκεπτόταν σχεδόν καθημερινά το γραφείο του εν λόγω επιχειρηματία.
Άμεση ήταν αντίδραση της κυβέρνησης η οποία με τη σειρά της έθεσε στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τρία αμείλικτα ερωτήματα:
Γνώριζε ο κ. Τσίπρας τις δραστηριότητες του κ. Παππά, του στενότερου και παλιότερου συνεργάτη του; Γιατί εξακολουθεί να τον στηρίζει και να τον καλύπτει πολιτικά; Πόσες σακούλες και με τι ποσά κατέληξαν στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ;
Η συγκεκριμένη μαρτυρία ήταν η καλύτερη «πάσα», για να θυμίσει η κυβέρνηση τα έργα και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ όταν βρισκόταν στην κυβέρνηση και προσπαθούσε να θέσει υπό τον έλεγχο της, τους «αρμούς» της Εξουσίας.
Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι απειλές για μήνυση προς τη μάρτυρα, όπως προανήγγειλε ο Νίκος Παππάς.
Εξηγήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα για την εν λόγω «καυτή» κατάθεση, ζήτησε και η Χαρ. Τρικούπη, στην προσπάθεια της να πείσει ότι κρατάει ίσες αποστάσεις από Μαξίμου και Κουμουνδούρου και να αποδείξει ότι δεν είναι το πολιτικό δεκανίκι της Κουμουνδούρου.
Στο ΠΑΣΟΚ βλέπουν ότι είναι εγκλωβισμένοι στις «συμπληγάδες» της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και ότι πόλωση λειτουργεί υπέρ των δυο μεγάλων κομμάτων, όπως προκύπτει από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες το Κίνημα Αλλαγής υποχωρεί κατά μια ποσοστιαία μονάδα.
Κόντρες για τις παρακολουθήσεις
Από την άλλη πλευρά η Κουμουνδούρου κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες να συντηρήσει στον αφρό της επικαιρότητας το θέμα των παρακολουθήσεων, αν και η κοινή γνώμη, στη συντριπτική πλειοψηφία της δείχνει να «καίγεται» για άλλα ζητήματα οικονομικής χροιάς και .καθημερινότητας.
Στο πλαίσιο αυτό έστησε ένα νέο σόου πάνω στην γνωμάτευση Ντογιάκου και τη γνωστή παρέμβαση 16 συνταγματολόγων, που στράφηκαν κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον Πρωθυπουργό να πάρει θέση, ενώ αναμένεται να ζητήσει τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Πολιτικό ενδιαφέρον όμως έχει και η στάση του ΠΑΣΟΚ έναντι της κυβέρνησης, με αφορμή την επιστολή των συνταγματολόγων.
Η Χαριλάου Τρικούπη έκανε λόγο για ηχηρό καμπανάκι και υποβάθμιση του κράτους δικαίου, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας όσους υποστηρίζουν ότι σχέσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι στα άκρα…
Πικραμμένος και Μενδώνη στην εξόδιο ακολουθία του τέως βασιλιά
Στη ΝΔ τελικά μόνο «άχρωμη» δεν ήταν η εσωτερική συζήτηση αναφορικά με την ταφή του έκπτωτου βασιλιά Κωνσταντίνου, ως ιδιώτη…
Βουλευτές της με δηλώσεις έδειξαν τη συμπάθεια τους, ενώ παραμένει άγνωστος ακόμη ποιοι θα παραστούν στη κηδεία του καθώς δεν έχει εκδοθεί κάποια κομματική απαγόρευση.
Ενώ πολιτικό «άρωμα» είχε και η αναβαθμισμένη εκπροσώπηση της κυβέρνησης στη κηδεία του τέως βασιλιά, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παν. Πικραμμένο και την υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, λόγω των πολλών και υψηλών προσκεκλημένων.
Αλλά και της γενικότερης συζήτησης που έγινε στο εσωτερικό του κόμματος.
Ωστόσο ο Πρωθυπουργός ακολουθώντας τη θεσμική οδό καταρχήν εξουδετέρωσε τις μικροκομματικές αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης που ενόψει εκλογών περίμεναν στη γωνία την κυβερνητική απόφαση.
Επιπλέον από την αρχή της πολιτικής διαδρομής του φιλοτέχνησε το προφίλ ενός μετριοπαθούς εκφραστή του φιλελεύθερου κέντρου.
Στο πλαίσιο αυτό η πολιτική απόφαση του για τη διαχείριση αυτής της δύσκολης, όπως αποδείχθηκε υπόθεσης, υπηρετεί αυτή τη φιλοσοφία και ενόψει της προεκλογικής περιόδου και της διεκδικούμενης αυτοδυναμίας έστειλε μηνύματα…