Με φόντο τις επικείμενες εκλογές, η κυβέρνηση εξετάζει τρία σενάρια για την αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα τεθεί σε ισχύ από 1η Απριλίου, με βασική πολιτική στόχευση τη στήριξη των νέων και γενικότερα των εργαζομένων με χαμηλά εισοδήματα, που τα φέρνουν δύσκολα βόλτα στην καθημερινότητα τους.
Του Κώστα Πασίση
Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μια δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση, που στην παρούσα φάση περιλαμβάνει τρεις σημαντικές παραμέτρους.
Η πρώτη είναι η κοινωνική διάσταση, σε μια περίοδο που οι ανατιμήσεις στην αγορά «πετσοκόβουν» τα εισοδήματα και πρωτίστως τα χαμηλά.
Η δεύτερη σχετίζεται με τις αντοχές της οικονομίας καθώς επίκεινται αυξήσεις στις συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2023 και σταδιακή επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους ύψους 2,6 δισ. ευρώ.
Αλλά και των επιχειρήσεων που θα σηκώσουν το βάρος της όποιας αύξησης δοθεί τελικά. Ενώ ο φόβος είναι μήπως «κλωτσήσουν» οι επιχειρηματίες, που ζητούν με τη σειρά τους μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές.
Η τρίτη έχει να κάνει με τον πολιτικό τζόγο της Αντιπολίτευσης και δη του ΣΥΡΙΖΑ που προτείνει αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ συν 80, ως τιμαριθμική αναπροσαρμογή ήτοι 880 ευρώ, θυμίζοντας εν ολίγοις τις προ μνημονιακές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ.
Επιπλέον, το Μαξίμου εντάσσει τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στον ευρύτερο πολιτικό σχεδιασμό του, που στοχεύει στην ακύρωση του βασικού αφηγήματος του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ΝΔ εκπροσωπεί τις «ελιτ» και τα συμφέροντα των ολίγων…
Ενώ είναι κοινό μυστικό ότι η οικονομία και η “τσέπη” των καταναλωτών θα κρίνει -πιθανότατα – το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών και το μεγάλο στοίχημα της αυτοδυναμίας.
Στο πλαίσιο αυτό τρία είναι τα βασικά σενάρια που συζητούνται στους κόλπους της κυβέρνησης.
Το πρώτο σενάριο προβλέπει αύξηση κατά 5,5%, που μεταφράζεται σε κατώτατο 752 ευρώ, με το επίδομα ανεργίας να ανέρχεται στα 462.
Οι τελευταίες πληροφορίες πάντως λένε ότι στο τραπέζι των συσκέψεων έχουν πέσει πιο προωθημένες ιδέες και το προαναφερθέν σενάριο σταδιακά εγκαταλείπεται…
Το δεύτερο σενάριο κάνει λόγο για αύξηση 7,75%, που ισοδυναμεί με την αύξηση που θα λάβουν οι συνταξιούχοι στο τέλος του μήνα.
Σε αυτή την περίπτωση ο κατώτατος μισθός θα γίνει πιο γενναιόδωρος και θα ανέλθει στα 768 ευρώ και το επίδομα ανεργίας στα 472 ευρώ.
Τέλος συζητείται και ένα τρίτο σενάριο σύμφωνα με το οποίο η αύξηση 9,9% του κατώτατου μισθού θα καλύπτει πλήρως τον πληθωρισμό.
Ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 783 ευρώ και το επίδομα ανεργίας στα 481 ευρώ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε σχετική ερώτηση έδωσε το πολιτικό στίγμα της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία τονίζοντας: «Να είναι βέβαιος ο κόσμος ότι όπως και οι δυο προηγούμενες αυξήσεις ήταν ουσιαστικές -κυρίως η δεύτερη, αυτή που διαμόρφωσε τον κατώτατο μισθό στα 712 ευρώ- δεν θα πρόκειται για μια κίνηση προσχηματική. Θα είναι μια αύξηση πολύ ουσιαστική, που θα ενισχύσει τα εισοδήματα. Όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός το στοίχημα της αύξησης των μισθών και των εισοδημάτων στην επόμενη δεύτερη τετραετία μας θα είναι βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Αυτό δεν αφορά μόνο τον κατώτατο μισθό, αφορά συνολικά την αμοιβή στο δημόσιο, στον ιδιωτικό τομέα. Οι αμοιβές των Ελλήνων οφείλουν και πρέπει να ανέβουν για να συγκλίνουν ακόμη περισσότερο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».