Ο Τζο Μπάιντεν ξεκινά σήμερα στο Μεξικό, το οποίο επισκέπτεται πρώτη φορά επισήμως ως πρόεδρος των ΗΠΑ, συζητήσεις για τη μετανάστευση, την καταπολέμηση των ναρκωτικών και το εμπόριο, ενώ αύριο, Τρίτη θα συμμετάσχει και στη 10η σύνοδο των ηγετών «της Βόρειας Αμερικής» — ΗΠΑ, Μεξικό, Καναδάς– μαζί με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.
Τον 80χρονο Μπάιντεν υποδέχθηκε χθες, Κυριακή, στο αεροδρόμιο Φελίπε Άνχελες, περίπου 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης του Μεξικού, ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ. Στη συνέχεια οι δύο άνδρες αποχώρησαν μαζί με την τεθωρακισμένη λιμουζίνα του Αμερικανού προέδρου.
Σήμερα οι δύο πρόεδροι θα έχουν αρχικά συνομιλίες, που θα αφορούν τις διμερείς τους σχέσεις. Ο Λόπες Ομπραδόρ επέφερε διπλωματικό πλήγμα στον Μπάιντεν πέρυσι όταν αρνήθηκε να συμμετάσχει στη σύνοδο την οποία οργάνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Λος Άντζελες για τους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής.
Μετανάστες και ναρκωτικά
Προτού φτάσει στο Μεξικό, ο Μπάιντεν επισκέφθηκε στο Τέξας τη μεθοριακή πόλη Ελ Πάσο, μία από τις μεγαλύτερες πύλες εισόδου στις ΗΠΑ για τους παράτυπους μετανάστες κατά μήκος των 3.100 χιλιομέτρων κοινών συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, τον οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν ότι κλείνει τα μάτια στη μεταναστευτική κρίση, συναντήθηκε με μέλη της αστυνομίας συνόρων.
«Έχουν ανάγκη πολλούς πόρους. Θα τους βρούμε», δεσμεύθηκε έπειτα από επίσκεψη που πραγματοποίησε σε σημείο ελέγχου στα σύνορα.
Τον Μπάιντεν συνόδευε ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας, ο οποίος μιλώντας χθες, Κυριακή, στο ABC ζήτησε να βρεθεί «περιφερειακή λύση» στη μεταναστευτική κρίση.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Πέμπτη μέτρα προκειμένου να αμβλύνει την κατάσταση στα σύνορα, όπου τον Νοέμβριο έγιναν περισσότερες από 230.000 συλλήψεις παράτυπων μεταναστών.
Σύμφωνα με την απόφαση της Ουάσινγκτον, έως και 30.000 μετανάστες από την Κούβα, την Αϊτή, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα θα λαμβάνουν άδεια εισόδου στις ΗΠΑ, αλλά θα πρέπει να φτάνουν στη χώρα αεροπορικώς προκειμένου να μην αυξάνουν τον όγκο δουλειάς των συνοριοφυλάκων στα χερσαία σημεία ελέγχου.
Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να διορθώσει «με ανθρωπιά» το «χαλασμένο» μεταναστευτικό σύστημα, αλλά η κυβέρνησή του έχει παρουσιάσει ένα νομοσχέδιο που περιορίζει το δικαίωμα στην παροχή ασύλου και έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις από τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Τα προβλήματά μας στα σύνορα δεν εμφανίστηκαν από τη μία ημέρα στην άλλη», έγραψε στο Twitter ο Μπάιντεν μετά την άφιξή του στο Μεξικό, «και δεν θα λυθούν από τη μία ημέρα στην άλλη. Αλλά μπορούμε να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε αυτό το σύστημα που παραπαίει», πρόσθεσε.
Οι αφίξεις μεταναστών στα νότια σύνορα των ΗΠΑ έφτασαν στο τέλος του 2022 σε νέα επίπεδα ρεκόρ, ενώ η Ουάσινγκτον αναμένει ότι το φαινόμενο θα επιδεινωθεί μόλις πάψει να ισχύει ένας υγειονομικός περιορισμός που είχε επιβληθεί για τους αιτούντες άσυλο επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, για τον οποίο αναμένεται δικαστική απόφαση.
Με τον Λόπες Ομπραδόρ ο Μπάιντεν θέλει να συζητήσει και για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και κυρίως της φαιντανύλης.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των 108.000 θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών στις ΗΠΑ το 2021 αφορούσαν συνθετικά οπιοειδή και η ποσότητα φαιντανύλης που κατασχέθηκε το 2022 ήταν μεγαλύτερη από αυτή που θα χρειαζόταν για να σκοτωθεί όλος ο αμερικανικός πληθυσμός, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία καταπολέμησης ναρκωτικών (DEA).
Τρεις φίλοι
Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό θα συναντηθεί το βράδυ με τον Μπάιντεν και τον Λόπες Ομπραδόρ για ένα δείπνο στο οποίο θα είναι παρούσες και οι σύζυγοί τους.
Οι «tres amigos» (τρεις φίλοι), όπως είναι το όνομα που έχει δοθεί σε αυτό το διπλωματικό σχήμα στο οποίο ανήκουν οι τρεις ηγέτες των χωρών της Βόρειας Αμερικής, τους οποίους συνδέει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, θα συναντηθούν ξανά και αύριο, Τρίτη.
Έπειτα από ένα διάλειμμα πέντε ετών ο Μπάιντεν αναβίωσε αυτή την τριμερή σύνοδο τον Νοέμβριο του 2021, οπότε και δέχθηκε τους άλλους δύο ηγέτες στον Λευκό Οίκο.
Στο Μεξικό τώρα θα προσπαθήσουν να συντονίσουν τις ενέργειές τους σε ό,τι αφορά την παραγωγή ενέργειας και τη βιομηχανική πολιτική.
Τα σχέδια του Μεξικανού προέδρου να στηρίξει τις δημόσιες επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα έχουν προκαλέσει την ανησυχία των ΗΠΑ και του Καναδά. Αλλά και ο στόχος του Μπάιντεν να ενισχύσει την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τις γειτονικές χώρες.
Αν και το θέμα δεν βρίσκεται επισήμως στην ατζέντα, φαίνεται ότι οι ταραχές στη Βραζιλία, όπου υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο και προκάλεσαν ζημιές στα κτίρια του Κογκρέσου, θα συζητηθούν επίσης από τους τρεις ηγέτες.