Τις προτεραιότητες της σουηδικής προεδρίας παρουσίασε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στη ΕΕ, Λαρς Ντάνιελσον, μιλώντας σε ενημέρωση που οποία διοργάνωσε η Ένωση Διεθνούς Τύπου (Association de la Presse Internationale) για τους ανταποκριτές μέσων ενημέρωσης στις Βρυξέλλες και η οποία έλαβε χώρα με φυσική παρουσία.
Όπως σημείωσε ο κ. Ντάνιελσον, από τα βασικά θέματα της προεδρίας θα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι στις 24 Φεβρουαρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξή του και ότι «παρότι έχουν γίνει πολλά τον τελευταίο χρόνο, υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν».
«Πρέπει να συνεχίσουμε τη διαδικασία της παροχής βοήθειας προς τους Ουκρανούς φίλους μας με ποικίλους τρόπους» προσέθεσε, κάνοντας λόγο για ανθρωπιστική, στρατιωτική, οικονομική βοήθεια, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της λογοδοσίας εκείνων που έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου. Παράλληλα, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της προεδρεύουσας Σουηδίας υπογράμμισε ότι μέσα στο εξάμηνο στο επίκεντρο θα βρεθούν η οικονομική ανάπτυξη, η ενέργεια, η οικονομική διακυβέρνηση, αλλά και ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και οι συνέπειές του.
Όσον αφορά στο ζήτημα του μεταναστευτικού, ο Λαρς Ντάνιελσον ανέφερε ότι αυτή την εβδομάδα θα παρουσιαστεί το σχέδιο εργασίας της προεδρίας για το εν λόγω ζήτημα, συμπληρώνοντας ότι κατά τη σουηδική προεδρία η κύρια εργασία είναι να υπάρξει διαβεβαίωση ότι τα νομοθετικά ζητήματα «ωριμάζουν» με τέτοιο τρόπο ώστε να «στρωθεί ο δρόμος» για πολιτική συζήτηση. Επισήμανε επίσης ότι σε σχέση με τις συζητήσεις κατά τη μεταναστευτική κρίση του 2015-2016 στις οποίες επίσης συμμετείχε, «τα προβλήματα είναι ακόμη εκεί, είναι διαφορετικής φύσης, αλλά το πλεονέκτημα τώρα είναι ότι υπάρχει περισσότερη γενική βούληση για προσπάθεια να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση από ό,τι πριν».
Σε ερώτηση σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τη στάση της Τουρκίας, αλλά και την κατάσταση στο εσωτερικό της δεύτερης, ο κ. Ντάνιελσον σημείωσε ότι το θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ δεν είναι στη δική του εντολή, όμως προσέθεσε ότι η Σουηδία έχει διάλογο με την Τουρκία από κοινού με τη Φινλανδία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει παραγάγει αποτελέσματα. Σε σχέση με την κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας, σημείωσε ότι πρόκειται για υποψήφια προς ένταξη χώρα, αλλά δεν φαίνεται να γίνεται πρόοδος σχετικά με την αίτηση της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ στο προβλεπόμενο μέλλον.
«Όπως ξέρετε, δεν έχουν γίνει πολλά για μία σειρά από λόγους τα τελευταία χρόνια. Σημειώνουμε παράλληλα ότι η Τουρκία οδηγείται σε εκλογές αργότερα μέσα στη χρονιά. Γνωρίζουμε επίσης και παρακολουθούμε την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, αλλά δεν νομίζω ότι εναπόκειται σε μένα καθώς εκπροσωπώ την προεδρία να σχολιάσω σε αυτό το στάδιο» επισήμανε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Σουηδίας στην ΕΕ και προσέθεσε ότι « η Τουρκία ήταν και πάντα θα είναι σημαντική χώρα για εμάς για να έχουμε διάλογο με τον έναν τρόπο ή τον άλλον, έναν διάλογο που δεν είναι πάντα εύκολο να έχουμε».
Σε ερώτηση αναφορικά με το σκάνδαλο διαφοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Λαρς Ντιάνιελσον ανέφερε ότι πρόκειται για «πολύ σοβαρό ζήτημα» συμπληρώνοντας ότι οι βελγικές αρχές το χειρίζονται με πολύ αποτελεσματικό τρόπο, αλλά και ότι η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σκοπεύει να λάβει επιπλέον μέτρα. Σε σχέση με το Συμβούλιο, συμπλήρωσε ότι δεν βλέπει να χρειάζεται η λήψη επιπλέον μέτρων.
«Έχουμε κανόνες, όλα τα κράτη-μέλη έχουν κανόνες για τη διαφθορά, τους οποίους ακολουθούμε» σημείωσε και υπογράμμισε ότι σε γενικό επίπεδο είναι ξεκάθαρο ότι «δεν είναι καλό για τη φήμη της ΕΕ», αλλά και ότι «χωρίς την εμπιστοσύνη των πολιτών η ΕΕ δε θα λειτουργήσει».