today-is-a-good-day
10.4 C
Athens

Έκκληση Α.Γκουτέρες για “μαζικές επενδύσεις” στο Πακιστάν

Το Πακιστάν, που εξακολουθεί να προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των καταστροφικών πλημμυρών που το έπληξαν πέρυσι, έχει ανάγκη «μαζικές επενδύσεις» από τη διεθνή κοινότητα, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης.

«Καμία χώρα δεν αξίζει να της συμβεί αυτό που έπαθε το Πακιστάν», υπογράμμισε ο Γκουτέρες στην έναρξη της διεθνούς διάσκεψης, που διεξάγεται στη Γενεύη και η οποία έχει στόχο να συγκεντρωθούν τα 16,3 δισεκ. δολάρια που χρειάζεται η χώρα για να ανοικοδομηθεί και να μπορεί να αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά στο μέλλον τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το Πακιστάν, η πέμπτη πιο πολυπληθής χώρα του κόσμου με 216 εκατ. κατοίκους, συνεισφέρει κατά λιγότερο από 1% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όμως είναι μία από τις πιο ευάλωτες στα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Λόγω των πλημμυρών του καλοκαιριού του 2022 βρέθηκε κάτω από το νερό το ένα τρίτο χώρας, έχασαν τη ζωή τους 1.700 άνθρωποι, ενώ επηρεάστηκαν συνολικά περισσότεροι από 33 εκατομμύρια.

Ο ΟΗΕ και το Πακιστάν καλούν σήμερα χώρες, οργανώσεις και επιχειρήσεις να αυξήσουν τη στήριξή τους, κυρίως την οικονομική, στα σχέδια ανοικοδόμησης της χώρας, ώστε να είναι μακροπρόθεσμα σε θέση να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.

«Το Πακιστάν είναι διπλά θύμα: του κλιματικού χάους και ενός παγκόσμιου οικονομικού συστήματος σε ηθική παρακμή», το οποίο δεν επιτρέπει σε μεσαίου εισοδήματος χώρες να λάβουν χρηματοδότηση και να ανακουφιστούν από τα χρέη τους κατήγγειλε ο Γκουτέρες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να βρεθούν δημιουργικές λύσεις.

«Πρέπει να απαντήσουμε στην ηρωική αντίδραση του λαού του Πακιστάν με δικές μας προσπάθειες και μαζικές επενδύσεις προκειμένου να ενισχύσουμε τις κοινότητες για το μέλλον», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Οι πλημμύρες που έπληξαν πέρυσι το Πακιστάν «είναι η μεγαλύτερη κλιματική καταστροφή στην ιστορία της χώρας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Μπιλαουάλ Μπούτο Ζαρντάρι. «Το εύρος των ζημιών (…) είναι μνημειώδες», πρόσθεσε.

Η χώρα έχει ανάγκη 8 δισεκ. δολάρια από τους διεθνείς της εταίρους για τα επόμενα τρία χρόνια, προκειμένου να ανοικοδομηθεί, επεσήμανε ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ.

Αρκετοί ηγέτες κρατών αναμενόταν να μιλήσουν στη διάσκεψη, κάποιοι από τους οποίους μέσω βιντεοσύνδεσης, ανάμεσά τους ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Μακρόν ανακοίνωσε στη διάρκεια της διάσκεψης ότι η Γαλλία θα προσφέρει στο Πακιστάν έργα ανοικοδόμησης αξίας 360 εκατ. ευρώ, αλλά και επιπλέον 10 εκατ. ευρώ έκτακτη βοήθεια στη χώρα. Πρόσθεσε επίσης ότι το Παρίσι είναι έτοιμο να στηρίξει το Ισλαμαμπάντ στις συνομιλίες του με χρηματοοικονομικούς θεσμούς.

Σύμφωνα με το «Σχέδιο ανθεκτικής ανάκαμψης, αποκατάστασης και ανοικοδόμησης» του Πακιστάν, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα επισήμως, η χώρα χρειάζεται συνολικά περίπου 16,3 δισεκ. δολάρια.

Η κυβέρνηση του Πακιστάν εκτιμά ότι μπορεί να συγκεντρώσει το μισό ποσό από τον προϋπολογισμό του και από συνεργασίες μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά η διεθνής κοινότητα πρέπει να συγκεντρώσει τα υπόλοιπα χρήματα.

«Κρίσιμη στιγμή»

«Τα νερά έχουν ίσως υποχωρήσει, αλλά οι επιπτώσεις τους παραμένουν», κατήγγειλε ο Αχίμ Στάινερ του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (UNDP), ο οποίος χαρακτήρισε τις πλημμύρες «κατακλυσμιαίο γεγονός».

Τεράστιες εκτάσεις γης παρέμεναν επί μήνες κάτω από το νερό και οι πλημμύρες, εξαιτίας των οποίων το ένα τρίτο του Πακιστάν βρέθηκε κάτω από το νερό, δεν έχουν υποχωρήσει σε κάποιες περιοχές στο νότιο τμήμα της χώρας. Οι καταστροφές είναι τεράστιες.

Σύμφωνα με τη Unicef, έως τέσσερα εκατομμύρια παιδιά ζουν ακόμη κοντά σε μολυσμένα και στάσιμα ύδατα. Εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι, μακριά από τις εστίες τους, και όσοι κατάφεραν να επιστρέψουν συχνά βρήκαν τα σπίτια τους να έχουν υποστεί ζημιές ή να έχουν καταστραφεί και τους αγρούς γεμάτους λάσπη, αδύνατο να καλλιεργηθούν.

Οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί και ο αριθμός των Πακιστανών που βρίσκονται σε κατάσταση διατροφικής ανασφάλειας διπλασιάστηκε, φτάνοντας τα 14,6 εκατ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι έως 9 εκατ. άνθρωποι επιπλέον ενδέχεται να βυθιστούν στη φτώχεια λόγω της καταστροφής.

«Αυτή η διάσκεψη είναι η αρχή μιας διαδικασίας που θα διαρκέσει πολλά χρόνια», υπογράμμισε την προηγούμενη εβδομάδα ο Πακιστανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Χαλίλ Χάσμι.

Το Ισλαμαμπάντ και ο ΟΗΕ έχουν εξηγήσει ότι η σημερινή διάσκεψη δεν είναι μια παραδοσιακή διάσκεψη δωρητών, διότι μεταξύ άλλων το Πακιστάν επιθυμεί να δημιουργήσει μια μακροπρόθεσμη διεθνή συνεργασία που να έχει ως άξονά της την ανοικοδόμηση και τη βελτίωση της ανθεκτικότητάς του στην κλιματική αλλαγή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ