today-is-a-good-day
24.9 C
Athens

Ο εκλογικός «πυρετός» στα κόμματα και οι τελευταίες «πινελιές» στα ψηφοδέλτια

Σε συναγερμό βρίσκονται τα κομματικά επιτελεία, με το χρόνο των εκλογών να μετρά αντίστροφα, αν και επίσημα δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία, παρά μόνο η τελευταία ατάκα Μητσοτάκη, ότι μετά τον Απρίλιο όλα είναι ανοικτά…

Του Κώστα Πασίση

Τα εκλογικά σενάρια αναζωπυρώθηκαν, μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει τον Απρίλιο, ένα μήνα νωρίτερα, από τον αρχικό προγραμματισμό.

Ο εκλογικός συναγερμός πάντως μεταφράζεται σε πρωτοβουλίες απ’ όλα τα κόμματα, που ετοιμάζονται για μάχη «χαρακωμάτων» δυο γύρων, καθώς η απλή αναλογική δεν αφήνει περιθώρια για σχηματισμό Κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή.

Στο Μαξίμου η έμφαση δίνεται στην παραγωγή κυβερνητικού έργου το επόμενο κρίσιμο τρίμηνο.

Η αντίληψη που επικρατεί είναι ότι η κοινή γνώμη θα ψηφίσει με βάση την τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ, αλλά και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

Γι αυτό και η εντολή του Πρωθυπουργού στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο ήταν να μην κατεβάσει κανείς υπουργός μολύβια…

Σε αυτή τη συγκυρία, αλλά και μέχρι να στηθούν κάλπες η μεγάλη προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να μείνουν όρθια τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, που δοκιμάζονται από την παρατεταμένη ενεργειακή κρίση, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή της μάχης και τα πεδία σύγκρουσης τους μέχρι στιγμής τουλάχιστον είναι η οικονομία, η ακρίβεια, οι υποκλοπές, το Qatargate και οι υποθέσεις με οσμή σκανδάλου, που σηκώνει πρωτίστως η Κουμουνδούρου.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές η «εικόνα» των πολιτικών αρχηγών στη χώρα μας τουλάχιστον έχει ειδικό βάρος στους ψηφοφόρους.

Όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει τους πολιτικούς αντιπάλους του στο επίπεδο της δημοτικότητας, της συνέπειας αλλά και της αποτελεσματικότητας στη διαχείριση κρίσεων

Από την άλλη πλευρά, τον Αλέξη Τσίπρα, ακολουθεί η κληρονομιά της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς.

Ενώ, ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκινά την προεκλογική κούρσα με τον αέρα του άφθαρτου, αλλά με το ντεσαβαντάζ ότι μέχρι χθες ήταν στις Βρυξέλλες και ταυτόχρονα απών από τα ελληνικά δρώμενα…

Έτοιμα τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια

Ωστόσο στο Μαξίμου και στην Πειραιώς προσπαθούν να καλύψουν και τα …νώτα τους καθώς το τελευταίο διάστημα ανακαλύπτονται …τρύπες στα μετόπισθεν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπόθεση Πάτση, που βρέθηκε εκτός ΝΔ με συνοπτικές διαδικασίες και η περίπτωση της Μαρίας Σπυράκη.

Με αφορμή πάντως τις προαναφερθείσες υποθέσεις η εντολή του Πρωθυπουργού στους κ.κ Μαρινάκη, Μπρατάκο και Νέζη που ασχολούνται με τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων είναι να ξεσκονιστούν όλα τα βιογραφικά των υποψηφίων, για να μην υπάρξουν παρατράγουδα.

Ένα «σκανάρισμα» που έχει ολοκληρωθεί και μένουν μόνο οι τελευταίες πινελιές τις οποίες θα βάλει προσωπικά ο Πρωθυπουργός.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν τον Ιανουάριο…

Στην Κουμουνδούρου το εκλογικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ το αποτύπωσε καθαρά ο αρχηγός του κόμματος Αλέξης Τσίπρας στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του.

«Να σταματήσει εδώ αυτός ο εφιάλτης», τόνισε χαρακτηριστικά, δίνοντας τη γραμμή για το πως πρέπει να κάνουν αντιπολίτευση τα στελέχη του κόμματος στα μίντια.

Ταυτόχρονα πάντως στοίχημα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι να πείσει ότι διαθέτει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Τέλος τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να παρουσιάσουν ένα δικό τους πολιτικό αφήγημα, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν τα έχει κάνει όλα καλά, αλλά ταυτόχρονα η κοινωνία δε βιώνει έναν εφιάλτη, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Χαριλάου Τρικούπη πάντως δίνουν έμφαση στις δικές τους προτάσεις…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ