today-is-a-good-day
15 C
Athens

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητά να τερματιστεί η βία στη Μιανμάρ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε χθες Τετάρτη για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες μια απόφαση για την κατάσταση στη Μιανμάρ, ζητώντας να τερματιστεί η βία και να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι, ανάμεσά τους η πρώην ηγέτιδα της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν είχε καταφέρει ποτέ μέχρι τώρα να ξεπεράσει τις διαφωνίες του για τη χώρα αυτή και να υιοθετήσει μια απόφαση, κυρίως λόγω του ρωσικού και του κινεζικού βέτο.

Την απόφαση είχε καταθέσει η Βρετανία και υιοθετήθηκε χθες με 12 ψήφους υπέρ σε σύνολο 15 και καμία κατά. Η Κίνα και η Ρωσία απείχαν, αποφεύγοντας να κάνουν χρήση το βέτο τους. Η Ινδία επίσης απείχε.

Η 77χρονη Σου Τσι, που έχει βραβευθεί με Νόμπελ Ειρήνης, συνελήφθη μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021, το οποίο έβαλε τέλος σε μια δεκαετία δημοκρατικής μετάβασης σε αυτή τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

Έκτοτε η Μιανμάρ έχει βυθιστεί στο χάος και τη βία. Περισσότεροι από 2.500 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με απολογισμό τοπικής μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Η Σου Τσι έχει ήδη καταδικαστεί σε 26 χρόνια κάθειρξη από τη χούντα για 14 κατηγορίες, από διαφθορά ως παράνομη κατοχή γουόκι- τόκι.

Με την απόφασή του το Συμβούλιο Ασφαλείας «καλεί» τους στρατιωτικούς «να αφήσουν αμέσως ελεύθερους όλους όσοι κρατούνται αυθαίρετα» και αναφέρει μεταξύ άλλων τη Σου Τσι και τον πρώην πρόεδρο Ουίν Μιντ.

Επίσης ζητεί «να σταματήσει άμεσα κάθε μορφής βίας» και «από όλες τις πλευρές να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου».

Η απόφαση αυτή στέλνει «ένα ισχυρό μήνυμα» στη χούντα «να βάλει τέλος στη βία σε όλη τη χώρα», σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Αλμπανέζι.

Στις αρχές Δεκεμβρίου η χούντα καταδίκασε σε θάνατο τουλάχιστον επτά φοιτητές, ανεβάζοντας σε 139 τον αριθμό των κρατουμένων που αναμένουν να εκτελεστούν στη Μιανμάρ. Οι νέες καταδίκες ακολουθούν την εκτέλεση τον Ιούλιο τεσσάρων ανθρώπων, περιλαμβανομένου του πρώην βουλευτή Πίο Ζέγια Θάου και του ακτιβιστή υπέρ της δημοκρατίας Κιάου Μιν Γιου. Ήταν οι πρώτες εκτελέσεις στη Μιανμάρ έπειτα από 30 χρόνια.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η μόνη απόφαση που έχει λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ χρονολογείται από το 1948, όταν είχε εγκρίνει την ένταξη της χώρας στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού.

Λίγο πριν την ψηφοφορία ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε δηλώσει, μέσω του εκπροσώπου του, «εξαιρετικά ανήσυχος για την κατάσταση στη χώρα», κυρίως λόγω «της επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης και αυτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Κάθε ευκαιρία για το Συμβούλιο Ασφαλείας να μιλά με μία ενωμένη και ισχυρή φωνή» για τη Μιανμάρ «θα ήταν καλοδεχούμενη», είχε προσθέσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ