Το μοναδικό Ελληνικό πρόγραμμα ενίσχυσης ουκρανικών start-ups, μέσω της προσωρινής μετεγκατάστασης των ιδρυτών και των στελεχών τους στην Ελλάδα, της πολύπλευρης υποστήριξής τους, καθώς και της διασύνδεσης τους με ελληνικές επιχειρήσεις είναι γεγονός!
Tο καινοτόμο πρόγραμμα “Greek-Ukrainian StartUp Gateway” ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Guy Krief, συνιδρυτή των Bryq & Persado, και του ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών (ΣΕΒ), σε συνεργασία με τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις HIGGS και SolidarityNOW.
Στην Ουκρανία ο τομέας της τεχνολογίας είναι ο τρίτος μεγαλύτερος σε επίπεδο εξαγωγών και μεγάλες εταιρείες όπως η Apple, η Microsoft και πολλές άλλες εταιρείες απασχολούν προσωπικό στην Ουκρανία. Υπολογίζεται ότι το 20% των εταιρειών του Fortune 500 έχουν ομάδες ανάπτυξης εξ αποστάσεως στην Ουκρανία, αξιοποιώντας την πλούσια σε ταλέντα δεξαμενή μηχανικών και προγραμματιστών της χώρας. Σε συνέχεια της Ρωσικής εισβολής περισσότεροι από 3.6 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν περάσει τα σύνορα της Ουκρανίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας. Πολλοί Ουκρανοί βρίσκονται σε αναζήτηση προσωρινής κατοικίας για τους ίδιους και τις επιχειρήσεις τους.
Στις 20 Νοεμβρίου του 2022, υποδεχτήκαμε στην Αθήνα την πρώτη άφιξη και συγκεκριμένα την ομάδα της “Giraffe”, μια πλατφόρμα/λογισμικό που διευκολύνει άλλες εταιρείες στη διαχείριση των συνδρομών τους. Αξιοποιώντας την συγκεκριμένη πλατφόρμα οι εταιρείες μπορούν να μειώσουν σημαντικά ένα πάγιο κόστος τους. Η ομάδα αποτελείται από 5 νέα άτομα τα οποία μέχρι πριν λίγους μήνες ζούσαν στην Ουκρανία οπου και ήταν η έδρα της πολλά υποσχόμενης εταιρείας τους.
Ο Andrii Aleksieienko, CEO της εταιρείας Giraffe δηλώνει:
«Είμαστε ευγνώμονες για την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα Greek – Ukrainian Startup Gateway. Η διαδικασία μετεγκατάστασης πήγε πολύ καλά και η ομάδα στην Αθήνα ήταν πολύ βοηθητική! Είμαστε χαρούμενοι που βρισκόμαστε εδώ!»
Σχεδόν ένα μήνα αργότερα, είχαμε και την άφιξη της δεύτερης εταιρείας την “IBeauty”, μία διαδραστική πλατφόρμα που μας ξεναγεί στο χώρο της ομορφιάς και της περιποίησης με προηγμένα τεχνολογικά εργαλεία. Μέσω της πλατφόρμας οι χρήστες μεταξύ άλλων έχουν την ευκαιρία να συνδεθούν με υπηρεσίες και επαγγελματίες ομορφιάς με βάση τις εξατομικευμένες απαιτήσεις τους.
Η Teresa Popil CEO της εταιρείας IBeauty δηλώνει:
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε πολλά, άλλαξε τη ζωή και την καθημερινότητά μας. Οι πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις κατέστρεψαν πλήρως το ενεργειακό σύστημα της χώρας και αυτό καθιστά αδύνατη την εκτέλεση του έργου μας. Χάρη του προγράμματος, είχαμε την ευκαιρία να εργαστούμε και να αναπτύξουμε την startup μας – iBeauty. Είναι ανεκτίμητη βοήθεια για εμάς, η υποστήριξή σας μας κάνει να πιστέψουμε ξανά στο μέλλον.»
Μερικά λόγια από τους εμπνευστές & διαχειριστές του προγράμματος:
Guy Krief
«Από την έναρξη του πολέμου ήρθα σε επαφή με διάφορους ιδρυτές start up από την Ουκρανία και αφού άκουσα τις ιστορίες τους, σκέφτηκα πως θα έπρεπε κάπως να τους βοηθήσουμε. Χάρις την υποστήριξη πολλών φορέων και εταιριών του ιδιωτικού τομέα, καταφέραμε να μετεγκαταστήσουμε την πρώτη εταιρεία και τους εργαζόμενους της στην Αθήνα. Από εδώ και πέρα εύχομαι σύντομα να μπορέσουμε να υποδεχτούμε πολλές περισσότερες».
Μάγκυ Αθανασιάδη για τον ΣΕΒ
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το οικοσύστημα της καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων στη χώρα μας, ανοίγει την αγκαλιά του σε Ουκρανικές startups. Παράλληλα είμαστε ευγνώμονες προς όλες τις επιχειρήσεις που συνεισέφεραν σε αυτή την πρωτοβουλία. Υποδεχόμαστε τις startups Giraffe & iBeauty και ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όλους τους συντελεστές του Greek – Ukrainian Startups Gateway, ώστε η καινοτομία να γίνει γέφυρα συνεργασίας, ειρήνης συνύπαρξης και ανάπτυξης.»
Σωτήρης Πετρόπουλος για το HIGGS
«Το HIGGS πιστό στις αξίες της αλληλεγγύης και της ενδυνάμωσης, δεν θα μπορούσε παρά να ανταποκριθεί στο κάλεσμα για να συνδημιουργήσει το «StartUpGateway», αυτού του σημαντικού έργου υποστήριξης του ουκρανικού οικοσυστήματος των start ups. Μέσα από την τεχνογνωσία μας και με την βοήθεια των συνεργατών μας, αναλάβαμε να συντονίσουμε και να υλοποιήσουμε τη μετεγκατάσταση ουκρανικών νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, εμπλουτίζοντας έτσι το ελληνικό οικοσύστημα, προσφέροντας παράλληλα την βοήθεια που χρειάζονται αυτές οι ομάδες για να ανθίσουν μακριά από τον πόλεμο».
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα
Στόχος του προγράμματος Greek-Ukrainian StartUp Gateway είναι να προσφέρει προσωρινή μετεγκατάσταση σε ουκρανικές start-ups και στους εργαζόμενούς τους (όπως και στις οικογένειές τους), επιτρέποντάς τους έτσι να συνεχίσουν να επιχειρούν με ασφάλεια και να δικτυωθούν με το ελληνικό οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα παρέχει:
- Δωρεάν μετακίνηση εργαζομένων/ιδρυτών και οικογενειών στην Ελλάδα
- Δωρεάν στέγαση για έως 15 ημέρες για τους ωφελούμενους και τις οικογένειές τους
- Δωρεάν one-off εξοπλισμός/αναλώσιμα
- Δωρεάν παροχή εργασιακού χώρου για έως 6 μήνες
- Υποστήριξη στις διαδικασίες παροχής visa
- Δωρεάν παροχή υπηρεσιών επιχειρηματικής ανάπτυξης
- Διασύνδεση με ελληνικές επιχειρήσεις, νεοσύστατες και μεγάλες
- Δωρεάν παροχή καρτών sim.
Η πρωτοβουλία χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον ιδιωτικό τομέα από εταιρείες που είτε μέσα από χορηγίες είτε από δωρεές στηρίζουν έμπρακτα τον σκοπό δίνοντας την ευκαιρία σε Ουκρανούς πολίτες να αναπτύξουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον.
Οι χορηγοί της πρωτοβουλίας
Το πρόγραμμα φιλοξενίας ουκρανικών startups στην Ελλάδα «Greek – Ukrainian Startups Gateway» δεν θα μπορούσε να γίνει πράξη χωρίς τους χορηγούς της πρωτοβουλίας.
ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.
BLUEGROUND ΜΟΝ. ΙΚΕ
CONVERT GROUP A.E.
EUROBANK Egg – enter•grow•go
ELPEN Α.Ε. ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
OCM Digital Media
OTE GLOBE SA
PERSADO Α.Ε.
PUBLIC RETAIL A.E.
SKROUTZ Α.Ε.
UPSTREAM M.Α.Ε.
ViOS Workspace Redifined
Λίγα λόγια για τους φορείς υλοποίησης
ΣΕΒ
Ο ΣΕΒ υποστηρίζει και προωθεί με συνέπεια την ιδιωτική πρωτοβουλία στην Ελλάδα από το 1907. Είναι η ανεξάρτητη φωνή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, εκπροσωπώντας περισσότερο από το 40% της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα. Ως κοινωνικός εταίρος, συμμετέχει στον εθνικό και ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο με στόχο την οικονομική ανάπτυξη, την πρόοδο και την κοινωνική συνοχή. Σε αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκει σταθερά και με συνέπεια τη συνεργασία με την κυβέρνηση, τα κόμματα, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους για την προώθηση και υλοποίηση των κατάλληλων πολιτικών. Ο ΣΕΒ, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, υποστηρίζεται αποκλειστικά από συνδρομές και χορηγίες των μελών του. Τα μέλη του είναι δυναμικές επιχειρήσεις που προέρχονται από όλους τους κλάδους και μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και αντιπροσωπεύουν το 12% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, το 41% των εταιρικών κερδών, το 27% των εσόδων από φόρους νομικών προσώπων, το 20% των αμοιβών και το 24% των ασφαλιστικών εισφορών στην Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.sev.org.gr
HIGGS
Το HIGGS, Higher Incubator Giving Growth & Sustainability, είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2015 με την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Τo HIGGS είναι πρωτοπόρο στο οικοσύστημα της Κοινωνίας των Πολιτών, καθώς είναι ο πρώτος και μεγαλύτερος κόμβος (hub) υποστήριξης μη κερδοσκοπικών οργανώσεων και άλλων πρωτοβουλιών που έχουν θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο στην Ελλάδα. Σε μόλις 6 χρόνια λειτουργίας, η ομάδα του HIGGS υποστήριξε 178 μη κερδοσκοπικές οργανώσεις από όλη την Ελλάδα, βοηθώντας τις να διασφαλίσουν χρηματοδοτήσεις άνω των 11.000.000€, να δημιουργήσουν 861 νέες θέσεις εργασίας και να εξυπηρετήσουν περισσότερους από 360.000 ωφελούμενους. Μέσα από καλά δομημένα προγράμματα (Incubator, Accelerator, Green & Social Entrepreneurship Incubator), προσφέρουμε δωρεάν εκπαίδευση και εξειδικευμένη συμβουλευτική σε ΜΚΟ πανελλαδικά. Παράλληλα, παρακολουθώντας στενά τον χώρο της Κοινωνίας των Πολιτών και τις ανάγκες του, συγκεντρώνουμε ανάγκες, συντάσσουμε σχετικές μελέτες, δημιουργούμε εργαλεία ενδυνάμωσης ικανοτήτων (capacity building) και μέτρησης κοινωνικού αντικτύπου και διοργανώνουμε εκδηλώσεις με σκοπό τη διάχυση τεχνογνωσίας και το άνοιγμα σχετικών διαλόγων.
SolidarityNow
Το SolidarityNow είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 2013 για να ανταποκριθεί στις ανάγκες και να διασφαλίσει τα δικαιώματα των πιο ευπαθών κοινωνικά ομάδων. Όραμα της οργάνωσης είναι να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων και να τους ενδυναμώσει ώστε να διεκδικήσουν μια δικαιότερη κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Από το 2013 μέχρι σήμερα το SolidarityNow έχει υποστηρίξει μέσα από τις δράσεις και τα προγράμματά του (προγράμματα στέγασης, ψυχοκοινωνικής στήριξης, νομικής αρωγής, διερμηνείας, εκπαίδευσης, παιδικής προστασίας) περισσότερους από 350.000 ευάλωτους συνανθρώπους μας να διεκδικήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια και προοπτικές.