Συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Γιάννη Λιανό, τους εισηγητές-μέλη της Επιτροπής Γιάννη Στεφάτο και Παναγιώτη Φώτη, τη γενική διευθύντρια Αθανασία Γαβαλά και αρμόδια στελέχη πραγματοποίησαν χθες, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, οι τομεάρχες Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αλέξης Χαρίτσης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια αιτήματος του κόμματος, και στόχο είχε την ενημέρωση των αρμόδιων τομεαρχών για τις διαδικασίες και έρευνες που είναι σε εξέλιξη από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και για την αγορά πετρελαιοειδών.
Οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατά τις τοποθετήσεις τους, τόνισαν τον καίριο ρόλο των Ανεξάρτητων Αρχών, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, καθώς, εδώ και ενάμιση χρόνο η κοινωνία και οι παραγωγικές δυνάμεις βιώνουν ένα σαρωτικό κύμα ακρίβειας που ναρκοθετεί κάθε προσπάθεια ανάπτυξης και απειλεί τη βιωσιμότητα τους.
«Είναι πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι απαιτείται άμεσα ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αλλά και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με το κατάλληλο προσωπικό αλλά και με την ενδυνάμωση του σχετικού θεσμικού πλαισίου, ώστε να διασφαλίζεται η ανταπόκρισή τους στο καθήκον που πρέπει να επιτελέσουν. Από την άλλη, είναι προφανές επίσης ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της έκρηξης των τιμών τής ενέργειας είναι ανεπαρκή, και δεν αναστέλλουν υπερκέρδη και στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς, αντίθετα εξακολουθούν να τα τροφοδοτούν», σημείωσαν χαρακτηριστικά.
Συγκεκριμένα, οι δύο τομεάρχες αναφέρθηκαν, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «στην τεράστια κερδοφορία που καταγράφεται για τα διυλιστήρια το 2022, που ανέρχεται σε 2,4 δισ. ευρώ το πρώτο 9μηνο, στα οποία συμπεριλαμβάνονται υπερκέρδη τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, τα οποία η κυβέρνηση οφείλει να φορολογήσει και να επιστρέψει στους πολίτες με συντελεστή φορολόγησης 90%» και «στην επιτακτική ανάγκη για επιτάχυνση και ολοκλήρωση των ελέγχων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, όσον αφορά αθέμιτες πρακτικές, χειραγώγηση και στρεβλώσεις της χονδρεμπορικής αγοράς από τους καθετοποιημένους προμηθευτές, αλλά και τη χρηματοδότηση ειδικών εκπτώσεων στη λιανική αγορά μέσω των κερδών της χονδρεμπορικής, θέμα που έχει παραπέμψει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να εξεταστεί η συμβατότητά του με τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού».
Επίσης, τόνισαν «την ανάγκη διερεύνησης της κατάστασης που επικρατεί και στην εμπορία φυσικού αερίου, στα υπερκέρδη της ΔΕΠΑ Εμπορίας και στην αυθαιρεσία έναντι των καταναλωτών» και επισήμαναν «τις στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί από το νέο μοντέλο λιανικής στο ρεύμα, το οποίο έχει οδηγήσει σε πολλαπλάσιες τιμές και υπερκέρδη, και στην ανάγκη αξιολόγησής του από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ως προς τον περιορισμό τού ανταγωνισμού και τη διαμόρφωση εμπορικών πολιτικών».
Τέλος, υπογράμμισαν «τη δυνατότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού να δρα προληπτικά λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα όταν διαπιστώνει ενδείξεις παράβασης του Ανταγωνισμού».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εκ μέρους της Επιτροπής Ανταγωνισμού έγινε παρουσίαση των πορισμάτων τής χαρτογράφησης που διενεργήθηκε στην αγορά πετρελαιοειδών στη βάση των οποίων αποφασίστηκε η εκκίνηση κανονιστικής παρέμβασης.
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί επισήμως από την Επιτροπή, κατά τη χαρτογράφηση, προκαταρκτικά παρατηρήθηκαν, μεταξύ άλλων, υψηλός βαθμός συγκέντρωσης στην αγορά διύλισης, σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών και δεικτών κερδοφορίας των επιχειρήσεων διύλισης και χονδρικής εμπορίας, καθώς και ιδιαίτερα αυξημένο περιθώριο κέρδους των εταιριών διύλισης το 2022 (σχεδόν διπλασιάζεται σε σχέση με το 2021).
Αναφορικά με την εξέλιξη της αυτεπάγγελτης έρευνας για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι εκπρόσωποι της Επιτροπής δήλωσαν ότι αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά θα χρειαστεί ακόμη ικανό διάστημα για την έκδοση αποτελεσμάτων λόγω της υποστελέχωσης της Επιτροπής και της πληθώρας των ερευνών που διεξάγει.