Δύο παράμετροι-διδάγματα από την περίοδο που μεσολάβησε από τη Συνθήκη των Σεβρών έως τη Συνθήκη της Λωζάννης εξακολουθούν να είναι σήμερα όροι απαράβατοι κάθε ελληνικής επιτυχούς εξωτερικής πολιτικής, η οικονομική και στρατιωτική μας ισχύς και οι διεθνείς μας σχέσεις, παρατήρησε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, κηρύσσοντας χθες, στην Αίθουσα Γερουσίας του Κοινοβουλίου, την έναρξη του 4ήμερου διεθνούς επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Από τις Σέβρες στη Λωζάννη».
Το Συνέδριο συνδιοργανώνουν, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το τέλος της μικρασιατικής εκστρατείας, τη Μικρασιατική Καταστροφή και την υπογραφή της Συνθήκη της Λωζάννης, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» (Χανιά), των οποίων προεδρεύει ο πρόεδρος της Βουλής.
Ο κ. Τασούλας, μιλώντας για την εποχή εκείνη, ανέφερε ότι επρόκειτο για «μια συγκλονιστική περίοδο, πυκνή σε γεγονότα, πυκνή σε λεπτές ισορροπίες, η οποία μας οδηγεί σε δύο βασικά συμπεράσματα: ότι ό,τι και να συμβεί, όσο ποικίλες και πολύπλοκες να είναι οι διεθνείς μας σχέσεις, η επιτυχία μας σε αυτές εξαρτάται από δύο απαράβατους όρους. Ο ένας είναι να είμαστε εμείς ισχυροί, οικονομικά και στρατιωτικά, να είμαστε εμείς οι ίδιοι που να πατάμε γερά στα πόδια μας και ο άλλος έχει να κάνει με τις διεθνείς μας σχέσεις.
Εμείς όντας ισχυροί, οικονομικά και στρατιωτικά, να επιλέγουμε τη σωστή πλευρά της ιστορίας, ώστε τα συμφέροντά μας να μπορούν να υλοποιηθούν συμβαδίζοντας με τα συμφέροντα εκείνων οι οποίοι μπορούν ευρύτερα να τα επιβάλουν». Και υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτές οι δύο παράμετροι, εξακολουθούν να είναι σήμερα όροι απαράβατοι κάθε ελληνικής επιτυχούς εξωτερικής πολιτικής».