«Η ανάπτυξη που πέτυχε η κυβέρνηση το 2022 αφορά όλους τους Έλληνες», ανέφερε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Γιάννης Μπρατάκος, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.
Όπως τόνισε ο κ. Μπρατάκος, στην παρθενική του ομιλία ως μέλος της κυβέρνησης, στη συζήτηση του προϋπολογισμού, αν και το 2023 το διεθνές περιβάλλον επιδεινώνεται και μολονότι οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία γίνονται όλο και πιο δυσοίωνες, η Ελλάδα θα μπορέσει να αποφύγει τη νέα ύφεση. «Η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τη νέα ύφεση γιατί οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα ανέλθουν σε επίπεδο ρεκόρ, στα 12 δισ. ευρώ. Σε αυτούς τους πόρους θα έρθουν να προστεθούν και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσω των οποίων τη χρονιά που έρχεται, θα εισρεύσουν 15,4 δισ. στην πραγματική οικονομία.
Μπορεί να αποφύγουμε την ύφεση γιατί έχουμε εξασφαλίσει και αξιοποιούμε το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πακέτο στην ιστορία της χώρας: το νέο ΕΣΠΑ, ύψους 26,5 δισ., το Σχέδιο Ανάπτυξης με συνολικές πιστώσεις που ξεπερνούν τα 30 δις ευρώ, τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική η οποία εξασφαλίζει το εισόδημα των αγροτών και υποστηρίζει τη μετάβαση σε πιο φιλική και βιώσιμη, για το περιβάλλον, γεωργία», είπε ο κ. Μπρατάκος και πρόσθεσε ότι με τη βοήθεια αυτών των αναπτυξιακών κεφαλαίων η Ελλάδα πραγματικά, μπορεί να τα καταφέρει. Προϋπόθεση, γι αυτό, είπε πάντως ο κ. Μπρατάκος, είναι να υπάρχει σχέδιο, σταθερότητα και συνέπεια.
Εκ προοιμίου, ο κ. Μπρατάκος απευθύνθηκε στην εθνική αντιπροσωπεία, ότι δεν ανεβαίνει σήμερα στο βήμα της Βουλής για να ρίξει νερό στο μύλο της πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά για να μιλήσει για τις πράξεις και την πολιτική της κυβέρνησης που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας.
«Έχω την τιμή να συμμετέχω, για πρώτη φορά στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ως μέλος της κυβέρνησης. Θα ήθελα να είναι σαφές από την αρχή ότι ο σκοπός της δικής μου παρέμβασης, δεν είναι να ρίξω νερό μιας κομματικής αντιπαράθεσης. Προέρχομαι άλλωστε από τον επιχειρηματικό κόσμο και έχοντας υπάρξει πρόεδρος του μεγαλύτερου επιχειρηματικού οργανισμού της χώρας, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι σημασία έχουν οι πράξεις. Θα μιλήσω λοιπόν για πράξεις, για πολιτικές που αφορούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τη νέα γενιά. Το παρόν και το μέλλον της χώρας μας», είπε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό.
Ο κ. Μπρατάκος αναφέρθηκε ειδικότερα σε όσα πέτυχε η ελληνική οικονομία το 2022.
Είπε δηλαδή ότι:
-η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε το 2022 με διπλάσιο ρυθμό, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και το 2023. «Αυτό το έχουμε πετύχει διότι καταφέραμε να ενισχύσουμε τις αντοχές της εθνικής μας οικονομίας. Καταφέραμε να θεμελιώσουμε μια ανάπτυξη με ποιοτικά χαρακτηριστικά», είπε ο κ. Μπρατάκος.
-η Ελλάδα σημείωσε αύξηση-ρεκόρ στις εξαγωγές και αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων. «Στην Ελλάδα επιλέγουν να επενδύουν πλέον, παγκόσμιοι επιχειρηματικοί κολοσσοί.
-Χάρη σε αυτά τα επιτεύγματα, το 2023 το ΑΕΠ της χώρας θα υπερβεί 224 δις ευρώ, δηλαδή 25% παραπάνω από το 2018», όπως τόνισε και πρόσθεσε ότι «τα νούμερα και ποσοστά αφορούν την κοινωνία, τους νέους, τις επιχειρήσεις», γιατί χάρη στην ανάπτυξη το δημόσιο χρέος θα μειωθεί κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες και θα πέσει κάτω από το 160% του ΑΕΠ, το 2023.
-Την επόμενη επίσης χρονιά η χώρα επιστρέφει σε περιβάλλον πρωτογενών πλεονασμάτων.
-Η ανεργία μειώθηκε περισσότερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες. Σήμερα έχουμε 4,1 εκατομμύρια εργαζόμενους και οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί είναι θέσεις υψηλής εξειδίκευσης που σημαίνει ότι η προοπτική για καλύτερες αμοιβές είναι μεγαλύτερη.
-Χάρη στην ανάπτυξη στηρίχθηκε και στηρίζεται, με μόνιμες παρεμβάσεις, το εισόδημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Έχει αυξηθεί δύο φορές και θα αυξηθεί και μια τρίτη φορά, το 2023, ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Μονιμοποιείται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Καταργείται οριστικά η εισφορά αλληλεγγύης για 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενους, παρέχονται κίνητρα για τη μετατροπή συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, με απαλλαγή μέρους των εργοδοτικών εισφορών. Για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, καταργείται μόνιμα η εισφορά αλληλεγγύης. Καταργείται η ειδική εισφορά 1%, για το Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων. Διευθετούνται πάγια μισθολογικά αιτήματα των ΕΔ, αναμορφώνεται το μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ. Καταβάλλεται εφάπαξ επίδομα στους ένστολους. Ενισχύεται το εισόδημα των συνταξιούχων. Αυξάνονται κατά 7,5% οι κύριες συντάξεις το 2023.
-η κυβέρνηση στηρίζει την κοινωνία απέναντι στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, έχοντας διαθέσει μέχρι σήμερα πάνω από 10 δις ευρώ. Επιδοτείται η κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Παρεσχέθη εφάπαξ ενίσχυση 250 ευρώ σε 2,3 εκατομμύρια πολίτες. Αυξήθηκε το επίδομα θέρμανσης. Διευρύνθηκαν τα εισοδηματικά κριτήρια, για τη χορήγησή του. Επιδοτήθηκαν 250.000 αγρότες και 50.000 κτηνοτρόφους για να διαχειριστούν το αυξημένο κόστος των λιπασμάτων και των ζωοτροφών. Μειώθηκε ο ΦΠΑ στα λιπάσματα και επιστρέφεται ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης για τους αγρότες.
-Χάρη στην ανάπτυξη, διευρύνθηκε και ενισχύθηκε η κοινωνική πολιτική. Οι δαπάνες για τη στήριξη των ευάλωτων πολιτών αυξήθηκαν φέτος κατά 1,6 δις ευρώ και θα αυξηθούν και το 2023 κατά 456 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη έχουν ανακοινωθεί μέτρα για την ενίσχυση των νέων, με στόχο την απόκτηση κατοικίας.
-Στηρίζονται οι μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση και τον περιορισμό της κατανάλωσης. Εφαρμόστηκε και διατηρείται το πλαφόν 3%, στην αναπροσαρμογή των επαγγελματικών μισθώσεων. Τα επόμενα χρόνια στη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας θα κατευθυνθούν πάνω από 8 δις ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ, του Ελλάδα 2.0 και των αγροτικών ταμείων.