today-is-a-good-day
13 C
Athens

Μ.Χαρακόπουλος από Δραγατσάνι: Η θυσία των Ιερολοχιτών άναψε τη σπίθα της λευτεριάς

«Εδώ στο μαρτυρικό Δραγατσάνι, κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στο μνημείο για τους νέους που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, τον Ιούνιο του 1821. Προσκυνούμε τον τόπο που πότισαν με το αίμα τους οι ιερολοχίτες, που ενάντια σε κάθε λογική πίστεψαν ότι θα συντρίψουν μια αυτοκρατορία. Η θυσία τους παραμένει εσαεί πρότυπο φιλοπατρίας, αυταπάρνησης και αγάπης προς την ελευθερία». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ομιλία που εκφώνησε κατά την τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δραγατσάνι της Ρουμανίας, στο Μνημείο πεσόντων Ιερολοχιτών της μάχης του Δραγατσανίου τον Ιούνιο του 1821.

Άγημα της στρατιωτικής αστυνομίας αποδίδει τιμές στην αντιπροσωπεία της ΔΣΟ
Άγημα της στρατιωτικής αστυνομίας αποδίδει τιμές στην αντιπροσωπεία της ΔΣΟ

Η τελετή, κατά την οποία εψάλη επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων ηρώων, διοργανώθηκε από την «Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας», επ’ ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης της ηγεσίας της ΔΣΟ στο Βουκουρέστι, για την παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας ανά τον κόσμο, που θα λάβει χώρα στη Ρουμανική Βουλή. 

Εκτός του επικεφαλής της ΔΣΟ συμμετείχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Σαρακιώτης, ο επικεφαλής της ρουμανικής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ, βουλευτής Ionut Vulpescu, ο ελληνικής καταγωγής πρόεδρος της «Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας», βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας της ρουμανικής βουλής κ. Dragos Gabriel Zisopol, ο Δήμαρχος Δραγατσανίου κ. Cristian Nedelcu, ο αντιδήμαρχος της πόλης κ. Adrian Zaoulet, ο Σύμβουλος της ΔΣΟ δρ Κώστας Μυγδάλης, ενώ τιμές απέδωσε άγημα της στρατιωτικής αστυνομίας. Η όλη τελετή καλύφθηκε από το Πρώτο κανάλι της Ρουμανικής Τηλεόρασης TVR1.

Επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες Ιερολοχίτες στη Μάχη του Δραγατσανίου

Αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες του Δραγατσανίου.

Στην ομιλία του Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «οι ιερολοχίτες ήταν τέκνα του ιερού έργου που μυστικά οργάνωσε η Φιλική Εταιρεία, με ενθουσιασμό ακολούθησαν τον σπουδαίο πολεμιστή, ήρωα των ναπολεόντειων πολέμων, Αλέξανδρο Υψηλάντη, για να κάνουν έφοδο στον ουρανό. Να ελευθερώσουν όχι μόνο τον ελληνισμό, μα και ολόκληρα τα Βαλκάνια από τον οθωμανικό ζυγό. Να σπάσουν τα δεσμά που έδεναν τους λαούς για αιώνες στην καθυστέρηση, στην αμάθεια, στην εκμετάλλευση. Οδηγημένοι από τον αγνό σκοπό τους, πίστεψαν ότι θα ανάψουν την μεγάλη πυρκαγιά στις παραδουνάβιες ηγεμονίες. Ότι οι λαοί θα αφυπνιστούν από τον μεγάλο ύπνο της δουλείας, και θα ενωθούν μαζί τους. Και με νικηφόρα προέλαση θα έφθαναν στην Ελλάδα και στην ίδια την πρωτεύουσα των Οθωμανών, την πάλαι ποτέ βασιλεύουσα, Κωνσταντινούπολη. Ανέμεναν ακόμη την βοήθεια από τις χριστιανικές δυνάμεις της εποχής. Να σπεύσουν να στηρίξουν την ένοπλη επανάσταση των Ορθοδόξων Ελλήνων και των συμμάχων τους, Ρουμάνων που επίσης ξεσηκώθηκαν. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν συνέβη. Οι χριστιανοί ηγεμόνες όχι μόνον δεν βοήθησαν τους λίγους μαχητές της ελευθερίας, αλλά καταδίκασαν απερίφραστα την επανάσταση, παρά τις προσπάθειες του μεγάλου Έλληνα Ιωάννη Καποδίστρια, υπουργού εξωτερικών του τσάρου. Έτσι, η ήττα επήλθε σχεδόν μοιραία απέναντι σε έναν υπέρτερο αριθμητικά αντίπαλο. Σε μάχες, όπως εδώ στο Δραγατσάνι, όπου έπεσαν οι Ιερολοχίτες, ή στη μονή του Σέκου όπου σκοτώθηκε κι ένας από τους σπουδαιότερους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης, ο Γιωργάκης Ολύμπιος. Και ο αρχηγός της Επανάστασης φυλακίστηκε από τη χριστιανική Αυστροουγγαρία. 

Η ιερή θυσία τους, όμως, δεν πήγε χαμένη. Όπως δεν πάει και καμία θυσία για έναν υψηλό σκοπό. Γιατί την ίδια ώρα στην Ελλάδα, άναβε η σπίθα της λευτεριάς από πόλη σε πόλη, από χωριό σε χωριό, και η Επανάσταση θέριεψε και έμεινε όρθια μέχρι που κατέληξε στο πρώτο ελεύθερο νεοελληνικό κράτος. 

Η ιστορία, όμως, έγραψε στα κατάστιχά της πως η μεγάλη Επανάσταση του 1821 ξεκίνησε από εδώ, από τα εδάφη της Μολδαβίας και της Βλαχίας. Και οι πεσόντες ιερολοχίτες ήταν ο σπόρος που έγινε δέντρο ελευθερίας. 

Όπως έγραψε στη τελευταία διαταγή του ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, για τον προδομένο Ιερό Λόχο, στις 8 Ιουνίου 1821 “Ολίγος καιρός και στήλη θα ανεγερθή να διαιωνίσει τα ονόματά σας”. Και ιδού βρισκόμαστε ενώπιον του μνημείου αυτού αποτίοντας φόρο τιμής στους ήρωες του Δραγατσανίου.

Θέλω να ευχαριστήσω το Ρουμανικό Κοινοβούλιο και τον Δήμαρχο Δραγατσανίου για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία, και να συγχαρώ την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας που με το έργο της γίνεται γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού και του ρουμανικού λαού».

Χαιρετισμός του Δημάρχου Δραγατσανίου κ. Cristian Nedelcu
Ομιλία του ΓΓ της ΔΣΟ
Ομιλία του ΓΓ της ΔΣΟ
Ομιλία του ΓΓ της ΔΣΟ

Επίσημες συναντήσεις 

Η τελετή περατώθηκε με την κατάθεση στεφάνων εκ μέρους της ΔΣΟ, του Ρουμανικού Κοινοβουλίου και του Δήμου Δραγατσανίου, και την ανάκρουση των εθνικών ύμνων Ελλάδος και Ρουμανίας.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προσέφερε αναμνηστικά εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και της ΔΣΟ στους διοργανωτές της σεμνής εκδήλωσης.

Εν συνεχεία, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την περιοχή που διεξήχθη η μάχη, και όπου η «Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας» και ο πρόεδρός της κ. Dragos Gabriel Zisopol έχουν οικοδομήσει μια εκκλησία.

Κατά την παραμονή του στο Βουκουρέστι ο επικεφαλής της ΔΣΟ θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ion-Marcel Ciolacu, τον Πατριάρχη Βουκουρεστίου κ. Δανιήλ, τον πρόεδρο της Ακαδημίας κ. Ioan-Aurel Pop, ενώ θα μιλήσει στην παρουσίαση του Τόμου για την Αγία Σοφία στο ρουμανικό κοινοβούλιο και θα απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Το Ελληνικό Βουκουρέστι» στην Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας.

Κατάθεση στεφάνου από τον Μάξιμο Χαρακόπουλο στο Μνημείο των Ιερολοχιτών
Κατάθεση στεφάνου από τον Μάξιμο Χαρακόπουλο στο Μνημείο των Ιερολοχιτών
Αναμνηστικό δώρο προς τον Δήμαρχο Δραγατσανίου, νομίσματα προς τιμήν της Παλιγγενεσίας του 1821
Αναμνηστικό δώρο προς τον βουλευτή και πρόεδρο της «Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας» κ. Dragos Gabriel Zisopol, συλλεκτικά γραμματόσημα για τα 25χρονα της ΔΣΟ
Ομαδική φωτογραφία μπροστά στο Μνημείο των Ιερολοχιτών
Το πεδίο της μάχης του Δραγατσανίου
Την εκδήλωση κάλυψε το κανάλι της Ρουμανικής Τηλεόρασης TVR1

Μπορείτε να παρακολουθήσετε αποσπάσματα της εκδήλωσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ