today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Επιστρέφει το ετήσιο φιλανθρωπικό γκαλά της THI στην Νέα Υόρκη

Με τίτλο «Όλοι Μαζί» επιστρέφει το ετήσιο φιλανθρωπικό γκαλά της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (ΤΗΙ) στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις που διοργανώνεται στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, με δεδομένο ότι το ποσό που συγκεντρώθηκε στο περσινό γκαλά κατάφερε να ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια δολάρια. Τα κεφάλαια που θα συγκεντρώσει η οργάνωση θα διατεθούν σε φιλανθρωπικές δράσεις, αλλά και σε προγράμματα που στηρίζουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας. Από το 2012, η Ελληνική Πρωτοβουλία έχει διανείμει περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια σε δράσεις και πρωτοβουλίες εντός της Ελλάδας.

Στο φετινή δεξίωση θα τιμηθεί ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ενώ την ευθύνη για την παρουσίαση της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο πρώην πρόεδρος της «Paramount Pictures», Τζίμι Γιαννόπουλος. Το γκαλά θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου στον χώρο του Cipriani, στην «καρδιά» της Wall Street, σηματοδοτώντας τον εορτασμό της 10ης επετείου από την ίδρυση της THI. Απευθυνόμενος στα μέλη της οργάνωσης για το ορόσημο των 10 χρόνων, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, είχε αναφέρει «ενισχύσατε τους δεσμούς της διασποράς και εμβαθύνατε την μακροχρόνια φιλία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Σε μια εποχή που οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο απομακρύνονται ο ένας από τον άλλο, η THI προσφέρει ένα μοντέλο για το τι πραγματικά λειτουργεί στον σύγχρονο κόσμο, πλησιάζοντας ο ένας τον άλλο μέσα από μια δημιουργική συνεργασία».

Όπως κάθε χρόνο, η εκδήλωση περιλαμβάνει σιωπηλή δημοπρασία με στόχο την ενίσχυση της συγκέντρωσης των δωρεών. Για τη φετινή δημοπρασία δώρισαν τα έργα τους διεθνώς αναγνωρισμένοι Έλληνες καλλιτέχνες και σχεδιαστές κοσμημάτων, με πολλά από τα αντικείμενα να αντλούν έμπνευση από την παράδοση και την ιστορία της χώρας μας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εκτελεστική διευθύντρια της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, Τίνα Κούρπας, αναφέρθηκε στους δεσμούς που σφυρηλατεί η νέα γενιά των ομογενών με την Ελλάδα, στα προγράμματα που υλοποιεί το ΤΗΙ στη χώρα μας αλλά και στο ορόσημο της επετείου των δέκα χρόνων από την ίδρυση του οργανισμού.

Η Ελληνική Πρωτοβουλία (THI) ιδρύθηκε εν μέσω της οικονομικής κρίσης με στόχο να αντιμετωπίσει τις άμεσες ανάγκες που προέκυψαν εκείνη την περίοδο. Καθώς η Ελλάδα δεν έχει σταματήσει να αλλάζει τα τελευταία 10 χρόνια, πώς εξελίσσεται παράλληλα και η δική σας αποστολή;

Η Ελληνική Πρωτοβουλία (THI) ιδρύθηκε το 2012, εν μέσω της ελληνικής κρίσης, όταν η Ελλάδα πέρασε την μεγαλύτερη ύφεση από οποιαδήποτε άλλη μικτή οικονομία στη σύγχρονη εποχή και προέκυψε μια ανθρωπιστική κρίση που αναπτύχθηκε από τα μέτρα λιτότητας. Οπότε, ναι, ήταν μια πολύ διαφορετική εποχή. Και όπως η ομογένεια έχει υποστηρίξει την Ελλάδα πολλές φορές στα προβλήματα που αντιμετώπισε στην ιστορία της, έτσι και το 2012 η ομογένεια ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσμα. Και η αποστολή μας ήταν απλή: να ενώσουμε τη διασπορά παγκοσμίως, να επενδύσουμε στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και να παράσχουμε ανθρωπιστική βοήθεια. Έτσι, ενώ πολλά έχουν αλλάξει σε αυτά τα 10 χρόνια, αυτή συνεχίζει να είναι η αποστολή μας. Και ενώ είναι πολύ απλή, έχει την ικανότητα να εξελίσσεται. Έτσι, καθώς αλλάζουν οι ανάγκες της Ελλάδας, αλλάζει και η δική μας απάντηση.

Στο φετινό γκαλά της Νέας Υόρκης, θα γιορτάσετε το ορόσημο των δέκα ετών. Κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας, ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο επίτευγμα της THI;

Θα έλεγα ότι κανείς δεν ένωσε σε αυτή την κλίμακα την παγκόσμια διασπορά. Έχουμε δωρητές σε 47 χώρες και έχουμε μια βάση δεδομένων με 30.000 Έλληνες και φιλέλληνες από όλο τον κόσμο. Η ένωση, λοιπόν, της παγκόσμιας (ελληνικής) κοινότητας είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα που μας επέτρεψε να έχουμε αντίκτυπο στην Ελλάδα. Έχουμε καθοδηγήσει νεοφυείς επιχειρήσεις και μέσω του προγράμματος δημιουργίας θέσεων εργασίας, έχουμε καταφέρει να βάλουμε πάνω από 3.000 Έλληνες σε θέσεις εργασίας. Αυτό έχει άμεσο αποτέλεσμα. Έχει όμως και πολλαπλασιαστικό όφελος. Όταν αλλάζεις τη ζωή κάποιου, αλλάζεις τη ζωή και της οικογένειάς του. Έχουμε ιστορίες ανθρώπων που μπόρεσαν να προχωρήσουν στη ζωή τους και να κάνουν οικογένεια γιατί ξαφνικά οι οικονομικές τους προοπτικές ήταν καλύτερες.

Ένα μεγάλο μέρος των προγραμμάτων σας εστιάζει σε προσπάθειες για την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Πρόσφατα, ανακοινώσατε και μια νέα συνεργασία με τη Microsoft. Τι νέο στοιχείο θα φέρει αυτή η προσθήκη στα προγράμματά σας;

Το 2012, το οικοσύστημα των startup υπέφερε ή δεν υπήρχε. Σήμερα, στην Ελλάδα υπάρχει μια πραγματική έκρηξη και έτσι υποστηρίζουμε αυτή την ανάκαμψη καθώς εξελίσσεται. Για παράδειγμα, φέτος το καλοκαίρι, είχαμε τα Venture Fair στην Αθήνα, όπου λαμβάνουμε αιτήσεις από τις πιο υποσχόμενες startup εταιρείες και τις βάζουμε μπροστά σε διεθνείς επενδυτές, για να αναζητήσουν κεφάλαια και να αφηγηθούν τις ιστορίες τους. Όσον αφορά τη νέα μας συνεργασία, μας προσέγγισε η «Microsoft Hellas» θέλοντας να είναι μέρος των «Venture Impact Awards» που διοργανώνουμε τον Δεκέμβριο. Έτσι, μας δώρισε 10.000 δολάρια, τα οποία θα προστεθούν στα 100.000 δολάρια που ήδη δίνουμε. Αλλά είναι ίσως ακόμα πιο σημαντικό ότι θα παρέχει στους νικητές πρόσβαση στο «Microsoft for Startups Founders Hub», μια σουίτα προϊόντων που προσφέρουν εργαλεία οργάνωσης, από τα οποία μπορεί να ωφεληθεί κάθε εταιρεία.

Στον απόηχο των πυρκαγιών, ξεκινήσατε την πρωτοβουλία «Φύτεψε Ένα Δέντρο στην Ελλάδα». Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή και η αποψίλωση των δασών θέτουν μακροπρόθεσμες προκλήσεις. Ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας αυτής της πρωτοβουλίας και είναι κάτι για το οποίο σκοπεύετε να δεσμευτείτε μακροπρόθεσμα;

Σκοπεύουμε να δεσμευτούμε μακροπρόθεσμα. Το «Plant A Tree in Greece» ξεκίνησε τον Μάιο του 2022, χρησιμοποιώντας μέρος των πόρων που συγκεντρώσαμε για τις πυρκαγιές. Και μετά λανσάραμε ένα δεύτερο μέρος, όπου με 25 δολάρια ο καθένας μπορεί να φυτέψει ένα δέντρο στην Ελλάδα. Ο εβραϊκός λαός το κάνει αυτό εδώ και χρόνια και συγκεντρώνει 210 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για τη φύτευση δέντρων στο Ισραήλ. Έχουμε συνεργαστεί με έναν εξαιρετικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό στην Ελλάδα που ονομάζεται «We4All». Έτσι, αισθανόμαστε ότι συνεργαζόμαστε με ειδικούς, οι οποίοι μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν τα δέντρα μας να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο. Και στόχος μας είναι να φυτέψουμε ένα εκατομμύριο δέντρα στην Ελλάδα.

Καθώς τα χρόνια περνούν και οι Ελληνοαμερικανοί αφομοιώνονται όλο περισσότερο, πολλές παραδοσιακές οργανώσεις δυσκολεύονται να προσεγγίσουν τους νέους. Πώς καταφέρατε να γίνεται τόσο δημοφιλής στους νέους Ελληνοαμερικανούς;

Αυτό ήταν ένα λαμπρό μέρος του οράματος των ιδρυτών μας. Από την αρχή, είχαμε ένα πρόγραμμα νέων ηγετών. Προσωπικά πιστεύω ότι η ομογένεια μας ωριμάζει. Έχουμε λιγότερες πρώτες γενιές και λιγότερους μετανάστες. Οπότε για αυτή τη νέα γενιά ο ελληνισμός πρέπει να εκφραστεί με ένα διαφορετικό τρόπο. Είναι πολύτιμο να διατηρήσουμε τα έθιμά μας. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να είμαστε συνδεδεμένοι με την Ελλάδα του σήμερα που είναι φρέσκια γιατί η τέχνη και τα startup της είναι εκπληκτικά. Επίσης, επειδή το διοικητικό συμβούλιο έχει δώσει έναν τόνο αριστείας, αυτό έχει μετατρέψει τη THI σε ένα μέρος όπου οι νέοι μπορούν συγχρόνως να εκφράσουν τον ελληνισμό τους αλλά και να βρουν προοπτικές. Μερικές φορές, ως Έλληνες της διασποράς νιώθουμε ότι η ελληνική μας ζωή είναι ξεχωριστή από την αμερικανική που περιλαμβάνει το σχολείο και την δουλειά. Η ΤΗΙ το έχει αλλάξει αυτό, καθώς οι νέοι μπορούν να πάνε σε μια εκδήλωση και να συναντήσουν ένα άτομο που είναι σημαντικό για την καριέρα τους. Και αυτό είναι κάτι που σε κάνει να συνειδητοποιείς το πόσο επιτυχημένη είναι η διασπορά μας και σε τι απίστευτη κοινότητα ανήκεις.

Αν και δεν είναι επίσημα στην αποστολή σας, πιστεύετε ότι η THI έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως πρέσβης της Ελλάδας στην αμερικανική επιχειρηματική κοινότητα και έτσι να προωθήσει την χώρα μας ως επενδυτικό προορισμό;

Έχετε δίκιο. Αυτό δεν είναι ξεκάθαρα μέρος της αποστολής μας. Ωστόσο, γίνεται απολύτως μέρος στον βαθμό που αυτό βοηθάει να ανυψωθεί η Ελλάδα. Έχουμε καταπληκτικά πάρτι και διοργανώνουμε ένα μεγάλο γκαλά, στο οποίο μαζεύουμε πολλά χρήματα. Αλλά ο τελικός μας στόχος είναι να βοηθήσουμε τους Έλληνες και να υψώσουμε τη χώρα. Εάν, λοιπόν, το να λειτουργούμε ως πρεσβευτές της Ελλάδας είναι κάτι που είναι χρήσιμο, τότε ναι, είναι απολύτως μέρος της αποστολής μας. Και ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου μου έθεσε πρόσφατα αυτή την ερώτηση. Δεν θα έπρεπε να προσεγγίσουμε μη ελληνικές επιχειρήσεις που βρίσκονται στις ΗΠΑ και οι οποίες ενδέχεται να έχουν στρατηγικά συμφέροντα στην Ελλάδα; Δεν πρέπει να φέρουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους στην Ελλάδα και να τους συστήσουμε στα κατάλληλα άτομα; Θα έλεγα απολύτως ναι και είναι κάτι το οποίο μας βλέπω να το κάνουμε όλο και περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ