Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας σήμερα, 1η Δεκεμβρίου, πρώτη μέρα που ισχύει ο νέος νόμος «Περί ελέγχου της δραστηριότητας προσώπων που βρίσκονται υπό ξένη επιρροή», δημοσίευσε το ενιαίο μητρώο των λεγόμενων «ξένων πρακτόρων», το οποίο αντικαθιστά τα μέχρι τώρα τέσσερα ξεχωριστά μητρώα.
Το ενιαίο μητρώο καθιερώνεται σύμφωνα με τον νόμο περί «ξένων πρακτόρων» ο οποίος μπορεί πλέον να χαρακτηρίζει «ξένους πράκτορες» πρόσωπα που δεν χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό.
Ο επικεφαλής της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Agora» Πάβελ Τσίκοφ, αναφερόμενος στο ενιαίο μητρώο είπε ότι σ΄ αυτόν τον κατάλογο υπάρχουν 493 εγγραφές, που είναι περισσότερες από τους μέχρι στιγμής καταγραφέντες «ξένους πράκτορες», επειδή σ’ αυτό περιλαμβάνονται και οργανώσεις που είχαν συμπεριληφθεί στους καταλόγους, αλλά μετά αφαιρέθηκαν από αυτούς.
Σήμερα στη Ρωσία υπάρχουν 348 «ξένοι πράκτορες» στους οποίους συγκαταλέγονται, πολίτες, οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και ΜΜΕ.
«Ξένοι πράκτορες» πλέον μπορούν να θεωρηθούν οποιεσδήποτε ρωσικές ή ξένες οργανώσεις είτε φυσικά πρόσωπα, εάν έχουν υποστήριξη από το εξωτερικό είτε βρίσκονται υπό ξένη επιρροή, αλλά επίσης εάν ασκούν πολιτική δραστηριότητα, είτε συγκεντρώνουν πληροφορίες για τη στρατιωτική και τεχνολογική δραστηριότητα της Ρωσίας «οι οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν κατά της ασφάλειας της χώρας».
Οι νέοι κανόνες επεκτείνουν τον αριθμό των απαγορεύσεων για τους «ξένους πράκτορες». Δεν τους επιτρέπεται να εργάζονται ως εκπαιδευτικοί σε κρατικούς και δημοτικούς οργανισμούς ή γενικά να διδάσκουν, να εκπαιδεύουν ανηλίκους και να διαδίδουν οποιαδήποτε πληροφορία μεταξύ τους. Οι «ξένοι πράκτορες» δεν θα μπορούν να είναι μέλη των εκλογικών επιτροπών, να συμμετέχουν σε συμβουλευτικά, γνωμοδοτικά και όργανα εμπειρογνωμοσύνης που έχουν συσταθεί από τις αρχές ή να διεξάγουν ανεξάρτητες αξιολογήσεις κατά της διαφθοράς και δημόσιες εκδηλώσεις. Το τελευταίο έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 31 του Συντάγματος για την ελευθερία του συνέρχεσθαι.
Οι «ξένοι πράκτορες» δεν θα μπορούν να εργασθούν στον δημόσιο τομέα, στην αυτοδιοίκηση, την Ομοπσονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), την Ομοσπονδιακής Υπηρεσία Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων (FSIN», το Υπουργείο Εσωτερικών, την Εισαγγελία, την Επιτροπή Ερευνών και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικαστικών Επιμελητών. Ούτε θα μπορούν να καταταγούν για στρατιωτική θητεία με σύμβαση. Η ιδιότητα αυτή ωστόσο δεν συνιστά λόγο απαλλαγής από τη στρατιωτική θητεία και την επιστράτευση.
Ο νέος νόμος εισάγει μητρώο για τους πολίτες που «συνεργάζονται» με «ξένους πράκτορες» (αφορά εκείνους που εργάζονταν σε οργανώσεις-«ξένους πράκτορες» είτε λάμβαναν από τον «ξένο πράκτορα» χρήματα ή περιουσιακά στοιχεία). Ωστόσο οι περιορισμοί που ισχύουν για τους «ξένους» πράκτορες» δεν επεκτείνονται στα πρόσωπα που συνεργάζονταν μαζί τους.
Από σήμερα 1η Δεκεμβρίου τίθεται επίσης σε ισχύ ο νέος κατάλογος με τους κανονισμούς που πρέπει να εφαρμόζουν «οι ξένοι πράκτορες» κατά την δημοσίευση των θεμάτων τους. Από εδώ και στο εξής πρέπει να γράφουν «Το παρόν δημοσίευμα (πληροφόρηση)» αντί «Το εν λόγω δημοσίευμα», ενώ επίσης πρέπει να αναφέρουν την ονομασία της οργάνωσης εάν είναι νομικό πρόσωπο είτε το επίθετο, το όνομα και το πατρώνυμο εάν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο. Ο κανόνας αυτός πρέπει να τηρείται και από τους συνεργάτες των οργανώσεων-«ξένοι πράκτορες».
Χθες το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ψήφισε νομοσχέδιο που εισάγει τροπολογίες για την «αντιμετώπιση των ξένων παρεμβάσεων» σε σχέση με την νομοθεσία για τους «ξένους πράκτορες».
Το νομοσχέδιο τροποποιεί 39 κλαδικούς νόμους «για να εξασφαλιστεί η ορολογική και ουσιαστική συνοχή» με τον νόμο για τον έλεγχο των δραστηριοτήτων των «ξένων πρακτόρων», δήλωσε ο γερουσιαστής Αντρέι Κλίμοφ, ένας από τους συντάκτες του νομοσχεδίου. Επίσης, πρόσθεσε, ότι θεσμοθετεί περιορισμούς για τα άτομα που αναγνωρίζονται ως «ξένοι πράκτορες».