Το αφήγημα της δεύτερης θητείας και της αυτοδυναμίας ξετύλιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Λονδίνο, στην «καρδιά» των οικονομικών αγορών, περιγράφοντας το πολιτικό πλαίσιο με το οποίο η ΝΔ θα πάει στις εκλογές και στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα, εντός και εκτός Ελλάδας.
Του Κώστα Πασίση
Η πρώτη ηχηρή ατάκα ειπώθηκε ενώπιον υποψηφίων ξένων επενδυτών. «Πάντα πίστευα ότι χρειάζεσαι δύο πλήρεις θητείες στην Ελλάδα, ώστε πραγματικά να “αλλάξεις σελίδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός ο οποίος παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η υπόθεση των εκλογών θα κρατήσει λίγες εβδομάδες και όχι μήνες…
Ακόμη πιο ηχηρή και πιο καθαρή συνάμα ήταν και η δεύτερη πολιτική επισήμανση του.
«Πιστεύω ότι η χώρα πρέπει να διοικείται από μια μονοκομματική κυβέρνηση», σημείωσε, εκτιμώντας πως «ο στόχος του σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης είναι εφικτός στις δεύτερες εκλογές, με ένα ποσοστό της τάξης του 37%-38%».
Όπως επισημαίνουν κύκλοι του Μαξίμου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιχείρησε να καθησυχάσει τις αγορές, που είναι επιφυλακτικές και ίσως να τρομάζουν από το ενδεχόμενο μιας ακυβερνησίας στην Ελλάδα η οποία πρόσφατα μόλις ξέφυγε από τη μέγγενη των μνημονίων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι οι παγκόσμιες αγορές με ένα σινιάλο τους, μπορεί να προκαλέσουν επικίνδυνες οικονομικές αστάθειες (ο όρος είναι επιεικής) και έσπευσε να προλάβει τα χειρότερα της απλής αναλογικής.
Ο πήχης των εκλογών για τη ΝΔ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ευθέως για αυτοδυναμία και έβαλε υψηλά τον πήχη (37%-38% για το κόμμα του, αναλαμβάνοντας πολιτικό ρίσκο, που στο παρελθόν οι προκάτοχοι του στο Μαξίμου απέφευγαν όπως ο διάολος το λιβάνι…
Η σιγουριά του για δεύτερη θητεία και αυτοδυναμία πηγάζει από τις δημοσκοπήσεις και την καλή πορεία της οικονομίας, που ξεκλειδώνει πόρους για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, την ενίσχυση των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης και γενικότερα για την κοινωνική πολιτική.
Σημειώνεται ότι στις τελευταίες μετρήσεις η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με μια διαφορά της τάξεως των 7 έως 10 ποσοστιαίων μονάδων. Επιστροφή δηλαδή στη διψήφια διαφορά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis.
Με βάση τους σημερινούς δημοσκοπικούς συσχετισμούς, στο δεύτερο γύρο με ενισχυμένη αναλογική, η ΝΔ αν εξασφαλίσει 37,5%, με οκτώ μονάδες διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ και πεντακομματική βουλή, λαμβάνει 153 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 84, το ΠΑΣΟΚ 36, το ΚΚΕ 16 και η Ελληνική Λύση 11.
Περί «χαλαρής» και «χαμένης» ψήφου
Πέρα όμως, από τα σενάρια της αυτοδυναμίας, ο Πρωθυπουργός έστειλε και πολιτικά μηνύματα προς το εσωτερικό της χώρας.
Το πρώτο είναι ότι απέκλεισε οποιαδήποτε συνεργασία με τον Κυριάκο Βελόπουλο και τα κόμματα της ακροδεξιάς, όπως έκανε και στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ
Η αναφορά στην Ελληνική Λύση και στα συναφή παρακλάδια δεν έγινε τυχαία. Αντίθετα υπηρετεί το αφήγημα της χαμένης ψήφου, που θα ξεδιπλωθεί με ακόμη πιο εμφατικό τρόπο όσο πλησιάζει η ώρα των εκλογών.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε σε απλά ελληνικά ότι η ψήφος στα μικρά κόμματα δε θα έχει ουσιαστικό αντίκρισμα, γιατί η ΝΔ δεν πρόκειται να συνεργαστεί μαζί τους…
Ταυτόχρονα με αυτόν τον «καθαρό» τρόπο, έδειξε τις πολιτικές προθέσεις του, που είναι η προσέγγιση του Κέντρου.
Η Πειραιώς γνωρίζει, μέσω ειδικών μετρήσεων, ότι ένα ποσοστό που γεμίζει τη δεξαμενή των αναποφάσιστων σήμερα προέρχονται από το «Κέντρο» οι οποίοι δε θέλουν την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
Επιπλέον ο Πρωθυπουργός στις ομιλίες του εστιάζει στο αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, προσδοκώντας να εξουδετερώσει τον κίνδυνο της λεγόμενης χαλαρής ψήφου, με δεδομένο την αντίληψη της κοινής γνώμης ότι κυβέρνηση θα σχηματιστεί στις επαναληπτικές εκλογές.
Όσον αφορά το κεφάλαιο των πολιτικών συνεργασιών ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άνοιξε τα χαρτιά του και περιμένει το αποτέλεσμα των εκλογών.
Αν και η υπόθεση της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη «τραυμάτισε» βαθιά τις σχέσεις Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη, το Μαξίμου θα ακολουθήσει διαφορετική στρατηγική από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ…