Αναφορικά με το ζήτημα της ειδικής εισφοράς 1% επί των τακτικών αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που αποδίδεται υπέρ των Μετοχικών Ταμείων, κατόπιν σχετικής πρότασης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η εν λόγω εισφορά καταργήθηκε με σχετική διάταξη του ν.4997/2022 (Α΄217), αποδεικνύοντας εμπράκτως την πάγια βούλησή της για την ρεαλιστική αντιμετώπιση των αιτημάτων των στελεχών και την επίλυση τυχόν αδικιών. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνιος Μυλωνάκης, με θέμα «Ειδική Εισφορά του Προσωπικού που είναι Ασφαλισμένο στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων» και σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης, με θέμα «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις».
Όπως εξήγησε ο υπουργός, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 38 του ν.3986/2011(Α΄152), «καθιερώθηκε ειδική εισφορά 1% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, που είναι ασφαλισμένοι στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων».
«Για όσους υπαλλήλους του Δημοσίου», συνέχισε, «δεν είναι ασφαλισμένοι στο υπόψη Ταμείο, η εισφορά αποδίδεται υπέρ του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ενώ για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αποδίδεται υπέρ των Μετοχικών Ταμείων».
Στο πλαίσιο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είχε προτείνει προς το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων την κατάργηση της προαναφερθείσας εισφοράς και για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων» συμπλήρωσε ο υπουργός.
Η διάταξη «συμπεριλήφθηκε σε σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, αποδεικνύοντας εμπράκτως την πάγια βούλησή της για την ρεαλιστική αντιμετώπιση των αιτημάτων των στελεχών και την επίλυση τυχόν αδικιών» κατέληξε στην απάντησή του ο Ν. Παναγιωτόπουλος.