today-is-a-good-day
9.3 C
Athens

Μ.Σπυράκη: Να αποσαφηνιστεί ο μηχανισμός διόρθωσης της τιμής του φυσικού αερίου

Την ανάγκη να δοθούν «αποσαφηνίσεις για το μηχανισμό διόρθωσης στην τιμή του φυσικού αερίου», επισήμανε κατά την ομιλία της στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη.

Σύμφωνα μάλιστα με τη σχετική ανακοίνωση, η κ. Σπυράκη ζήτησε από την επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, να δώσει διευκρινίσεις, «προκειμένου το μήνυμα να είναι σαφές» και «ο μηχανισμός θα εφαρμοστεί προς το συμφέρον των ευρωπαίων πολιτών».

Η παρέμβαση της ευρωβουλευτή έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια του ΕΚ για τη «Διασυνδεδεμένη αγορά ενέργειας», καθώς η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες το συγκεκριμένο εργαλείο, το οποίο, σύμφωνα με την πρόταση, «θα χρησιμοποιηθεί» στην περίπτωση που «τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο TTF της Ολλανδίας (στην αγορά αναφοράς του φυσικού αερίου), υπερβούν τα 275 ευρώ τη μεγαβατώρα για δύο εβδομάδες και το χάσμα μεταξύ των τιμών TTF και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είναι μεγαλύτερο από 58 ευρώ για 10 ημέρες διαπραγμάτευσης».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η κ. Σπυράκη, στην παρέμβασή της, τόνισε ότι «η ανακοίνωση της πρόθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θέσει ανώτατη τιμή στο υγροποιημένο φυσικό αέριο, έφερε μείωση των τιμών στην αγορά, αλλά η ίδια η δημοσιοποίηση του μηχανισμού διόρθωσης, μόλις χθες, εγείρει πολλές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα και την εφαρμογή».

Παράλληλα, επισήμανε «την ανάγκη για αύξηση των επενδύσεων στις υποδομές διασύνδεσης ενέργειας», αναφέροντας ως χαρακτηριστικά έργα «τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδος – Βουλγαρίας, τη μονάδα επαναεριοποίησης φυσικού αερίου FSRU στην Αλεξανδρούπολη και την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδος με την Αίγυπτο».

«Η πλήρης, ενιαία κοινή αγορά ενέργειας είναι πλέον επείγουσα προϋπόθεση για να συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει κοινωνίες με συνοχή», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «η κοινωνική συνοχή απειλείται και τα μέτρα των κρατών μελών δεν επαρκούν» και ότι «η κυβέρνηση στην Ελλάδα έλαβε μέτρα στήριξης στην ενεργειακή κρίση για πολίτες και επιχειρήσεις πάνω από το 3,6% του ΑΕΠ».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να σταθεί άμεσα, αλληλέγγυα στους πολίτες μας, πριν η ενεργειακή κρίση αποτελέσει βόμβα στα θεμέλια των κοινωνιών μας» είπε, καταλήγοντας η κ. Σπυράκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ