Η απάντηση της ΕΕ στο μεταναστευτικό δεν πρέπει να εξετάζεται ανά περιστατικό, ανά κρίση ή ανά πλοίο που βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά μέσα από «ένα βιώσιμο ευρωπαϊκό πλαίσιο ασύλου και μετανάστευσης», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας πριν από λίγο στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Παράλληλα, ανέφερε ότι την Παρασκευή στο έκτακτο συμβούλιο εσωτερικών υποθέσεων «θα ενημερώσουμε τους υπουργούς για τις τελευταίες εξελίξεις. Θα τους δώσουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία για λύσεις» καλώντας ταυτόχρονα για την εξασφάλιση συμφωνίας που αφορά στο Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση.
«Χθές 500 άτομα διασώθηκαν από ένα μικρό αλιευτικό σκάφος κοντά στην Κρήτη, από τη συνεργασία μιας φρεγάτας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και πλοίων της ακτοφυλακής, ενός δεξαμενοπλοίου, δύο φορτηγών πλοίων και δύο ιταλικών αλιευτικών σκαφών, όλα μαζί. Όλα αυτά δείχνουν ότι πάντα θα υπάρχουν προκλήσεις. Η απάντησή μας δεν πρέπει να είναι ad hoc. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε γεγονός με γεγονός, κρίση με κρίση, πλοίο με πλοίο», σημείωσε ο κ. Σχοινάς.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «έχει έρθει η ώρα για ένα βιώσιμο ευρωπαϊκό πλαίσιο ασύλου και μετανάστευσης. Από το 2020 έχουμε στο τραπέζι ένα ολοκληρωμένο σύνολο προτάσεων που δίνει την απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις, το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Είναι ειρωνικό. Έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε στα χέρια μας, αλλά δεν μπορούμε να τα φτάσουμε. Σαν να έχεις ένα αλεξίπτωτο, αλλά να επιλέξεις να πηδήξεις από το αεροπλάνο χωρίς αυτό».
Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι «το Σύμφωνο θα βελτιώσει σημαντικά την ικανότητα των κρατών μελών να διαχειρίζονται τη μετανάστευση σε ένα σύστημα βασισμένο στο δίκαιο της ΕΕ και με τη μέθοδο της κοινότητας».
«Αν μάθαμε κάτι τα τελευταία χρόνια, είναι το ότι να πετάς σόλο δεν αποτελεί επιλογή. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή συμφωνία για το Σύμφωνο» συμπλήρωσε.
Επισήμανε επίσης ότι δεν πρόκειται για μια συζήτηση για ένα πλοίο ή μία οδό ή ένα τμήμα της θάλασσας, αλλά για «μια συζήτηση σχετικά με την ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε τη μετανάστευση με πνεύμα εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης».
«Τα σχέδια δράσης και οι έκτακτες συναντήσεις είναι χρήσιμα, αλλά δεν επαρκούν. Οι λύσεις είναι στα χέρια μας. Μπορούμε να το κάνουμε και θα το κάνουμε», κατέληξε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.