today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Η Ευρωβουλή ζητά την ακύρωση του Τουρκολιβυκού Μνημονίου. Απόφαση “χαστούκι” στην Άγκυρα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τις λιβυκές αρχές να ακυρώσουν το Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο για την οριοθέτηση θαλάσσιων περιοχών στη Μεσόγειο Θάλασσα. Το μεσημέρι της Τετάρτης 23/11 η ολομέλεια της Ευρωβουλής ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία (454/130/54) σειρά συστάσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη της ΕΕ στο Συμβούλιο και τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell, σχετικά με την πολιτική κατάσταση στη διαλυμένη από τον πόλεμο Λιβύη.

Το κείμενο προέρχεται από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) και επισημαίνει: – την ανάγκη για σταθερή πολιτική μετάβαση και για εθνική συμφιλίωση μεταξύ των αντιμαχόμενων φατριών. Οι ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ να στηρίξει τη Λιβύη στην προσπάθεια επίτευξης ενότητας μέσω συνταγματικής μεταρρύθμισης, και επίσης την στήριξή στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για έναν οδικό χάρτη για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Η Ευρωβουλή θέλει να διοριστεί, κατά προτεραιότητα, ειδικός εντεταλμένος της ΕΕ για τη Λιβύη.

Τερματισμός των ξένων παρεμβάσεων, ακύρωση του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης

Για να τεθούν οι βάσεις για βελτίωση της ασφάλειας στη χώρα, οι ευρωβουλευτές θέλουν όλοι οι μισθοφόροι, οι ξένοι μαχητές και οι ξένες δυνάμεις να αποσυρθούν από το έδαφος της Λιβύης.

Παροτρύνουν όλους τους εμπλεκόμενους διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, των ΗΑΕ και της Τουρκίας, να μην παρεμβαίνουν στη Λιβύη, να μην πυροδοτούν εντάσεις και μάχες μέσω άμεσης ή επιδοτούμενης στρατιωτικής επέμβασης και να αποσύρουν αμέσως κάθε μισθοφόρο ο οποίος, όπως η ρωσική ομάδα Wagner, εξακολουθεί να βρίσκεται στη χώρα και αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα της Λιβύης και ολόκληρης της περιοχής.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τις λιβυκές αρχές να προχωρήσουν σε ακύρωση του μνημονίου συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση θαλάσσιων περιοχών στη Μεσόγειο Θάλασσα, και να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνεται στην επακόλουθη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες, η οποία υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου 2022 και προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις ΑΟΖ τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κύπρου και της Ελλάδας.

Έκκληση και για τους μετανάστες

Η Ευρωβουλή ζητά, ακόμη, να εξασφαλιστούν επαρκείς πόροι για δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης κατά μήκος της διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου με στόχο την πλήρη προστασία της ζωής και της αξιοπρέπειας των ανθρώπων, να διασφαλιστεί ότι τα ιδιωτικά σκάφη συμμορφώνονται με το σχετικό δίκαιο και συνεργάζονται με τις αρμόδιες αρχές και τον Frontex, να αποβιβάζονται οι μετανάστες που διασώζονται σε ασφαλείς τόπους, και τα νότια κράτη μέλη της ΕΕ να μην φέρουν μόνα τους την ευθύνη της αποβίβασης και της υποδοχής.

Να μη γίνει το πετρέλαιο πολιτικό όπλο

Επιπλέον καλεί όλους τους παράγοντες στη Λιβύη να απόσχουν από τη χρήση του πετρελαίου ως μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης και να διατηρήσουν ανοικτά όλα τα φρέατα και τους τερματικούς σταθμούς πετρελαίου. Θέλουν η ΕΕ να εργαστεί για μια πιο σταθερή ενεργειακή εταιρική σχέση με τη Λιβύη, η οποία θα συμβάλει στην αύξηση των δυνατοτήτων της Λιβύης στον τομέα και στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ.

Το κείμενο εγκρίθηκε με 454 ψήφους υπέρ, 130 κατά και 54 αποχές.

Sourceertnews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ