«Η σημερινή επετειακή συνάντηση στην οποία εκπροσωπούνται σε υψηλότατο δυνατό επίπεδο η UNESCO δια της Γενικής Διευθύντριας Audrey Azoulay, τα τρία συμβουλευτικά όργανα της σύμβασης, η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, τα κράτη-μέλη της σύμβασης, της Ελλάδας εκπροσωπούμενης επίσης στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εκτός από υψηλό συμβολισμό έχει και άκρως ουσιαστική βαρύτητα και σημασία για το μέλλον των πολιτιστικών και φυσικών μνημείων παγκοσμίως», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, σήμερα από τους Δελφούς, όπου πραγματοποιείται διεθνές συνέδριο με αφορμή τον εορτασμό των 50 ετών από τη Σύμβαση για την Προστασία της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς (Παρίσι, 1972). Την έναρξη του συνεδρίου «Next 50: The Future of World Heritage in Challenging Times. Enhancing Resilience and Sustainability», που διοργανώνει το ΥΠΠΟΑ σε συνεργασία με το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, κήρυξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Όπως κατέστη σαφές και στην πρόσφατη παγκόσμια διάσκεψη για τις πολιτιστικές πολιτικές και την αειφόρο ανάπτυξη, MONDIACULT 2022, τις τελευταίες δεκαετίες οι διεθνείς συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να δύναται η UNESCO και τα κράτη μέλη να επανεκτιμήσουν και να προσαρμόσουν την κοινή τους στρατηγική με γνώμονα τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές και ευκαιρίες. Νέες προκλήσεις αναδύονται, πέραν αυτών που ήδη υπάρχουν και εντείνονται», σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ταχύτατα σε κρίση και εκθέτει την ανθρωπότητα σε πολλούς και αυξανόμενους περιβαλλοντικούς κινδύνους, οι οποίοι απειλούν άμεσα και έμμεσα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ολόκληρο το σύνθετο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον».
«Η απειλή αφορά εξίσου στη φυσική και στην εννοιολογική ακεραιότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς, υλικής και άυλης, καθώς υπονομεύει ολόκληρο το πλαίσιο εντός του οποίου η κληρονομιά αυτή δημιουργείται, βιώνεται, ερμηνεύεται, κατανοείται και μεταβιβάζεται ως οντότητα με συνολικό νόημα και αξία», υπογράμμισε η Λ. Μενδώνη, η οποία αναφέρθηκε και στο «εκτενές πρόγραμμα δράσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», που αναπτύσσει το ΥΠΠΟΑ. Ανάμεσα σε αυτές τις δράσεις, «ξεχωρίζει η συγκρότηση του εθνικού σχεδίου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική κρίση, το οποίο θα επιτρέψει σε μείζονες αρχαιολογικούς χώρους να μετριάσουν τις απειλές της κλιματικής αλλαγής ως το 2030. Αναπτύσσουμε», συνέχισε η υπουργός, «σχέδια αποτελεσματικής και αειφόρου διαχείρισης των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της χώρας, πρωτίστως των εγγεγραμμένων στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς, καθώς και προγράμματα που αξιοποιούν όλους τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς και εθνικούς χρηματοδοτικούς πόρους, με στόχο τη δημιουργία των απαραίτητων συνεργειών, την ανάπτυξη επιστημονικής γνώσης και τεχνογνωσίας και την υλοποίηση καίριων παρεμβάσεων για τη μακροπρόθεσμη διασφάλιση της βιωσιμότητας του εθνικού πολιτιστικού κεφαλαίου».
«Η ανθεκτικότητα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς απέναντι σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εύρος απειλών, θα κριθεί σε όλα τα επίπεδα διαμόρφωσης στρατηγικής στη σχεδίαση πολιτικών, πρωτίστως σε αυτά της συντονισμένης διεθνούς συνεργατικής δράσης. Δίνοντας έμφαση στις καινοτόμες προσεγγίσεις, όπως αυτές που αναδεικνύονται από τη θεωρητική και εφαρμοσμένη επιστημονική έρευνα, την ανταλλαγή των πληροφοριών και την τεχνολογία, οφείλουμε να σχεδιάσουμε δημόσιες πολιτικές, που βοηθούν τις χώρες και τις κοινωνίες μας να αντιμετωπίσουν επιτυχώς παλιές και νέες προκλήσεις. Το συνέδριο των Δελφών μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην κατεύθυνση αυτή», κατέληξε στην ομιλία της η Λ. Μενδώνη.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του Συνεδρίου, η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, υλική και άυλη, καθώς και στη φυσική κληρονομιά, σήμερα αποτελεί, παγκοσμίως, ένα από τα σπουδαιότερα διακυβεύματα. Εκτός από τις επιπτώσεις στα μνημεία, η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αλλοιώσεις στο περιβάλλον και στα φυσικά τοπία, επηρεάζοντας και τις πρακτικές των παραδοσιακών κοινοτήτων, την οικονομική και κοινωνική τους δραστηριότητα. Μερικές, πτυχές που θα αναδειχθούν στο πλαίσιο του Συνεδρίου σχετίζονται με τον υπερτουρισμό και το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, σε μνημεία και χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και τις δυνατότητες και τις προοπτικές που προσφέρει ο πολιτιστικός τουρισμός. Τέλος, το Συνέδριο θα επιχειρήσει να τονίσει την επείγουσα ανάγκη για διεθνή συνεργασία.