today-is-a-good-day
11.4 C
Athens

Αλμπανέζι: Άλλο ένα σημαντικό βήμα για την σταθεροποίηση των σχέσεων μεταξύ Αυστραλίας – Κίνας

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι δήλωσε ότι συζήτησε για το εμπόριο, προξενικά θέματα και ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην συνάντηση που είχε σήμερα με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, η οποία ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ ηγετών των δύο χωρών από το 2016.

“Αυτό αποτέλεσε άλλο ένα σημαντικό βήμα προς την σταθεροποίηση της σχέσης Αυστραλίας-Κίνας”, σημείωσε ο Αλμπανέζι.

“Η Αυστραλία επιδιώκει σταθερή σχέση με την Κίνα. Έχουμε μεγάλες διαφορές να χειριστούμε (…) αλλά πάντα θα είμαστε καλύτερα όταν μιλάμε ο ένας στον άλλο, ήρεμα και απευθείας. Υπάρχουν ακόμη πολλά βήματα που πρέπει να κάνουμε. Θα συνεργαζόμαστε όπου μπορούμε, θα διαφωνούμε όπου πρέπει και θα ακολουθούμε τα εθνικά μας συμφέροντα”, υπογράμμισε ο Αυστραλός πρωθυπουργός μετά την συνάντηση που είχε με τον Σι, εκφράζοντας την ικανοποίησή του σε ανάρτηση στο Twitter για τη “θετική και εποικοδομητική συζήτηση” που είχε μαζί του.

Ο Κινέζος πρόεδρος από την πλευρά του αναγνώρισε τις “δυσκολίες” ανάμεσα στα δύο κράτη. “Οι σινοαυστραλιανές σχέσεις αντιμετώπισαν δυσκολίες τα περασμένα χρόνια, και αυτό δεν ήταν αυτό που θέλαμε να δούμε”, σημείωσε ο Σι, σύμφωνα με το κινεζικό δίκτυο CCTV, “διότι η Κίνα και η Αυστραλία είναι και οι δύο σημαντικές χώρες για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Οφείλουμε να βελτιώσουμε, να διατηρήσουμε και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας επειδή αυτό είναι προς το συμφέρον των δύο λαών μας”.

Η συνάντηση αυτή, αν και περιορισμένης διάρκειας 32 λεπτών, σηματοδοτεί στροφή στις σχέσεις μεταξύ των δύο αντίπαλων χωρών στην περιοχή αυτή.

Ο Σι σημείωσε ότι ποτέ δεν έχει υπάρξει θεμελιώδης σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στις δύο χώρες, οι οποίες έχουν μεγάλη δυναμική για οικονομική και εμπορική συνεργασία.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αυστραλίας, καθώς σε αυτήν αντιστοιχεί έως και το ένα τρίτο των ετήσιων εξαγωγών της ύψους σχεδόν 475 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας.

Η συνάντηση έγινε την ώρα που και οι δύο χώρες εργάζονται για την βελτίωση των σχέσεων τους που είχαν επισκιαστεί από διενέξεις για το εμπόριο, την Ταϊβάν, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προέλευση του νέου κορωνοϊού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ