today-is-a-good-day
13.5 C
Athens

Ν.Γιατρομανωλάκης: Η Ελλάδα είδε 17% αύξηση σε επίπεδο απασχόλησης στον πολιτισμό από το 2020 έως το 2021

Η Ελλάδα είδε 17% αύξηση σε επίπεδο απασχόλησης στον πολιτισμό από το 2020 έως το 2021 και η κινηματογραφική βιομηχανία έπαιξε έναν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό, τόνισε ο αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης σε εκδήλωση του «Agora Series», νέου τμήματος του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

«Τα πράγματα αλλάζουν, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου έχει αλλάξει πολύ με το πέρασμα των χρόνων, δεν υπήρχε το στοιχείο της Αγοράς, τώρα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του» είπε ο υφυπουργός, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια τα όρια μεταξύ ταινίας και τηλεόρασης γίνονται πιο θολά.

«Η περίοδος της πανδημίας προώθησε τις πλατφόρμες streaming στις ζωές μας και μας έκανε να αμφισβητήσουμε τα επιχειρηματικά μοντέλα και τα μοντέλα διανομής που υπήρχαν. Όμως μερικά πράγματα δεν αλλάζουν, κι αυτό είναι το περιεχόμενο. Αυτό είναι σημαντικό σε αυτό τον κλάδο. Είναι κάτι που θέλουμε να εξερευνήσουμε μαζί και είναι καθοριστική στιγμή για το υπουργείο Πολιτισμού, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, να επεκτείνουν το πεδίο προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε.

Σημειώνοντας ότι το Ταμείο πολιτιστικής υποστήριξης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Eurimages συζητά πλέον και για τις σειρές, εκτός από τις ταινίες, ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού επισήμανε ότι και η κυβέρνηση αλλάζει πολύ. «Γινόμαστε πιο ευέλικτοι, πιο ανοιχτοί, καταλαβαίνουμε περισσότερο την αξία της βιομηχανίας και την αξία των ανθρώπων αυτής της βιομηχανίας» ανέφερε.

Το νεοσυσταθέν τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης «Agora Series» έχει στόχο τη δημιουργία δικτύου επικοινωνίας με τους επαγγελματίες που δημιουργούν σειρές για τηλεοπτικά δίκτυα και πλατφόρμες, τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης.

«Το νέο τμήμα, ελπίζουμε με τη στήριξή σας να αποτελέσει σταθερό σημείο συνάντησης για την ανάπτυξη των τηλεοπτικών παραγωγών. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει τηλεοπτικές παραγωγές που ήταν περισσότερο από κινηματογραφικές» είπε και ανέφερε τις σειρές Twin Peaks και The Sopranos. Υπογράμμισε δε ότι «το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δεσμεύεται να βοηθάει την ελληνική βιομηχανία στη αναζήτηση νέων καναλιών, νέων αγορών, στην προσφορά νέων θέσεων εργασίας, στην επικοινωνία με τον κόσμο με ίσους όρους».

Ο κινηματογράφος ξεκίνησε με τη μορφή σειρών, τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Μάρκος Χολέβας. Οι μικρού μήκους ταινίες, στην ιστορία του κινηματογράφου είχαν διάρκεια 10-20 λεπτών πολλές φορές με τον ίδιο πρωταγωνιστή, τον Τσάρλι Τσάπλιν, στην Ελλάδα με τον Μιχαήλ Μιχαήλ. «Οι πλατφόρμες streaming έδωσαν τη δυνατότητα σε παραγωγούς να αφηγηθούν ιστορίες και στο κοινό να δει όλα τα επεισόδια μιας σειράς σε μία μέρα, σε ένα Σαββατοκύριακο. Πηγαίνουμε ξανά στην αρχή του σινεμά και έχουμε αυτόν τον συνδυασμό», παρατήρησε.

Τόνισε ακόμη ότι η ιστορία της κινηματογραφικής βιομηχανίας δεν έχει όρια, πλαίσια, είναι κάτι πολύ δυναμικό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «είναι η πιο καλή στιγμή να συζητήσουμε ποια είναι η άποψή μας για την ταινία, το επεισόδιο και τη δυνατότητα να παρίσταται το κοινό σε κυκλοφορίες στους κινηματογράφους μέσω πλατφόρμας και -γιατί όχι- μέσω της τηλεόρασης».

Στην εκδήλωση παρουσίασης του «Agora Series» μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ήταν παρόντες ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας & Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

Στη συζήτηση για το μέλλον της διεθνούς αγοράς σειρών με θέμα «The Triangle of Happiness: International Series – Entertainment services – Movies» (Το Τρίγωνο της Ευτυχίας: Διεθνείς Σειρές, Ψυχαγωγικές Υπηρεσίες – Ταινίες), επαγγελματίες του οπτικοακουστικού τομέα και της παραγωγής σειρών μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους, παρουσίασαν βέλτιστες πρακτικές και παραδείγματα περιπτώσεων για τη δημιουργία, την παραγωγή και τη διανομή περιεχομένου.

Το φετινό εναρκτήριο πρόγραμμα «Agora Series» περιλαμβάνει δράσεις δικτύωσης, masterclasses και συζητήσεις δίνοντας το λόγο σε ομιλητές, επαγγελματίες και δημιουργούς σειρών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ