Για τις κοινές προτεραιότητες που έχουν θέσει οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ στην εκπαίδευση, καθώς επίσης και για τη σημασία της επίσκεψης εκπροσώπων τριάντα αμερικανικών πανεπιστημίων στη χώρα, μίλησε αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Λι Σάτερφιλντ (Lee Satterfield), υφυπουργός υπεύθυνη για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού.
«Υπάρχει μία σπίθα ανάπτυξης μεταξύ των πανεπιστημίων των δύο χωρών και ευελπιστούμε ότι ό,τι προκύψει, θα διαρκέσει για πολλά χρόνια», σημείωσε η κ. Σάτερφιλντ αναφέροντας ότι ήδη έχουν προκύψει συνεργασίες με τα πανεπιστήμια Yale, Columbia, Johns Hopkins και Stockton και δήλωσε αισιόδοξη ότι θα προκύψουν πολλές περισσότερες, αρχής γενομένης από αυτή την εβδομάδα. «Νομίζω ότι γινόμαστε αυτόπτες μάρτυρες μίας δυναμικής προσπάθειας», ανέφερε.
Για την κ. Σάτερφιλντ, το «κλειδί» στα θέματα εκπαίδευσης είναι η συνέχεια και η συνέπεια και υπογράμμισε τη σημασία της πολιτικής πέραν κυβερνητικών θητειών και της διπλωματίας μεταξύ των πολιτών.
«Η εκπαίδευση πρωτοπορεί στο κομμάτι της συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων», είπε και συμπλήρωσε: «Ζούμε σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο και ο κόσμος αυτός γίνεται όλο και πιο μικρός χάρη στην τεχνολογία. Το συμφέρον μας, λοιπόν, είναι να βρούμε από κοινού λύσεις στα μεγαλύτερα προβλήματα του κόσμου μας. Σε όποιο πεδίο και αν είναι, είτε για να αντιμετωπίσουμε μια πιθανή μελλοντική πανδημία, είτε την κλιματική κρίση είτε να ενθαρρύνουμε τα κορίτσια και τις γυναίκες να ασχοληθούν με τον τομέα των STEM».
Σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι που οι δυο χώρες συμβαδίζουν: «Η ελληνική και η αμερικανική κυβέρνηση μοιράζονται τις ίδιες αξίες στον τομέα της εκπαίδευσης: Και οι δύο έχουν θέσει στόχο την προώθηση όσο το δυνατόν περισσότερων διεθνών συνεργασιών», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Σάτερφιλντ.
Ήδη από τον περασμένο Μάιο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ, η Ελληνίδα υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, της είχε γνωστοποιήσει τις κινήσεις του υπουργείου σχετικά με την προετοιμασία του εδάφους για τη σύναψη συνεργασιών μεταξύ των πανεπιστημίων των δυο χωρών.
«Ήθελα να είμαι μέρος αυτής της πρωτοβουλίας. Έπρεπε να είμαι εδώ», είπε με έμφαση. «Το να μπορέσουν περισσότεροι φοιτητές από τις ΗΠΑ να σπουδάσουν στην Ελλάδα και περισσότεροι φοιτητές να έρθουν από την Ελλάδα στις ΗΠΑ έρχεται σε συμφωνία με την εργασία που έχω επιφορτιστεί να κάνω από τη θέση που κατέχω», πρόσθεσε.
Το πρόγραμμα της κ. Σάτερφιλντ, ωστόσο, δεν περιορίζεται στη Σύνοδο «Φάρος». Κατά την παραμονή της στην Αθήνα, είχε διαδοχικές συναντήσεις με αξιωματούχους αλλά και υποτρόφους προγραμμάτων, όπως το Fullbright, το FLEX (future Leaders Exchange Program) για μαθητές γυμνασίου και λυκείου που μπορούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ και να μαθητεύσουν εκεί για έναν χρόνο, το Benjamin Franklin Transatlantic Fellowship (BFTF) ένα προγραμμα ανταλλαγής μαθητών επίσης για μαθητές γυμνασίου και λυκείου, για ένα μικρό διάστημα, αλλά και το Tech Girls, που παρακινεί και ενδυναμώνει κορίτσια γυμνασίου για να ασχοληθούν με τις επιστήμες STEM.
«Είναι υπέροχη ευθύνη να δουλεύω για προγράμματα όπως αυτά που έχουν σκοπό να φέρνουν κοντά τους ανθρώπους», υπογράμμισε η υφυπουργός και τόνισε ότι υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο περιθώριο συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στους τομείς της παιδείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
Τέλος, η κ. Σάτερφιλντ αναφέρθηκε σε συνάντηση που είχε στην Αθήνα με πρόσφυγες από την Ουκρανία. «Είχαμε την ευκαιρία να βοηθήσουμε στη χρηματοδότηση στην Ελλάδα προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας που υποστηρίζουν τους πρόσφυγες. Τους συνάντησα, άκουσα τις ιστορίες τους και θέλω να πω ένα ευχαριστώ για όσα κάνετε να βοηθήσετε το λαό της Ουκρανίας σε αυτό που βιώνουν», κατέληξε η υφυπουργός.