Την δημιουργία ειδικού ποινικού μητρώου για αδικήματα κατά ανηλίκων που θα τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες εβδομάδες ανακοίνωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για θέματα διεθνούς συνεργασίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Γιώργος Κώτσηρας, κατά τη συζήτηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, για την Προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.
«Η προστασία της ανηλικότητας έχει τεθεί ως ένας κεντρικός άξονας των πολιτικών μας επιλογών», ανέφερε ο κ. Κώτσηρας τονίζοντας ότι, «μία κομβική δράση που περιλαμβάνεται στο εθνικό σχέδιο δράσης και θα δημιουργηθεί τις επόμενες εβδομάδες είναι το ειδικό ποινικό μητρώο που θα αφορά αδικήματα κατά ανηλίκων».
«Θα προστεθεί στην υφιστάμενη διάταξη του ποινικού μητρώου ειδικό σκέλος που θα αφορά τα αδικήματα της ανηλικότητας προκειμένου να υπάρχει αυτοτελής καταγραφή αυτών των ειδεχθή, απαράδεκτων αδικημάτων και να μπορούν όλοι όσοι έχουν ανάγκη πληροφόρησης κατά το νόμο, να μπορούν να προστρέχουν σε αυτόν, να έχουν μία καταγραφή για τα αδικήματα που αφορούν την γενετήσια ελευθερία των ανηλίκων, την προστασία της σωματικής και προσωπικής τους ακεραιότητας και της ελευθερίας τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κώτσηρας και συμπλήρωσε:
«Είναι μια πρωτοβουλία που θα λύσει τα χέρια πολλών περιπτώσεων όπου δεν γνωρίζαμε δυστυχώς ότι οι δράστες τέτοιων αδικημάτων έχουν εμπλοκή ή καταδικαστεί τουλάχιστον σε επίπεδο πρώτου βαθμού από τη δικαιοσύνη».
«Πρώτη φορά έχουμε εφαρμόσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού 2021-2023 με συμμετοχή όλων των φορέων και όλων των υπουργείων για να μπορέσουμε να διατρέξουμε οριζόντια πολιτικές ωφέλιμες και φιλικές για τα παιδιά» σημείωσε.
Έμφαση έδωσε ο κ. Κώτσηρας, σε δύο σημαντικές, όπως τις χαρακτήρισε, προβλέψεις του νέου ποινικού κώδικα που ψηφίστηκε πρόσφατα με την αυστηροποίση των ποινών για αδικήματα κατά ανήλικων θυμάτων:
Πρώτον: Η δίωξη των αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας όταν στρέφεται σε βάρος ανηλίκων γίνεται αυτεπαγγέλτως και οι εισαγγελικές αρχές μπορούν να παρέμβουν ανά πάσα ώρα και στιγμή και να έχουν πληροφορία που αφορά κακοποίηση ανηλίκων σε σχέση με τα αδικήματα αυτά.
Δεύτερον: Εκκίνηση της παραγραφής από την ενηλικίωση των ανηλίκων και μετά. Έτσι πλέον, η παραγραφή για τα αδικήματα κατά των ανηλίκων εκκινείτε από τα 19 χρόνια για τα πλημμελήματα και από τα 21 χρόνια όταν αφορά κακούργημα. Αυτό σημαίνει ότι ένα παιδί μπορεί αρκετά χρόνια μετά την ενηλικίωση του να καταγγείλει το αποτρόπαιο έγκλημα και να προσφύγει στις δικαστικές αρχές.
«Έχουμε πλέον ένα συμπαγές αυστηρό και άρτιο νομικό οπλοστάσιο στα χέρια των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών της χώρας», επεσήμανε.
Ακόμα, ο κ. Κώτσηρας χαρακτήρισε ως «κομβική πρωτοβουλία, η οποία προβλέπεται και στο εθνικό σχέδιο δράσης και έχει υλοποιηθεί», τη λειτουργία του «Σπιτιού της Αθήνας» με ειδικό εξειδικευμένο προσωπικό, στο οποίο μπορούν να καταφεύγουν ανήλικα θύματα εγκληματικών ενεργειών.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι «το επόμενο χρονικό διάστημα θα επιλυθούν πολλά νομικά τεχνικά και διοικητικά προβλήματα και θα μπορέσει να λειτουργήσει και το «Σπίτι της Θεσσαλονίκης».
Έμφαση έδωσε και στην ένταξη, στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, την επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών και δικηγόρων για τα δικαιώματα του παιδιού.
«Η σημερινή παρουσία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης που διατρέχει οριζόντια πολιτικές πολλών συναρμόδιων υπουργείων, δείχνει εμπράκτως το πραγματικό και ουσιαστικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την προστασία της ανηλικότητας», κατέληξε ο κ. Κώτσηρας, διαβεβαιώνοντας όλα τα κόμματα, ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι ανοιχτό σε προτάσεις, ώστε μέσα από μία εθνική συνολική προσπάθεια, και ένα αυστηρό συμπαγές θεσμικό πλαίσιο, και τα θύματα να προστατεύονται και οι δράστες να τιμωρούνται».