Ενιαίο πρωτόκολλο διαχείρισης υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να αποφεύγεται η δευτερογενής θυματοποίηση των παιδιών από τις κρατικές υπηρεσίες και δημιουργία κοινού μητρώου θυμάτων και ειδικού ποινικού μητρώου θυτών, ώστε να μην ξαναπλησιάζουν παιδιά μετά την καταδίκη τους, περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης.
Οι 11 πολιτικές και οι 80 δράσεις που περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης είναι συμφωνημένες με τα συνολικά 12 συνεργαζόμενα υπουργεία, 6 εκ των οποίων – είναι τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Παιδείας, Υγείας, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη και Αθλητισμού. Όπως εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, πολλές από τις πολιτικές έχουν ξεκινήσει ήδη να υλοποιούνται ενώ όλες όσες είναι ώριμες, τα ¾ έχουν ενταχθεί με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση στα ετήσια προσχέδια δράσης των Υπουργείων για το 2023 και εντεύθεν.
Ενδεικτικά, ήδη έχει θεσπιστεί η αυστηροποίηση των ποινών των δραστών και λειτουργεί το πρώτο σπίτι του παιδιού από το Υπ. Δικαιοσύνης, διδάσκεται ήδη η σεξουαλική αγωγή στα σχολεία και υλοποιούνται ειδικά προγράμματα κατάρτισης εκπαιδευτικών.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει εκπονήσει οριζόντιο σχέδιο πολιτικής για την προστασία των δικαιωμάτων του Παιδιού, το Υπουργείο Εργασίας συνέθεσε πλαίσιο πολιτικών Εγγύησης για το Παιδί, που αφορά τα παιδιά από «μη προνομιούχες οικογένειες», το Υπουργείο Παιδείας προάγει την ποιοτική μάθηση και την αρμονική και συμπεριληπτική σχολική ζωή, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει εξειδικευμένη πολιτική ψυχικής υγείας του παιδιού. Παράλληλα, το παιδί κατέχει θέση σε όλα τα κοινωνικά οριζόντια σχέδια δράσης της Κυβέρνησης, ενώ και στο ελληνικό σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 εμπεριέχονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις και έργα που το αφορούν.
«Έχουμε ευθύνη ως πολιτεία και ως κοινωνικό σύνολο να σταθούμε απέναντι σε ένα έγκλημα τόσο βαρύ και ταυτόχρονα τόσο ανομολόγητο που καταφέρνει να φωλιάζει και να αναπαράγεται στα υπόγεια της ανθρώπινης ψυχής», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος ανοίγοντας τη σημερινή συζήτηση επί του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης.
Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Μας λένε ότι 9 στα 10 περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων έχουν ως θύτες συγγενείς και φιλικά πρόσωπα, είπε ο υπουργός Επικρατείας και τόνισε ότι το έγκλημα, στις περισσότερες περιπτώσεις, μένει, για τον λόγο αυτό, ερμητικά κλειδωμένο, πίσω από κλειστές πόρτες και πίσω από κλειστά στόματα.
«Τι να πεις σε ένα παιδί που δέχθηκε αλλά ποτέ δεν βρήκε το θάρρος να καταγγείλει, μια τέτοια επίθεση στην πιο τρυφερή και ευάλωτη φάση της ζωής του», είπε ο κ. Σκέρτσος και υπογράμμισε ότι θα υπάρξει απόλυτη αυστηρότητα απέναντι στους θύτες και απόλυτη ευαισθησία απέναντι στα θύματα.
Το μήνυμα, είπε ο υφυπουργός, είναι «ως εδώ, για τα γραφειοκρατικά και ρυθμιστικά εμπόδια, για τις αδράνειες της διοίκησης που αποτρέπουν τα θύματα, από τα εμπιστευθούν την πολιτεία και τους θεσμούς, για να μιλήσουν. Να ξέρουν πως αν σπάσουν το νήμα της σιωπής, αν βγουν από τον κύκλο της συγκάλυψης και καταγγείλουν αυτούς που καταχράστηκαν τους ιερούς δεσμούς εμπιστοσύνης και εξάρτησης που αναπόφευκτα αναπτύσσουν τα παιδιά προς τους μεγάλους, θα έχουν δίπλα τους, ένα πυκνό δίχτυ κρατικής προστασίας, ευαισθησίας, ενδυνάμωσης αλλά και επανένταξης στην κοινωνία. Ως εδώ όμως και για βαθιά ασυνείδητους και διαβρωμένους θύτες. Να ξέρουν ότι η εποχή που τα στόματα έμεναν κλειστά και το κράτος αντιμετώπιζε με εγκληματική αδιαφορία, αυτό το έγκλημα έχει τελειώσει. Η δίωξη τους είναι και θα είναι αμείλικτη και οι ποινές που θα αντιμετωπίσουν θα είναι οι αυστηρότερες δυνατές. Το στίγμα της αποτρόπαιης πράξης τους, θα τους συνοδεύει για πάντα», είπε ο υπουργός Επικρατείας που ενημέρωσε τα μέλη των επιτροπών για τις βασικές δράσεις του εθνικού σχεδίου δράσης, όπως το ειδικό ποινικό μητρώο για τα αδικήματα κατά των ανηλίκων, το Ενιαίο Εθνικό Πρωτόκολλο Διαχείρισης Κρουσμάτων, το μητρώο για τους θύτες.
«Τα παιδιά μας πρέπει να μεγαλώσουν σε μια καλύτερη Ελλάδα από αυτή που παραλάβαμε εμείς. Πρέπει άμεσα να εντείνουμε τις προσπάθειες μας να αντιμετωπίσουμε ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα, που για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών αποτελεί το ειδεχθέστερο των εγκλημάτων, τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση των ανηλίκων», είπε ο κ. Σκέρτσος.
Όμως ο υπουργός Επικρατείας επιφύλασσε και μια αναφορά σε επιχειρήματα που ακούστηκαν στο δημόσιο διάλογο, μετά τις φοβερές αποκαλύψεις για τα όσα εφιαλτικά έζησε το 12χρονο κορίτσι στον Κολωνό. «Η Ελλάδα είναι μία οργανωμένη, δημοκρατική κοινωνία και σ’ αυτήν δεν χωρά καμία ανοχή και δικαιολόγηση στη βία. Δεν υπάρχουν αστερίσκοι, δεν υπάρχει καλή και κακή, ούτε αριστερή και δεξιά βία, ούτε φυσικά αριστεροί ή δεξιοί βιαστές. Το έγκλημα είναι έγκλημα. Και δεν έχει πολιτικό χρώμα», είπε ο Άκης Σκέρτσος και πρόσθεσε: «Ας συμφωνήσουμε πρώτα σε αυτό και ας αφήσουμε έξω από αυτή την αίθουσα θλιβερές και βαθιά αντιδημοκρατικές και αντιπολιτικές αναφορές που δυστυχώς ακούσαμε στο δημόσιο διάλογο ακόμη και πρόσφατα. Η ταύτιση δημοκρατικών πολιτικών χώρων με εγκληματικές ενέργειες στρώνει το δρόμο στην Ακροδεξιά και τον φασισμό. Γι’ αυτό ας είναι πιο προσεκτικοί όσοι από την αντιπολίτευση κάνουν χρήση τέτοιων επιχειρημάτων διότι στην πραγματικότητα δεν σκάβουν το λάκκο των αντιπάλων τους αλλά της ίδιας της δημοκρατίας».