today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Μητσοτάκης – Σολτς: Η σύμπλευση Ελλάδας – Γερμανίας και τα ξεκάθαρα κοινά μηνύματα στην Άγκυρα

Ήταν μια πολύ καλή συνάντηση, με θετικό πρόσημο για την Ελλάδα, που επιβεβαίωσε ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πλέκοντας το εγκώμιο της ελληνικής οικονομίας για τις επιδόσεις της, σε ένα δύσκολο περιβάλλον.

Του Κώστα Πασίση

Ένα συνολικό «restart» στις ελληνογερμανικές σχέσεις, βασιζόμενο στις αναβαθμισμένες εξαιρετικές διμερείς σχέσεις, όπως χαρακτηρίστηκαν από το Μαξίμου, στην αμοιβαία εμπιστοσύνη αλλά και στη μετατόπιση του Βερολίνου από το δόγμα των «ίσων αποστάσεων» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που πρέπει όμως να επιβεβαιωθεί σε βάθος χρόνου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε «καθαρά», χωρίς τα στρογγυλεμένα διπλωματικά κλισέ και έθεσε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του, στο Μαξίμου, όλα τα καυτά ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα, ακόμη και αυτό των Γερμανικών επανορθώσεων, που το Βερολίνο ξορκίζει και δεν θέλει ούτε καν να ακούσει…

Αυτό το έκανε έχοντας προηγουμένως αλλάξει τη διεθνή εικόνα της χώρας και στηριζόμενος στην καλή πορεία της οικονομίας, που μέχρι πρότινος ήταν η αχίλλειος πτέρνα, με δραματικές επιπτώσεις για το σύνολο της κοινωνίας αλλά και της Πατρίδας…

«H Ελλάδα σήμερα είναι, επιτέλους, εκτός ευρωπαϊκής εποπτείας με 11 θετικές αξιολογήσεις τα τελευταία τρία χρόνια. Εμφανίζει έναν από τους πιο δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Περιορίζοντας την ανεργία και προσβλέποντας σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Με αυτή την εισαγωγή προετοίμασε τον υψηλό προσκεκλημένο του να ακούσει και δημοσίως  τα «θέλω» της Ελλάδας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε το θέμα της ενεργειακής κρίσης, την κοινή ευρωπαϊκή απάντηση και το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, επισημαίνοντας ότι η τυχόν επιστροφή τους θέματος στη συνοδό των αρχηγών της Ε.Ε θα ήταν αποτυχία για την Ευρώπη.

Ευθέως ζήτησε η Ελλάδα να έχει λόγο για τις εξελίξεις στη Λιβύη, με δεδομένο ότι σε κάποια σημεία τα θαλάσσια σύνορα των δυο χωρών εφάπτονται και η Τουρκία θέλει να κάνει παιχνίδι με το δήθεν «Τουρκολιβυκό Σύμφωνο».

«Ενημέρωσα τον κ. Καγκελάριο για την ετοιμότητα της Ελλάδος να συμμετέχει πάντα και στη «Διαδικασία του Βερολίνου», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός o οποίος συζήτησε και το ψευδεπίγραφο Τουρκολιβυκό Σύμφωνο, που είναι πιθανή εστία για νέα ένταση στην Ανανατολική Μεσόγειο.

Έθεσε το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, λέγοντας ότι για την Αθήνα παραμένει ανοιχτό το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων. Ειδικά του Κατοχικού Δανείου.

Ξεκάθαρες κουβέντες και ηχηρά μηνύματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε και στην Τουρκία.

«Η θέση μας απέναντι στις απειλές, είναι και αυτή πολύ σαφής: αντιτάσσουμε στην προκλητικότητα τη διεθνή νομιμότητα. Το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας. Το μόνο εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας για να λύσουμε τη διαφορά μας με την Τουρκία που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο», τόνισε προειδοποιώντας τον Τούρκο Πρόεδρο ότι βαδίζει σε ένα αδιέξοδο…

Ηχηρά μηνύματα από Σολτς

Από την πλευρά του ο «ψυχρός» Γερμανός Καγκελάριος στην τοποθέτηση του είπε ότι  έφτασε σε μια νέα Ελλάδα με εξαιρετικές οικονομικές συνθήκες και χαρακτήρισε “απτή” την δυναμική της ανάπτυξης της οικονομίας.

Εκτός από τα ένθερμα λόγια του για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, το Μαξίμου κράτησε και τη δήλωση του ότι δεν νοείται τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας να αμφισβητούν εθνικές κυριαρχίες.

Ένα αυστηρό μήνυμα που έστειλε  με ακόμη πιο ξεκάθαρο τρόπο στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα», λίγες ώρες νωρίτερα…

Ο κ. Σολτς είπε ακόμη ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας είναι σημαντικές και για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Είμαι σίγουρος ότι όλα τα θέματα μπορούν να λυθούν στη βάση του διαλόγου και του διεθνούς δικαίου”, ανέφερε στο πλαίσιο της …πολυδιάστατης γερμανικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο κ. Μητσοτάκης ξενάγησε το πρωί τον κ. Σολτς στην Ακρόπολη και όπως φάνηκε από τις αναρτήσεις που ανέβασε στα social media, ενθουσιάστηκε από τη θερμή υποδοχή και την ελληνική φιλοξενία, που άνοιξε το δρόμο για μια εποικοδομητική συνάντηση στο Μαξίμου, που θα ανανεωθεί στις 3 Νοεμβρίου στο Βερολίνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ