Συγγενείς Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου αναμένεται να συναντήσουν στη Γενεύη εκπροσώπους του Γραφείου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού για να τους ζητήσουν να υπάρξει μια ενισχυμένη κινητοποίηση.
Πριν από αυτό, τέσσερις γυναίκες — η σύζυγος, η κόρη ή η μητέρα αιχμαλώτων πολέμου — συνάντησαν δημοσιογράφους αλλά θέλησαν να μην κατονομαστούν για λόγους ασφαλείας. Αυτές συνοδεύονταν από την Χάνα Ζαμαζιέιεβα, την εκπρόσωπο της ουκρανικής αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο του Συμβουλίου της Ευρώπης.
“Θα συναντήσουμε εκπροσώπους του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, θέλουμε να τους καλέσουμε σε δράση”, εξήγησε στα ουκρανικά η Ζαμαζιέιεβα, και μετέφρασε μια διερμηνέας από την ουκρανική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ.
Η Ουκρανή αξιωματούχος, που είναι και επικεφαλής του περιφερειακού Συμβουλίου του Μικολάιφ, στη νότια Ουκρανία, σκοπεύει να ζητήσει από τον ΟΗΕ και τη ΔΕΕΣ να εργαστούν έτσι ώστε η Μόσχα να σεβαστεί τις Συμβάσεις της Γενεύης και οι αιχμάλωτοι πολέμου να μεταφερθούν προς μια τρίτη χώρα.
Οι οικογένειες ζητούν επίσης τη γρήγορη απελευθέρωση των ανθρώπων που δεν πολεμούν και την εφαρμογή ενός μηχανισμού επικοινωνίας με τους αιχμαλώτους πολέμου.
“Όσον αφορά τη ΔΕΕΣ, θέλουμε να της ζητήσουμε επίσης να μεταβεί επί τόπου για να επιθεωρήσει και να διασφαλίσει τον σεβασμό των συνθηκών κράτησης”, δήλωσε η Ουκρανή αξιωματούχος. “Θέλουμε να της ζητήσουμε να δράσει γρήγορα και να εμπλακεί περισσότερο στη διαδικασία”, επέμεινε.
Στις 18 Οκτωβρίου, το Κίεβο κατηγόρησε την ΔΕΕΣ για “αδράνεια” απέναντι στους Ουκρανούς φυλακισμένους που κρατούνται από τη Ρωσία, και δηλώνει ότι η απουσία επισκέψεων τούς εκθέτει στον κίνδυνο των βασανιστηρίων. Η ΔΕΕΣ είχε δηλώσει από την πλευρά της ότι συμμερίζεται την απόγνωση των ουκρανικών αρχών, αλλά ότι οι επισκέψεις αυτές ήταν δυνατές μόνο με άδεια και εγγυήσεις ασφαλείας.
Η Ζαμαζιέιεβα δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι η ΔΕΕΣ δεν τους έχει πει πόσες αιτήσεις έχει στείλει στη Μόσχα. “Δεν έχουμε πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές. Μόλις μάθουμε ποιές δράσεις έχουν αναληφθεί ήδη (από τη ΔΕΕΣ), θα μπορούμε να σκεφθούμε και να εργαστούμε από κοινού για τα επόμενα στάδια”.
Σε σύντομη ανακοίνωσή της, η ΔΕΕΣ δήλωσε σήμερα ότι είναι “ευτυχής” που μπορεί να συνομιλεί με εκπροσώπους των οικογενειών των αιχμαλώτων πολέμου. “Δεν θα σταματήσουμε να επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας μέχρι να λάβουμε άδεια να επισκεφτούμε — επανειλημμένα και όπου κι αν βρίσκονται — όλους τους αιχμαλώτους πολέμου που κρατούνται στο πλαίσιο της διεθνούς ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας”, επιβεβαιώνει η οργάνωση.