Ο Αγιος Βασίλειος των Ορθοδόξων δεν είναι ίδιος με τον Αγιο των Καθολικών που φέρνει δώρα στα παιδιά τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά. Ο πρώτος είναι ο Αγιος Βασίλειος ο Μέγας από την Καισάρεια, ένας από τους τρεις Ιεράρχες, ο δεύτερος είναι ο Αγιος Νικόλαος των Μύρων στη Μικρά Ασία. Από την αγγλική ονομασία, Santa Claus, έρχεται μέχρι τις μέρες μας το όνομα του κοκκινοντυμένου Αγίου Βασίλη. Τον τάφο του Αγίου Νικολάου, ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν στα Μύρα, Τούρκοι αρχαιολόγοι, οι οποίοι διενεργούν ανασκαφές.
Βέβαια, τα οστά του Αγίου Νικολάου έχουν κλαπεί πριν από αιώνες, όμως οι Τούρκοι επιστήμονες είναι βέβαιοι πως βρήκαν τη σαρκοφάγο μέσα στην οποία είχαν εναποτεθεί.
Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης ανασκαφής σε ερειπωμένη εκκλησία του Αγίου, στη συνοικία Demre εντοπίστηκε τάφος που οι ανασκαφείς λένε ότι του ανήκε. Η εκκλησία είχε ανεγερθεί το 520 μΧ επάνω σε παλαιότερη. Αυτό είναι το ισχυρότερο επιχείρημα των ανασκαφέων, καθώς λιγότερο από διακόσια χρόνια μετά το θάνατο του Νικολάου, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου χτίστηκε στα Μύρα υπό τις διαταγές του Θεοδοσίου Β’ στη θέση της εκκλησίας όπου είχε υπηρετήσει ως επίσκοπος, και τα λείψανά του μεταφέρθηκαν σε μια σαρκοφάγο σε αυτήν την εκκλησία.
Λίγα είναι γνωστά για τη ζωή του Αγίου Νικολάου, επισκόπου Μύρων, αλλά οι θρύλοι αφθονούν. Λέγεται ότι έσωσε τρία κορίτσια από την πορνεία, έκοψε ένα δέντρο που είχε καταλάβει ο διάβολος, ανέστησε τρία παιδιά και πολέμησε σώμα με σώμα στην Α’ Σύνοδο της Νίκαιας το 325 μ.Χ. εναντίον των οπαδών του αιρετικού Αρίου. Και βέβαια, λέγεται ότι ο Νικόλαος έδωσε ανώνυμα την κληρονομική του περιουσία στους φτωχούς, κάτι που ίσως να σχετίζεται με τον θρύλο του Άγιου Βασίλη.
Σύμφωνα με ένα χειρόγραφο που μεταφράστηκε από τα λατινικά, «Δυστυχώς, το 1087 μ.Χ. κάποιοι σοφοί και διάσημοι άνδρες του Μπάρι [Ιταλίας]… Συζήτησαν πώς θα μπορούσαν να πάρουν το σώμα του από την πόλη Μύρα.» Οντως, τα λείψανα μεταφέρθηκαν στο Μπάρι, καθώς οι Σελτζούκοι Τούρκοι είχαν ήδη φτάσει. Για να πραγματοποιηθεί η μεταφορά, θραύστηκε το πάτωμα του ναού, ενώ όσοι έκαναν την ανίερη αυτή πράξη, άφησαν πίσω τους λίγα οστά και τη σαρκοφάγο σπασμένη. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλο θρύλο, κατά την Α’ Σταυροφορία και αυτά ανακτήθηκαν από Ενετούς ναυτικούς και μεταφέρθηκαν στο Μπάρι.
Οι ανασκαφές που ξεκίνησαν κατά τα τέλη του 20ού αιώνα, οι ερευνητές ανακάλυψαν τα θεμέλια της παλαιότερης εκκλησίας, καλυμμένης με άμμο και λάσπη. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ανασκαφής, «η σαρκοφάγος πρέπει να είχε τοποθετηθεί σε ένα ειδικό μέρος, το οποίο είναι το τμήμα με τις τρεις αψίδες κάτω από τρούλο. Εκεί βρήκαμε μια τοιχογραφία που δείχνει τον Ιησού να κρατά τη Βίβλο στο αριστερό του χέρι και να κάνει ένα σημάδι ευλογίας με το δεξί του χέρι». λέει.
Ο William Caraher, ένας αρχαιολόγος με ειδίκευση στην παλαιοχριστιανική αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Ντακότα, ο οποίος δεν συμμετείχε στην ανασκαφή, είπε: “Δεν είναι ασυνήθιστο να χτίζονται εκκλησίες η μία πάνω στην άλλη» αλλά δεν δηλώνει πως είναι βέβαιος για την ανακάλυψη του τάφου. Ενδεχομένως, κάποια στοιχεία που έχουν ανευρεθεί, όπως πχ μαρμάρινο πλακίδιο δαπέδου με τη λέξη «Χάρις», να είχαν επαναχρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα» τονίζει.
Η θρησκευτική προσωπικότητα του Αγίου Νικολάου, ο οποίος γεννήθηκε στα Πάταρα το δεύτερο μισό του 3ου αιώνα μ.Χ. και υπηρέτησε ως επίσκοπος στα Μύρα, έδωσε τη δυνατότητα να αγιοποιηθεί μετά τον θάνατό του. Στις βόρειες χώρες της Ευρώπης, η παράδοση του Άγιου Βασίλη, του προστάτη και της απόλαυσης των παιδιών, ενσωματώθηκε με τη λατρεία του Αγίου Νικολάου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας ημιθρησκευτικός και πολύ δημοφιλής μύθος.
Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει μέχρι στιγμή με βεβαιότητα για το εύρημα. Θα πρέπει να δημοσιευθεί η μελέτη και να συζητηθεί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Μέχρι τότε, πάντως, η Αττάλεια θα έχει κερδίσει επισκέπτες, αφού ο Αγιος είναι, όπως είπαμε, ιδιαίτερα δημοφιλής σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο.