Ακόμα ένας βανδαλισμός έργου τέχνης έγινε από ακτιβιστές, οι οποίοι στις 11 το πρωί ώρα Λονδίνου πέταξαν ντοματόσουπα στα Ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ, τα οποία εκτίθενται στη National Gallery. Η απαράδεκτη αυτή πράξη έγινε από μέλη της ομάδας Just Stop Oil που διαφωνεί με τη χρήση πετρελαίου. Ευτυχώς, ο πίνακας φέρει προστατευτικό γυαλί και δεν έπαθε κάτι. Μόνο η κορνίζα έχει μια μικρή βλάβη.
Η National Gallery με ανακοίνωσή της ανέφερε το γεγονός, σημειώνοντας πως πρόκειται για δύο άτομα, τα οποία «κόλλησαν» τα χέρια τους στον τοίχο κάτω από στον πίνακα (σ.σ. αυτή είναι η δημοφιλής τακτική της ομάδας, να χρησιμοποιεί κόλλα ή αυτοκόλλητα επάνω σε κορνίζες έργων τέχνης). Στη συνέχεια έριξαν κόκκινο υγρό- εμφανίζεται σαν ντοματόσουπα- επάνω στα Ηλιοτρόπια.
Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, η αίθουσα άδειασε από επισκέπτες, εκλήθη η αστυνομία και οι δράστες συνελήφθησαν. Οι εκτιμήσεις της National Gallery είναι πως ο πίνακας δεν υπέστη βλάβη, μόνο ένα μικρό τμήμα της κορνίζας επηρεάστηκε.
«Αξίζει η τέχνη περισσότερο από τη ζωή; Περισσότερο από φαγητό; Περισσότερο από δικαιοσύνη;» ρωτά στο facebook η ομάδα Just Stop Oil. «Το κόστος ζωής της κρίσης και της κλιματικής κρίσης οδηγείται από πετρέλαιο και φυσικό αέριο» συνεχίζει. «Η εκτόξευση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου σημαίνει ότι εκατομμύρια Βρετανικές οικογένειες δεν θα μπορούν να αντέξουν οικονομικά να ζεστάνουν μια κονσέρβα σούπας αυτόν τον χειμώνα. Μόνο η Πολιτική Αντίσταση μπορεί να μας βγάλει από αυτή την κρίση – ήρθε η ώρα να σηκωθούμε και να υπερασπιστούμε το σωστό. Συλλαλητήριο έξω από την Downing St. στις 11πμ κάθε μέρα του Οκτωβρίου στο Occupy Westminster.
Σε άλλη ανάρτηση, λένε: «ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ. Η ανθρώπινη δημιουργικότητα και η λαμπρότητα εμφανίζονται σε αυτή την πινακοθήκη, ωστόσο η κληρονομιά μας καταστρέφεται από την αποτυχία της κυβέρνησής μας να δράσει σχετικά με το κλίμα και το κόστος ζωής. Οι 100 προτεινόμενες άδειες πετρελαίου και φυσικού αερίου – μέρος της ατελείωτης αίρεσης ανάπτυξης με ορυκτά καύσιμα – θα καταστρέψουν όλο τον πολιτισμό μας, μαζί με τον ανθρώπινο πολιτισμό όπως τον ξέρουμε.
Γιατί προστατεύουμε αυτούς τους πίνακες όταν δεν προστατεύουμε τα εκατομμύρια ζωές που θα χαθούν λόγω κλιματικής και κοινωνικής κατάρρευσης;
Αυτή είναι η στιγμή να βρεθούμε κοντά και να αντισταθούμε. Δεν είμαστε έτοιμοι να παρακολουθήσουμε ενώ η Κυβέρνηση σχεδιάζει αμέτρητα εκατομμύρια να πεθάνουν και να καταστρέφει όλα όσα αγαπάμε. Σε τι χρησιμεύει η τέχνη όταν αντιμετωπίζουμε την κατάρρευση της κοινωνίας των πολιτών; Το καλλιτεχνικό κατεστημένο, οι καλλιτέχνες και το κοινό που αγαπά την τέχνη πρέπει να ενταχθούν στην Πολιτική Αντίσταση εάν θέλουν να ζήσουν σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι είναι γύρω για να εκτιμήσουν την τέχνη.
Βεβαίως το κοινό αντιδρά τόσο στο Facebook όσο και στο Twitter. «Η καταστροφή ενός έργου τέχνης δεν δείχνει καμία εκτίμηση του κόσμου» γράφει κάποιος. «Καταστρέφοντας την τέχνη για να δείξεις αυτό που θέλεις δείχνει μια παιδική και απλοϊκή στάση σε όλα τα καλά γύρω μας.»
Και άλλος: «Η απόλαυση της τέχνης είναι κάτι που όλοι μπορούν να κάνουν και δεν περιορίζεται μόνο στους πλούσιους. Μπορεί να αποκτήσεις φήμη (σ.σ. από την καταστροφή) αλλά θα αποξενωθείς περισσότερο από όσο μπορείς να καταλάβεις.»
Επόμενη αντίδραση: «Η τέχνη, είναι μέρος του πολιτισμού, είναι μέρος της έκφρασης της δημιουργικότητας και της ανθρωπιάς μας. . Λυπάμαι αλλά δεν υποστηρίζω αυτή την πράξη. Παίρνεις τα φώτα της δημοσιότητας , αλλά στη συνέχεια πολώνεις και το κοινό στο κίνημα. Σας αγαπώ παιδιά και στηρίζω ολόψυχα. Αλλά κάνοντας κόλπα σαν αυτό, καταστρέφοντας ιστορικά έργα τέχνης στρέφετε το κοινό εναντίον σας και ως εκ τούτου το ζωτικό μήνυμα που πρεσβεύετε δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Στην πραγματικότητα αναιρείτε όλη τη σκληρή δουλειά που έχει γίνει για να φτάσουμε αυτά τα θέματα σε αυτό το σημείο στη συνείδηση του κοινού. Μείνετε στη διαμαρτυρία με άλλους τρόπους. Σας παρακαλώ.»
Αγγελική Κώττη