Ο ΟΣΔΕΛ από την ίδρυσή του, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική που ακολουθούν οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης και όπως ορίζουν η Οδηγία (ΕΕ) 2014/26 και ο ν. 4481/2017, διαθέτει μέρος των εσόδων του για κοινωνικούς σκοπούς προς όφελος των συμβασιούχων του.
Με το Α’ Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής, που υλοποιήθηκε με επιτυχία το 2019, ο Οργανισμός προχώρησε στη συστηματική στήριξη συγγραφέων με χαμηλά εισοδήματα. Το Β’ Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής, που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2021, ήταν διευρυμένο, καθώς εκτός από τους συγγραφείς απευθυνόταν για πρώτη φορά σε μεταφραστές, δημοσιογράφους και αρθρογράφους επιστημονικών περιοδικών. Στο ίδιο διευρυμένο πλαίσιο υλοποιήθηκε με επιτυχία και το Γ’ Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής τον Νοέμβριο του 2021.
Στις 17 Οκτωβρίου 2022 ξεκινά το Δ’ Προγράμματος Αρωγής του ΟΣΔΕΛ στο οποίο θα διατεθούν 130.000 ευρώ με βάση κοινωνικά κριτήρια. Το ποσό αυτό προέρχεται από δικαιώματα προς διανομή τα οποία δεν εισπράχθηκαν από τους δικαιούχους και παραγράφηκαν μετά την παρέλευση 10 ετών, σύμφωνα με τον ν. 4481/2017. Η εκταμίευση των ποσών στους δικαιούχους προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2022. Το Δ’ Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής περιλαμβάνει τα εξής επιμέρους ΠΟΑ:
- Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής Συγγραφέων 17/10 έως 04/11
- Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής Δημοσιογράφων 24/10 έως 11/11
- Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής Μεταφραστών 31/10 έως 08/11
Η υποβολή των αιτήσεων για το Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής Συγγραφέων ξεκινά τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022. Ακολουθούν οι σύνδεσμοι που οδηγούν στις ανακοινώσεις των Προγραμμάτων Οικονομικής Αρωγής, όπου μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις προϋποθέσεις συμμετοχής:
- Δ’ ΠΟΑ Συγγραφέων 1.1. Αίτηση συμμετοχής
- Δ’ ΠΟΑ Δημοσιογράφων 2.1 Αίτηση συμμετοχής
- Δ’ ΠΟΑ Μεταφραστών 3.1 Αίτηση συμμετοχής
Σχετικά με τον ΟΣΔΕΛ
Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) είναι μη κερδοσκοπικός αστικός συνεταιρισμός. Σκοπός του είναι η συλλογική διαχείριση και προστασία των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων των δημιουργών και των εκδοτών έργων του λόγου. Λειτουργεί από το 1997 με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4481/2017. Εκπροσωπεί περισσότερους από 7.500 συγγραφείς, δημοσιογράφους, μεταφραστές, περισσότερους από 800 εκδότες βιβλίων, περιοδικών, Τύπου και σχεδόν το σύνολο των αλλοδαπών έντυπων έργων, μέσω συμβάσεων αμοιβαιότητας με 31 χώρες. Αποστολή του είναι να διευκολύνει τη νόμιμη πρόσβαση ή/και αναπαραγωγή εντύπων έργων για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών ή για τη χρήση από επιχειρήσεις, να εισπράττει και να αποδίδει τα δικαιώματα στους δικαιούχους, καθώς και να προστατεύει τα έργα τους από τη λογοκλοπή και την πειρατεία. Επιδιώκει τη βελτίωση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας και τη συνειδητοποίηση της σημασίας των πνευματικών δικαιωμάτων από την ελληνική κοινωνία. Παράλληλα, υλοποιεί δράσεις πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου, μία εκ των οποίων είναι η καταγραφή της εκδοτικής παραγωγής στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας διατηρεί τη βιβλιογραφική βάση osdelnet.gr. Επίσης εκπροσωπεί την Ελλάδα σε διεθνείς ενώσεις συλλογικής διαχείρισης (IFRRO, PDLN κλπ.).