today-is-a-good-day
11.6 C
Athens

ΣτΕ: Υπερψηφίστηκε η Έκθεση του Γ.Παπανδρέου για τα Δυτικά Βαλκάνια

Με απόλυτη πλειοψηφία -134 ναι, 3 όχι, 3 αποχές-, ψηφίστηκε η Έκθεση του Γιώργου Α. Παπανδρέου, στη Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την Ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων καθώς και οι σχετικές συγκεκριμένες εισηγήσεις που περιλαμβάνει, σε μια συγκυρία όπου η συζήτηση για τη διεύρυνση της ΕΕ έχει αποκτήσει μια νέα δυναμική.

Απευθυνόμενος στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ, ο Γιώργος Παπανδρέου, υπενθύμισε το δύσκολο παρελθόν των βαλκανικών χωρών, καθώς κάτω από δεσποτικά ή αυταρχικά καθεστώτα, οι πολίτες ένιωθαν καταπιεσμένοι και οι μειονότητες αποκλεισμένες ή διωκόμενες.

Ιστορικά, αυτό δημιούργησε βαθιές εξαρτήσεις από εξωτερικές δυνάμεις και τα τοπικά ή περιφερειακά ζητήματα έγιναν πεδίο αντιπαράθεσης και τμήμα μεγαλύτερων γεωπολιτικών παιχνιδιών», επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως «ενάντια στον δεσποτισμό του Πούτιν», ο Ρήγας Φεραίος θα ζητούσε «ριζοσπαστική και άμεση δημοκρατία», θα πρόβαλλε την «καθολικότητα της ανθρώπινης αλήθειας και των δικαιωμάτων της, θα κήρυττε ένα κράτος οικουμενικών αξιών, κράτος παιδείας, αρχών, δημοκρατίας. Ένα κράτος ΑΡΕΤΗΣ» – όπως το αποκάλεσε» ενώ συμπλήρωσε:

«Αυτό το όραμα, που είχε χαθεί από καιρό στους πολλούς πολέμους που ακολούθησαν, αναζωπυρώθηκε όταν η ΕΕ κάλεσε τα Δυτικά Βαλκάνια στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, το 2003, και δεσμεύτηκε ότι θα έχουν μια γνήσια Ευρωπαϊκή προοπτική».

Ακόμη σημείωσε τους κινδύνους που εγκυμονεί η μεγάλη καθυστέρηση της ευρωπαϊκής ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων.

Υπογράμμισε ότι η υπόθεση της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων συνδέεται αναπόφευκτα με το ερώτημα, τι Ευρώπη θέλουμε. Αναφερόμενος στην πρόσφατη Σύνοδο της Πράγας, ο Γιώργος. Παπανδρέου έθεσε το ερώτημα:«Κοιτώντας το μέλλον, τι ρόλο θα έχει η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα; Υποκατάστατο της ιδιότητας μέλους ή επιταχυντής για την ένταξη των χωρών αυτών στην ΕΕ; Θα γίνει η Τέταρτη Σύνοδος Κορυφής του ΣτΕ καταλύτης για μια πιο στρατηγική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του ΣτΕ, και πώς μπορεί αυτό να είναι επωφελές για τα Δυτικά Βαλκάνια;»

«Πρέπει να πάρουμε το μέλλον μας στα χέρια μας. Πρέπει να διαμορφωθεί από εμάς, όλους μας. Αυτή είναι η πρόκληση μας σήμερα», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ