Στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας καλούμαστε να διαχειριστούμε καταστάσεις, δυσκολίες, προβλήματα, σχέσεις, απώλειες. Συχνά νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε, είναι πάνω από τις δυνάμεις μας, προτιμούμε να εγκαταλείψουμε την μάχη, νιώθουμε ότι μας κυνηγάει μια ατυχία. Υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος όμως, κάποιοι παίρνουν μια ανάσα, επεξεργάζονται το εκάστοτε θέμα της ζωής τους και ψάχνουν για λύσεις, χρησιμοποιούν την εσωτερική τους ενέργεια, ζυγίζουν θετικά και αρνητικά, συζητάνε με κοντινά τους άτομα ώστε να ακούσουν μια αλλά άποψη. Με λίγα λόγια μάχονται.
Της Μικάς Πανάγου *
Όλοι γνωρίζουμε ότι η τελειότητα δεν υπάρχει ούτε το ότι τη ζωή κάποιου υπάρχουν μόνο ευχάριστα θέματα χωρίς δυσκολίες. Η βάση μας είναι να ανακαλύψουμε ποιοι είμαστε, τι ικανότητες έχουμε, τι μας μπλοκάρει και στη συνέχεια από που μπορούμε να ανεφοδιασμού Τον σώμα και την ψυχή μας με δύναμη και ενέργεια. Αν ένα αυτοκίνητο δεν έχει βενζίνη δεν θα μπορεί να μας μετακινήσει, έτσι και ο άνθρωπος χωρίς αυτογνωσία, ψυχική ευημερία, ενέργεια δεν μπορεί να ξεμπλοκάρει και να μετακινηθεί όταν θα καλεστεί να διαχειριστεί κάτι που δεν μπορεί να ελέγξει ή έτσι πιστεύει.
Ο έλεγχος αφορά τα όρια μας συχνά, τι αντέχουμε, τι δεν αντέχουμε, πόση επιρροή έχουμε σε ένα θέμα, πόση συμμετοχή. Άρα κάποιος που νιώθει αδυναμία ίσως θα τον βοηθούσε να επαναξιολογήσει τα όρια του. Υποστηρικτικό αποτελεί και η σωστή διαχείριση του ελεύθερου χρόνου για εμάς. Να επιλέγουμε δραστηριότητες που μας βοηθά να εκτονωθούμε, να νιώσουμε ευεξία και καλυτέρευση της σωματικής και πνευματικής μας διαύγειας.
Η καθαρότητα του μυαλού μας εξαρτάται από:την ποιότητα του ύπνου μας, της διατροφής μας, της επιλογής μιας εργασίας που αγαπάμε, συμμετοχή σε κοινωνικές συγκεντρώσεις που επιθυμούμε και επιλογής συντρόφου που να μας βγάζει τον καλό μας εαυτό και να νιώθουμε ηρεμία και αρμονία.
Η αξιολόγηση μιας κατάστασης, η διερεύνηση πιθανών λύσεων της, η ανάλυση διαφορετικών οπτικών αυτού που βιώνουμε, η επίσκεψη μας σε έναν ειδικό, μπορούν να συμβάλλουν στο να αποκτήσουμε έλεγχο και να μην το βιώσουμε σαν μια κρίση που θα οδηγήσει σε πανικό ή εγκατάλειψη του εαυτού μας.
* Η Μίκα Πανάγου είναι κοινωνική λειτουργός με εκπαίδευση στη συστημική οικογενειακή θεραπεία