Για δεύτερη φορά «επισκέπτεται» το Διάστημα ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Libre Space Foundation», μέσω των δύο ελληνικών πικοδορυφόρων QUBIK-3 και QUBIK-4, αλλά και του συστήματος απελευθέρωσής τους, PICOBUS, που κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα και τέθηκαν σε τροχιά με την πτήση του πυραύλου «Alpha Flight 2» της «Firefly Aerospace».
Οι δύο δορυφόροι «τσέπης», διαστάσεων 5 επί 5 επί 5 εκατοστών, τέθηκαν σε τροχιά στις 10.01 το πρωί του Σαββάτου 1 Οκτωβρίου, πάνω στον πύραυλο που εκτοξεύτηκε από τη στρατιωτική βάση στο Vandenberg της Καλιφόρνιας, στις ΗΠΑ. Η προηγούμενη φορά που ο ελληνικός οργανισμός «έπιασε» Διάστημα ήταν το 2017 με τον «UPSat», τον πρώτο δορυφόρο ανοιχτού λογισμικού, κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα.
Στην τρέχουσα αποστολή συμμετείχαν επίσης δορυφόροι από εκπαιδευτικά προγράμματα της NASA, αλλά και από εταιρείες και οργανισμούς από την Ισπανία. Ο οργανισμός «Libre Space Foundation» συμμετείχε με την αποστολή «QUBIK», η οποία εκτός από τους δορυφόρους περιλαμβάνει -όπως προαναφέρθηκε- και το PICOBUS, το πρώτο σύστημα απελευθέρωσης δορυφόρων στο κόσμο, το οποίο είναι ανοιχτής σχεδίασης και ανοιχτού κώδικα. Σκοπός των δορυφόρων στη συγκεκριμένη αποστολή είναι να διεξάγουν μια σειρά ραδιοερασιτεχνικών πειραμάτων ταυτοποίησης και εντοπισμού δορυφόρων κατά τις κρίσιμες αρχικές φάσεις μιας αποστολής.
«Η αποστολή QUBIK στέφθηκε με επιτυχία καθώς το PICOBUS έθεσε όλους τους δορυφόρους σε τροχιά και η ομάδα τoυ Libre Space Foundation έλαβε σήματα των πικοδορυφόρων με επιτυχία. Τα σήματα ελήφθησαν από το SatNOGS, το παγκόσμιο δίκτυο επίγειων δορυφορικών σταθμών, που βρίσκεται σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο το κόσμο και αριθμεί πάνω από 400 σταθμούς» υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Libre Space Foundation, ο οποίος είναι μοναδικός στο είδος του μη-κερδοσκοπικός οργανισμός, αφοσιωμένος αποκλειστικά στην ανάπτυξη και στον σχεδιασμό ανοικτών διαστημικών τεχνολογιών.
«Τα τελευταία επτά χρόνια αναπτύσσει συνεχώς και ενισχύει την παρουσία του ενεργά στο χώρο της διαστημικής, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και σε πανευρωπαϊκό (συνεχή συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος) αλλά και σε εθνικό επίπεδο (σχεδίαση και ανάπτυξη του πρώτου δορυφόρου «ανοιχτού λογισμικού» κατασκευασμένου εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα). Επεκτείνοντας συνεχώς τις δραστηριότητές του για το Διάστημα, εξασφαλίζει νέες συνεργασίες ενώ παράλληλα εδραιώνει τις υπάρχουσες. Ακολουθώντας αυστηρές αρχές που έχουν ως στόχο την ελευθερία του Διαστήματος και τη χρήση του αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς, καταφέρνει να επικεντρώνεται πάντα στην επέκταση και την ενίσχυση της γνώσης για το Διάστημα και της επιστημονικής έρευνας, προς όφελος ολόκληρης της ανθρωπότητας. Για αυτό και τα αποτελέσματα των έργων και των δραστηριοτήτων του οργανισμού μοιράζονται ελεύθερα και είναι διαθέσιμα σε όποιον επιθυμεί να τα χρησιμοποιήσει, εμπλουτίσει και να τα μελετήσει» καταλήγει η ανακοίνωση.