Έναν τυπικό χαιρετισμό και αν… είναι το πιθανότερο σενάριο, αναφορικά με την περιβόητη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Πράγα, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να εστιάζει -εκτός των ελληνοτουρκικών- και στην ενεργειακή κρίση, στη βάση να επιβληθεί πλαφόν στο φυσικό αέριο, μετα την αναδίπλωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Του Κώστα Πασίση
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος θα βρεθούν στην ίδια πόλη, αλλά απ ότι φαίνεται δε θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, με τους διοργανωτές της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Tσεχική πρωτεύουσα, να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα αποφυγής κάποιου «θερμού» επεισοδίου, που θα χαλούσε την ατμόσφαιρα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς για πολλοστή φορά για το ενδεχόμενο συνάντησης των δύο ηγετών ήταν ξεκάθαρος: «Εάν ο κ. Ερντογάν ζητήσει μία συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη θα κληθεί να εξηγήσει τι είναι όλα αυτά τα παράλογα, τα ανιστόρητα και ανυπόστατα που λέει».
Ενώ προσδιόρισε με σαφήνεια και τις κόκκινες γραμμές της χώρας, σε έναν ενδεχόμενο διάλογο με την Τουρκία, υπογραμμίζοντας:
«Η συζήτηση με την Ελλάδα έχει πάντα σταθερές και κόκκινες γραμμές. Το διεθνές δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματά μας, η εθνική κυριαρχία μας, ο σεβασμός των συνθηκών που αμοιβαία οι δύο χώρες έχουν υπογράψει και το πολιτικό και νομικό κεκτημένο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Οι τελευταίες ακραίες αναφορές του κ. Μπαχτσελί περί των 12 ελληνικών νησιών που ανήκουν στην Τουρκία(!), που δε διαψεύστηκαν από την Τουρκική Προεδρία, οι δηλώσεις Ακάρ ότι το Ναυτικό και Αεροπορία έχουν λάβει σαφείς οδηγίες για την Ελλάδα αλλά και η νέα στοχοποίηση του Έλληνα Πρωθυπουργού από τον Ταγίπ Ερντογάν έχουν βαρύνει και «σκοτεινιάσει» ακόμη περισσότερο το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.
Αν και αυτές οι προσωπικές επιθέσεις τόσο στον κ. Μητσοτάκη όσο και στον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια αποδεικνύουν ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και αυτό ενοχλεί τη γειτονική μας χώρα.
Το συνεχές ανθελληνικό παραλήρημα των τούρκων πάντως λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από την κυβέρνηση, με δεδομένο ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι απρόβλεπτος παίχτης και στρυμωγμένος στη γωνία. Άρα επικίνδυνος…
Στη βάση αυτή, στο Μαξίμου συζητείται το σενάριο μιας νέας ελληνοτουρκικής κρίσης, μέχρι τις τουρκικές εκλογές.
Έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη των ΗΠΑ και της Ευρώπης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός πάει στην Πράγα, ως αξιόπιστος συνομιλητής, γεγονός που αναγνωρίζεται με την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη.
Μια αμερικανική εγκατάσταση που τρομάζει τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος βλέπει την Ελλάδα να γίνεται περιφερειακή δύναμη, σε βάρος της Τουρκίας, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί επί των διεθνών εξελίξεων.
Η καθαρή θέση των ΗΠΑ ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει το δικαίωμα να υπογράφει νέες συμφωνίες που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας, ήταν ένα ηχηρό «χαστούκι» στην Τουρκία και ένα μήνυμα στην Ευρώπη (φιλοτουρκικές χώρες) για το νέο ρόλο της Ελλάδας.
Στην πρωτεύουσα της Τσεχίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναδείξει τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, ως μια μεγάλη απειλή για την Ευρώπη, που βιώνει τις παρενέργειες από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και θα θέσει εκ νέου το ζήτημα των ακραίων τουρκικών προκλήσεων, με στόχευση την περαιτέρω διεθνοποίησης του ζητήματος και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο…
Στην ατζέντα και τα ενεργειακά
Στην Πράγα, ο Πρωθυπουργός δεν πάει μόνο για την Τουρκία, αλλά και για τα ενεργειακά ζητήματα που αποτελούν το υπ αριθμόν ένα πρόβλημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία και όχι μόνο.
Το καλό νέο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι η Ευρώπη δείχνει να μη στέλνει στις καλένδες την πρόταση των 15 χωρών της Ευρώπης που ζητούν πλαφόν στο φυσικό αέριο.
Η πρόεδρος της ΚΟΜΙΣΙΟΝ δήλωσε ότι “Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να θέσει ένα προσωρινό ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο μέχρι να εισαχθεί νέος δείκτης τιμών»
Η αλλαγή ρότας στην ευρωπαϊκή πολιτική ενέργειας φυσικά δεν έγινε στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, αλλά ύστερα από πολλές πιέσεις που άσκησαν οι 15 χώρες της Ευρώπης που υπέγραψαν τη σχετική επιστολή συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Και κυρίως για να βρεθεί μια συμβιβαστική πρόταση, που θα διατηρήσει την ενότητα της Ευρώπης, που θέλει να διεμβολίσει ο Ρώσος Πρόεδρος με το άνοιξε – κλείσε της στρόφιγγας των αγωγών φυσικού αερίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες τις συνεντεύξεις και τις δηλώσεις στα ξένα μέσα ενημέρωσης μίλησε για την ανάγκη μιας αποτελεσματικής κοινής ευρωπαϊκής λύσης και οι εξελίξεις δείχνουν να δικαιώνουν την επιμονή του.